"Tükör által homályosan látni"-mit jelent ez igazából? Mit akar kifejezni?
Egyik kedvenc könyvem címe a Tükör által homályosan.
Nekem valami olyasmit jelent, hogy nem a valóságot látni, miközben nézel valamit. Annak csak egy visszatükrözött képét látod, a saját értelmezésedben. És hogy végeredményben mindenki a saját szubjektív valóságát éli meg, nincs egy "közös valóság", hanem x milliárd féle, annyi, ahányan élünk a Földön.
Ez a szép idézet a Bibliából való, Pál korinthusbeliekhez írt levelének ("a szeretet himnusza" néven is emlegetik) egyik szép részlete:
"Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem."
E szövegkörnyezetből ered a jelentése is: amikor az ember nem a maga kicsi emberi rész-nézőpontjából lát majd, hanem
- Isten országának eljövetelekor - a teljességet látja, akkor meglátja önnön kicsiségét is.
Minden igazság addig csupán rész-igazság, "tükör általi homályos látás". Az igazi valóság akkor tárul fel majd - nagyon lerövidítve ilyesmit sugall Pál levelében az idézet.
Nagyon szép egyébként az ugyancsak sokszor idézett kezdő mondata is Pál levelének: "Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom..."
10:15 :
Onnan tudták, hogy volt tükör. :)
Persze nem a mostani típus, hanem fémlemezeket csiszoltak hosszadalmas munkával olyan fényesre, hogy tükörnek alkalmas volt. Munkaigénye miatt nem volt elérhető mindenki számára, csak vagyonosak engedhették meg maguknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!