Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért jobb 10% szervízdíjat...

Miért jobb 10% szervízdíjat felszámolni egy étteremben, mint eleve 10%-al drágábban adni az ételeket?

Figyelt kérdés
Én azt sem értem, hogy miért kell kinézni azt, aki nem ad borravalót. Ha nem kötelező, akkor nem kötelező. Vannak szerényebb jövedelmű emberek is, akiknek számít a +/- 10%. Szerintem nekik is jár, hogy vendéglátó helyre menjenek néha.

2017. okt. 29. 18:34
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
90%
Ha senki sem futárkodna, akkor meg a pizzázók bezárhatnának. De mivel nem akarnának bezárni, így fizetnének rendesen a futárnak...
2017. okt. 30. 09:18
 12/16 anonim ***** válasza:
97%
Hát igen, ez a borravaló dolog örök vita marad. Én dolgoztam vendéglátásban és bizony sokszor jobb kedvre derített, ha kaptam borravalót, de én nem pincérnőként dolgoztam, csak cukrászdai pultosként, ahol a borravaló elég ritka, mert nem "kötelező". Az étteremben valahogy "kötelező" maradt, ez így megmaradt a régebbi korból, amikor az étterembe járás nem egyszerűen az evésről szólt, hanem a pincér tényleg hozzáadott valamit az élményhez, szolgáltatást nyújtott, hangulatot teremtett, ezért jogosan kapta a díjazást. Nemcsak az ételért volt illendő fizetni, hanem a "körítésért" is, amiről a felszolgáló gondoskodott. Manapság viszont... hát nem tudom, néha tényleg csak úgy elémb***ák a kaját a pincérek, örülök ha köszönnek egyáltalán, vagy valami udvarias gesztust tesznek. Ezen mit fizessek meg? Ilyen esetben tényleg legszívesebben csak magáért az ételért fizetnék, hiszen a pincér semmi pluszt nem adott nekem.
2017. okt. 30. 09:26
 13/16 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy sok olyan állás van, ahol az ember nem él meg a fizetéséből. Nem a nyugathoz viszonyítva, hanem úgy önmagában. Tényleg van olyan állás, ahol ha nem kapsz borravalót, akkor nem éri meg ott dolgozni. És van olyan, aki évente egyszer sem tud beülni egy étterembe, nemhogy borravalót fizessen.

Hasonlítsuk össze a minimálbér összegét egy lakás bérleti díjával vagy a rezsivel.

Oké, hogy tanuljunk tovább, találjunk jobb munkát és keressünk többet. De akkor a kisegítő munkát ki végzi el?

2017. okt. 30. 09:37
 14/16 anonim ***** válasza:
70%
Mert a jatt után nincs adó, ilyen egyszerű. Egy étterem bevétele egészen más elszámoláson megy keresztül, mint a borravaló. Az egyfajta jutalom, ajándék. Nem értem, mit nem lehet ezen felfogni.
2021. aug. 3. 01:36
 15/16 anonim válasza:
72%

#7: "

Négyeske a pizzafutár hóban-fagyban-esőben viszi ki neked a szottyadt pizzát, mert lusta vagy a valagadat elvonszolni a konyhába és megkenni két szendvicset.

A borravaló NEM KÖTELEZŐ"

Ugyanúgy neki se kötelező ezt a munkát végezni. Elmehetett volna közmunkásként avart gereblyézni is, ott se nyomnak a kezébe borravalót, hogy milyen hálásak, amiért valaki elsöpri és nem szenved combnyaktörést az idős nő, amikor a megázott faleveleken csúszkál.

Szabad választásod, hogy milyen munkát végzel, ahogy az is, hogy mennyiért adod a terméket, szolgáltatást. De az, hogy olyasmire tátod a pofád, amit adHAT a másik, ha SZERETNE és még neked áll feljebb, ha nem kapsz, az ugyanolyan primitív proli hozzáállás, mint mikor várod, hogy megkínáljon a kolléga chipszel, vagy célozgatsz rá, hogy "Finom?" meg "Milyen ízű?", aztán felhúzod az orrod, amikor ő akár szándékosan is nem fogja odanyomni az orrod alá, mert NYISD KI A P..FÁDAT! És akkor talán kapsz. De az már nem, az már túl direkt kérdés...

Nem mintha jobb lenne, ha koldusként jönnének a futárok, hogy "Szia, uram! 4 gyereket nevelek egyedül és el vagyok adósodva." mert ahhoz meg megint nincs semmi köze a szolgáltatásnak. A szolgáltatásnak ahhoz van köze, hogy gyorsan kihozza meg ilyenek.

"Elvégre kivihetné 1,5 óra alatt is a rommá hűlt kajádat, hogy nesze, akkor bezzeg húznád a szádat."

Egyrészt több láncszemen megy keresztül a dolog, mégis csak a lánc végén lévő futár kapja a jattot, amit le is tagadhat. Ugyanúgy húzod a szádat, ha nem azt kapod, amit rendeltél, az meg az összekészítő hibája. Vagy ha direkt írtad, hogy allergiás vagy valami összetevőre és belerakták, az meg a rendelésfelvevő hibája. Illetve ha online fizetsz akármennyi jatott sem fogja tudni átrepülni a kocsisort vagy csúcsidőben felszabadulni a sok rendeléstől, így nem ettől függ, hogy késve kapod-e meg, maximum ő szívathat szándékosan, mert húzza a száját.

Még csak nem is ő dönti el, hogy kihez mikor megy, kap egy címlistát és sokszor a koordinátor állítja neki össze az útvonalat is térkép alapján, hogy minél több címet tudjon teljesíteni adott időn belül.

A borravalós korszak egy olyan letűnt korból ered, mikor Miska bácsinak volt egy kocsmája, amit még a dédapja, az öreg Miska alapított és mindenki ismert mindenkit.

Most kétszer nem jön ugyanaz a futár, annyian vannak meg akkora a fluktuáció. Odaadják a címedet valami újoncnak, az meg eltéved vele vagy beleeszik a pizzádba, aztán ki is rúgják, de te meg már kifizetted online a borravalót.

A másik, mikor a HelloPay terminálokon kiszúrja a szemedet, hogy hány százalék borravalót adsz a nagy semmiért, mert lecsapolt egy vizezett sört, néha szerencsétlenebbül, mint ahogyan te csapolnád magadnak és lassan 2 decit kilocsol hab formájában, de rángatózik a szemöldöke, amikor a 0%-ra böksz.

#9: "Ha kiesne a jatt a fizetés mellől senki se futárkodna."

A legegyszerűbb az lenne, ha meg lennének fizetve az emberek, csak amíg az adó elviszi a fizetés felét (amit kifizet a munkáltató utánad), addig nem tud többet kitermelni, mert árverseny van.

Ha tudna adni 300 ezret, akkor rengetegen jelentkeznének, de ki is rugdosná sorban a rosszul teljesítő embereket, mert valamit valamiért.

Mint Németországban, ott sem divat a jatt. Professzionalitás van.

"Bizonyos helyeken hallani olyat, hogy a dolgozó fizetésébe be van kalkulálva, hogy úgyis kap borravalót. Milyen eljárás már ez?"

Valójában egyfajta adókerülés, de nagyon kontraproduktív, mert így tátják a pofájukat a jattra és egyre selejtebb munkaerő fog dolgozni, mert már nem törzsvendéges, mindenki ismer mindenkit rendszer van.

#12: "Manapság viszont... hát nem tudom, néha tényleg csak úgy elémb***ák a kaját a pincérek, örülök ha köszönnek egyáltalán, vagy valami udvarias gesztust tesznek. Ezen mit fizessek meg?"

Valahol ott tört meg a dolog, hogy elkezdtek reklamálni a szakácsok, mosogatók és a többiek, hogy a pincér mennyit keres, nekik meg semmi nem jár a jattból, pedig ők is a lánc részei, ha a szakács rosszul készíti az ételt, ha a mosogató lassú vagy nem végez alapos munkát, az kihat a kiszolgálás minőségére. Erre az étteremvezetők kitalálták, hogy akkor menjen minden egy közös kalapba és akkor majd ők elosszák a dolgot. Ez mehetett érdem alapon (vita lett belőle) meg mehetett egyenlően (ebből is vita lehetett).

Végül mivel az étteremvezető nem akart a csúnyabácsi lenni, maradt az egyenlő, amin nem lehet fogást találni.

Emiatt elkezdődött a zsebredolgozás, a pincér elrejtette a köténykéjébe a pénzt, a kártyás fizetést úgysem tudta elrejteni, így is egyre többen fizettek kártyával.

Ezt próbálták orvosolni fizettető pincérekkel, az már eleve egy antipátiát váltott ki a vendégben, hogy miért egy mufurc görény jön oda a pénzért, a kedves srác/lány helyett. Ilyenkor néha célzás jelleggel nem adtak semmit, majd távozáskor még a zsebébe nyomták a kedves pincérnek a jattot, ezzel még jobban meggyűlöltetve őt a kollégákkal, vagy ez is elmaradt, mert hirtelen találtak neki feladatot.

Végül a kártyás fizetések és a kártyás jatt adókötelessége és közös kalap jellege miatt már egyre kevésbé akartak a pincérek kockáztatni, mert ha megkeresed jattban a fizetésed dupláját, akkor megéri zsebbe csúsztatni valamennyit, de ha összesen egy hónapban 40 körül van a jatt, akkor nem fogsz kockáztatni, hogy meglátják és ejnye-bejnye, átraknak máshova vagy kirúgnak.

Így jött be a szervízdíj, amit így blokk alapon vissza lehet vezetni és mivel látszódik is külön tételként, így gondolhatja az egyszeri vendég, hogy az az illető kapja majd, aki kiszolgálta őket.

2021. okt. 30. 17:28
 16/16 talpalos ***** válasza:
63%

A szervízdíj nem borravaló, és nem is opcionális mert ugyan úgy adót fizet utána az étterem.

Ezzel vannak rákényszerítve az étterem tulajdonosok, hogy adózzanak a pincérek munkabére nagyobb része után, mint régen amikor borítékban kapták feketén.

Illetve nincsenek rákényszerítve, de jobban néz ki a szervízzel megdobott utalás (amiből néha vissza kell vinni készpénzben mert max a felét kapják) mint a minimálbéres..

Ha 1000 forint egy pizza, akkor szervízdíjjal 1100. Ha nem lenne szervízdíj akkor is 1100 lenne a pizza, csak a plusz száz forint nem csak és kizárólag munkabérre lenne fordítható.

Visszautasítani azok a pincérek utasítják vissza a jattot amit a szervízdíjon felül kapnának, akiknél a tulaj nem engedi meg, hogy megtartsák..

2023. nov. 13. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.