Meg lehet valahogy tanulni tudatosan kizárni bizonyos külső hangokat?
Tehát, hogy ha nem akarok meghallani valamit, át akarom ereszteni a fülemen, egyáltalán nem akarok rá figyelni, az lehetséges? Kellő gyakorlással el lehet érni? Ha igen, hogy kezdjek neki?
Mindenféle tanfolyam nélkül.
Szerintem simán meg lehet, nekem ugyan nem tudatosan sikerült, de ha jól csinálod szerintem el lehet érni a célt.
Röviden: Én egy hengermű mellett éltem több évig, amely folyamatos morajlást, és rezgéseket keltett. Kb egy fél év után már fel se tűnt, mindíg a vendégek néztek hogy "Ez mi" én meg meg sem hallottam.
Szóval a trükk szerintem az, hogy ha ismétlődő, és hasonló zajokat (vagy akár rezgéseket, a kissebb budapesti fölrdengés se tűnt fel, mert hozzászoktam) akarsz kiszűrni akkor ha azt sokáig hallgatod a háttérben az agyad megtanulja az ott van, és nem érdekes, ezért nem foglalkozik vele, és fel se fogod már.
De ez persze csak egy elmélet személyes (+családom) tapasztalata alapján. De aztán amúgy vannak olyan emberek is akiknél ez nem működik.
Én erre felé indulnék el.
Igen! Nálam a 'mondogatás' vált be. Amikor idegesítő zaj volt, arra gondoltam, hogy minél nagyobb a zaj, annál jobban tudok koncentrálni. Ezt az ötletet egy másik fórumról szedtem, Tőle:
"Én füldugóval kezdtem, vettem a patikában. Annak segitségével viszonylag könnyen elértem, hogy halljam a saját szivverésemet, ahogyan a vér lüktet az ereimben. De mindig rögzitettem magamban (mint egy agykontrol, a tudat programozása), hogy "a külső zajok nem zavarnak, sőt minél erősebbek, annál jobban hozzásegitenek a belső csendhez". Hónapokon keresztül gyakoroltam, hogy a belső csend állapot - független a külvilág zajaitól. Aztán amikor úgy gondoltam, hogy talán már reflex-szerűvé vált, elhagytam a füldugót. Nem mondom, hogy azonnal működött, de nem is volt nehéz. A feleségem meg mindig csodálkozik, hogy a legnagyobb zajban is milyen békésen tudok aludni. :-) Üdv" [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!