Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Én gondolom ezt rosszul?

Én gondolom ezt rosszul?

Figyelt kérdés

A borravalóra mindig is úgy gondoltam hogy az egyfajta köszönetnyilvánítás az igényes kiszolgálásért. Viszont mostanság több ismerősöm is megjegyezte hogy nem, az kötelező, és én vagyok a sóher, ha valahol nem adok, mert hát mondjuk a pincér az mégiscsak kihozta nekem az ételt meg stb.

Na de az a munkája az említett pincérnek, ezért kapja alapból a fizetését. Én úgy gondolom, hogy a borravalót is ki kell érdemelni, ha már a pincérnél tartunk, egy udvarias, segítőkész embernek szívesen megköszönöm egy kis plusz pénzzel, mert ő tett azért hogy mint vendég tényleg jól érezzem magam. De egy bunkó/flegma felszolgálónak, vagy akin már messziről látszik hogy a pokolba kíván, mert most megint dolgoznia kell hogy vendégek jöttek... még a hátsómat is szívesebben törölném ki azzal a pénzzel, ami elvileg neki ezért a semmiért járna...

Ti hogy látjátok? Túlagyalom ezt, vagy hasonlóképp éreztek?

2017. szept. 3. 18:38
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem jár
2017. szept. 3. 19:11
 2/7 anonim ***** válasza:
67%

Ez eredetileg tényleg a jó kiszolgálás jutalma volt. Ma már van ahol tényleg kötelező, sőt a számlát is úgy adják oda, hogy borravalót is hozzáadják.

Én személy szerint nem sokszor adok. Tény hogy mindenki nyújtja a márkát, de aki így áll hozzá, az még kevésbbé érdemli meg... Ez olyan amúgy mint a hálapénz, azt szoktál adni?

2017. szept. 3. 19:13
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ugyanúgy vagyok vele, ahogy te. :)
2017. szept. 3. 19:14
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Voltam pincér s neked adok igazat.

Olyannak nem jár "jutalom", aki nem is tesz érte. Én még akkor is mosolyogtam s kedves voltam, amikor csak 4-5 órákat aludtam s minden reggel úgy keltem párommal, hogy annyira fájt mindenünk pl én sírtam. (kinaiba kezdtem a melót kezdetnek, nekik az életük a munka s minden s z rt ránk sóztak).

De a kedves normális vendégek tartották bennem a lelket.

S igen a flegma kiszolgáló nálunk is volt... Mint kiderült a vendégtől ott szólongatja nem egy perce a kollégát, aki orrát felhordva csak sétálgatott. Sokra nem mentem vele, full házak voltak, de én csináltam egyedül nagyrészt...

Nem győztem bocsánatot kérni s mindenkit kiszolgálni.

Azokban a hetekben nem is kevés borravalót kaptam, mert a vendégeknek feltűnt ez.

A kollégám még mosogatást is egyenes háttal csinálta "minek nézel engem, nem hajolok fölé" -.- akármit adtak neki azt nem csinálta vagy nem rendesen.

Nem egy magyar vendég is volt, ők is panaszkodtak rá. Itt ismertem meg egy művészettel foglalkozó kedves idős embert s családját. Végre alkotás fele tudtam kacsintgatni, mint művész. Megfogadtam tanácsait.

Nem kell mindig borravalót hagyni, csak akkor ha úgy érzed. Ha egy adott személynek hagyod, mert kedves volt, nyugodtan add annak a kezébe, mert az asztalon hagyottat benyúlja más.

De volt olyan melóhelyem, ahol a főnök megmondta, amit nekem adnak az az enyém, amit asztalon hagynak az az övüké, ami nem igazságos, hiszen én ugrálok s nekik ott a bejárati persely, ami 2naponta megtelt.

Szval ne érezd magad kellemetlenül, te alapból kifizeted azt amiért oda mész! A te pénzed s te döntöd el ki az, aki érdemel is.

24/N

2017. szept. 3. 19:27
 5/7 anonim ***** válasza:
91%
Neked adok igazat, ennyi erővel járna borravaló a postásnak, az óvónőnek, a zöldségesnek, bárkinek aki bármiféle szolgáltatást nyújt.
2017. szept. 3. 19:39
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat :)

A hálapénzzel kapcsolatban, hál'Istennek nem vagyok egy beteges típus, nem is emlékszem mikor voltam utoljára kórházban. De magamat ismerve ott is úgy lennék vele hogy ha azt látom a dokin hogy tényleg tesz azért hogy én, mint beteg jobban legyek, akkor szívesen adnék, de ha azt látnám hogy a háta közepére se kíván, csak kötelességtudatból beutal pár vizsgálatra meg felír egy rakás gyógyszert, hát...

2017. szept. 3. 19:46
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

"alap" szolgáltatásért nem adok borravalót - tehát, ha csak kihozza az ételt, italt, de közben rád se tojik, nem veszi a jelzéseket és nem érdeklődik, hogy kértek-e még valamit, stb.

Csak akkor adok borravalót, ha normális, jó a kiszolgálás, figyelmes, udvarias, kedves, előzékeny a személyzet.

Egyébként a férjem német, kint élünk, és itt is "így szokás", nem csak Magyarországon szerintem. Én otthon is így csináltam mindig is, és amikor kiköltöztem konstatáltam, hogy itt sem mások a szokások ilyen téren. Maximum felkerekíttetni szokás olyankor, tehát filléres borravalót adni úgymond, hogy az apróval ne kelljen bajlódnia.

Bunkó/flegma felszolgáló esetén volt már, hogy inkább felálltunk, és kértük a panaszkönyvet.

2017. szept. 3. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!