Bunkóság ha csak ennyit adok a pizzafutárnak?
Üdv!
Nem volt már kedvem írni az elmúlt pár napba ide, mondjuk időm sem volt, nem még hogy kedvem. Sokszor nem a borravaló a futároknak a lényeg. Számunkra, sokszor elég az, ha valaki elismerően köszön, mosolyog, sőt, vannak akik további szép napot kívánnak (napszaktól függően lehet akár este is), vagy további jó munkát. Ilyenkor bennem például kicsit megmozdul valami, sóhajtok egyet, és mondom magamnak, hogy na menjünk, csináljuk tovább, vigyük a következő címet. A borravaló NEM kötelező a futárnak, ez mint ahogy más topicokban is leírták, csak egy elismerés, egy gesztus. Sokan úgy vannak vele, hogy ha céges autók vannak, akkor valószínűleg kedvező a napibér a futároknak is. Tévedés. Attól, mert van egy felmatricázott Fiat Panda, és egy céges póló is, nem jelenti azt, hogy a futároknak olyan jó a napi bérezése. Mint ahogy már írtam, sok helyen 3-4E forint a napi pénz. Nálunk őszinte leszek, 5000Ft, de ezért a pénzért nem csak a címeket kell vinni, hanem egész nap megállás nélkül (jó, azért nem szó szerint, egy pár perc azért mindig van általában) dolgozni, azaz például dobozt hajtani. E mellett még olyan dolgokat is kell csinálni, ami például nem is egy futárnak a hatásköre lenne, de mégis nekünk kell. Ezeket a "dolgokat" már nem írom le, mert szerintem sokan sírva fakadnának, hogy miket kell még nekünk csinálni ezért a pénzért. :)
Borravalóra vissza térve. Sok ember úgy van vele, hogy Ő nem ad, mert minek, kap mástól eleget. Vannak, akik még a 10-90Ft-okat is vissza kérik. Vissza adom, de legközelebb már alapvetően úgy indulok oda, hogy a például 2 tételből álló rendelés összege, ami 2 pizzát takar mondjuk, 2780Ft-ba kerül, akkor már azt a 220Ft-ot elő is készítettem. Engem különösebben nem izgat. Utána már az ilyentől el sem fogadom a borravalót. (Volt már ilyenre példa, "hál istennek" 7-8hónap alatt talán 5-ször.)
Az olyan összegek mint a 1290/1490 és még lehetne sorolni... A 10/20Ft-okat ha csak tudom, mindig vissza adom, bár sajnos 10Ft-os gyakorlatilag egyáltalán nincsen nálam szinte egész nap, így azt ha akarnám, akkor sem tudnám vissza adni. Nem köcsögség képpen (elnézést, már ettől szebben nem tudom megfogalmazni), arra a 10/20Ft-ra nekem sincsen szükségem. Persze... Sok kicsi sokra megy; Ezt a mondást én is ismerem. De ha valaki ennyire sajnálja a pénzt, akkor természetesen vissza adom neki, hiszen megdolgozik Ő is minden egyes centért, amit csak kap. Nem várok el borravalót minden egyes emberről, hiszen tudom nagyon jól, hogy vannak olyan háztartások, ahol az ember maximum ha havonta 1-2 alkalommal, ha megengedhet magának egy pizzát, a családnak. Jobb esetben, de van, ahol erre sem futja. Tudom hogy milyen az élet, piszok nehéz, erre már én is rá jöttem, elég fiatalon, és már most is tudom, fiatal fejjel. Természetesen ilyenkor még udvariasabb vagyok, amennyire csak tudok, lehet, és örömmel kívánok hozzá neki jó étvágyat, mert tudom, hogy sokat kellett spórolni azon az egy pizzán, legyen az csak 1000-1500Ft.
Szerintem sok (pizza/étel)futár kolléga van az országban, aki hasonló képpen gondolkodik ezekről a dolgokról.
NEM borravalót kérünk feltétlenül, csak az elismerés az mindenkinek jól esik. Főleg, aki nem túl sűrűn kapja meg, pedig megérdemelné. :)
Én mint mondtam, nálunk saját telefon van, illetve saját a költsége annak fenntartása is, magyarul hogy legyen rajta pénz.
Bejárás sehol sincsen térítve. Benzin, vonat, busz... Saját pénz ez is. Az a kis borravaló elmegy mindenre. Bejárás, cigi, innivaló, esetleg egy kis kaja, hogy ha kell. Napról napra a borravalóból élünk, és lehet hogy még így sem jövünk ki belőle, muszáj a fizetésünkhöz nyúlni, ami azt jelenti, hogy 1-2 napot legalább, ingyen dolgoztál.
(Nem is tudok olyan helyről, ahol céges telefont biztosítanának, szerintem nincs is, ilyen munkakörben, mármint a pizzásoknak.)
Sok helyen céges autó sincsen. A saját kocsival dolgozók mind lelépnek előbb utóbb, főleg, akinek csak azaz egy autója van, nincsen erre a célra egy másik autója. Gumik/Fékek kopnak, olajcsere, szűrűk cseréje, teleszkópok, féltengely, futómű, szilentek, elektronika (itt a világítás), ablaktörlő lapát stb stb... Lehetne sorolni. Nem kis költségek, főleg, ha egyszerre jön be minden. Egy Swift-nél sem 10.000Ft minden. Jó is lenne, ha csak annyi lenne. De Swift tulajdonosként sajnos tudom, hogy nem így megy.
Sok helyen ételes táska sincsen. Magyarul melegen tartó táska. Annak az ára 14-20.000Ft körül mozog. A nagyobbak, amikbe a 45cm-esek mennek, azok pedig még többe. Akár 30k-ban is benne lehetnek. A tépőzárasat meg hanyagoljuk, az sem olcsó mulatság. :)
Jó, hogy már terminált is nem a futárok vesznek, ugye? :) 150-200.000 körül mozognak, legolcsóbb is talán 100K körül van.
Tehát a többi futár kolléga nevében, akik át élik ugyan ezt, tudják ugyanezt (kis regény a végére, megint).:
Tényleg előbb utóbb az lesz, hogy nem lesz ebben a munka körben dolgozni akaró ember, semmilyen formában. És akkor sorra zárnak be majd a pizzériák, az éttermek. Hogy miért? Mert ezeknek az üzletláncoknak, vendéglátósoknak már nem abból van a pénz (nagy része), hogy be megy az ember, és akkor ott rendel, elfogyassza, illetve hogy be megy és ebédel/vacsorázik egyet a családdal. Hanem a futárókból. És tényleg pont mi vagyunk azok, akik a nehezét csinálják gyakorlatilag, akikkel mindent csináltatnak. A megbecsülésünk szó szerint a béke segge alatt van, nem igazán foglalkoznak senkivel sem, még a több éve ebben a "szakmában" dolgozóval sem igazán. Itt csak akkor érsz valamit, ha gyors vagy, ügyes. Ez alatt értsd: nem hagysz bent kaját, és semmilyen megrendelt tételt, legyen az pizza mellé akár egy frissen sült, vagy üdítő. Elmész egy 20km-el arrébb lévő településre, és nem hagyod bent a kártyaolvasót (terminált), egy kártyás fizetés esetén.
A borravaló a futárnak a megbecsülését jelképezi tulajdonképpen, elismerés a munkája miatt, illetve egy kis biztatás egy idő után sok helyen, ahol adnak, hogy továbbra is ő hozza a pizzát, ha megvannak elégedve vele, mivel gyors, ügyes, kedves, udvarias. :)
(Nem egy olyan kolléga ment már el, akit sokan kérdeztek, hogy hova tűnt. Eleinte mondták hogy: Ő volt a legudvariasabb, legkedvesebb, legmegértőbb és leggyorsabb is egyben. A kolléga elmondta, hogy már nem éri meg neki, mivel nem keres annyit, hogy mindent fedezzen neki. Tehát erről lenne itt szó igazából.)
Nálam már előfordult az, hogy egy ember kevesebb pénzzel jött ki. Volt, hogy csak 20Ft-al, volt olyan, hogy egyszer majd 300Ft-al kevesebbet hozott ki. Elnéztem, mondtam hogy majd legközelebb. :) Ugye ez a futárnak a jattjából megyen ez az összeg, tehát minusz, nekünk. Legközelebb, mikor már mentem, 500Ft-al adott többet. :) Ritkán, de előfordul ilyen, mondjuk ilyenre sem volt még példa, csak talán 10 alkalommal. Szóval, erről ennyit. Lehet, hogy ezt más nem csinálta volna meg, hanem vitte volna vissza a pizzát. (De vannak ilyen futárok, ismerek nem egyet. :))
Kicsit össze vissza gépeltem, illetve nem éppen össze szedetten beszéltem, de így is majd egy óra volt, hogy ezt megpróbáltam leírni. Szerettem volna még írni egy pár dologról, mert lehetett volna, még bőven, de én nekem is pihenni kell, mivel holnap ismét munka. :)
További jó pihenést mindenkinek, utolsó válaszolónak pedig, illetve az össze többi normális, és megértő embernek pedig köszönöm/köszönjük az együtt érzést. :)
// Egy pizzafutár
"Szoljatok be mindenkinek nyugodtan. Aztán majd nézhettek ha nem lesz futár öcsikéim ;) mert egyszer csak offolja mindenki a munkát. Aztán majd mehettek gyalog vagy kocsival a pizzátokért:) "
Szakadok :DDDD Azta mi lesz majd velünk akkor,komolyan mintha orvosok, mentősök, ápolók, tanárok hiányáról beszélnél. Azért ez komolytalan bocs.
Mindenkinek jól esik pár kedves szó, meg jó lenne magasabb bérezés.
Utolsó válaszoló!
Láttál már sebész orvost dolgozni egész nap? Sajnos volt lehetőségem látni, egyszer egy teljes napon át, ismerősi körökből, illetve egyszer családi dolog végett. Nem kevés az orvosok, mentősök stb. stb. embereknek a fizetése, most sem, de például egy egyszerű orvos, aki nem osztályvezető, nem főorvos és nem is oktató, meg mit tudom én, azoknak a fizetése sincs, és nem is lesz egyenlőre olyan jó, hogy ők is ezt csinálják huzamosabb ideig, legalábbis Magyarországon. :) Csak nézz utána, kérdezgess, ha érdekel a dolog. Nagyon nagyot kéne lépnie az államnak ahhoz, hogy ezek a munkakörök bővüljenek, illetve stabilak maradjanak, az Ők, és a például közszemélyek számára. :) Részemről le van zárva a dolog, nem is akarok, és nincs is kedvem vitázni, egyébként sem vagyok az a típus. Jó éjszakát!
Mi lesz majd veletek ? :'D kiváncsi vagyok hány ember fog este 10kor amikor pl hazaér elmenni egy pizzázoba pizzáért. Komolytalan? Nem hinném :)
Tudod, az emberek mindenkit alábecsülnek :) pizzafutár ? Valaki szerint ciki munka? Nem hiszem :) és hogy miért nem? Azért mert a legkisebb dolgok kötik össze a nagy dolgokat. Csak gondolj bele, milyen lenne az élet, futárok nélkül. És itt nem csak a pizzafutárokról beszélek. Egyéb nagyobb cégek futárjairol. Mert nem tulzottan hiszem, hogy kiemelkedően magas fizetést kapnának. De hála az Istennek engem ugy neveltek hogy nem a munka a ciki, hanem az amit adnak érte:) ahelyett hogy bármilyen munkást is szidtok, becsüljétek meg, vagy legalább csak gondolkozzatok el, hogy mi lenne ha nem lennének. Elvégre nem hiába lett házhozszállitás,ami az emberek igényeit elégiti ki. Szóval ezekszerint van rá igény... Nem is kicsi. Csak a munkáját végzi. Ami szerintem normális dolog.
Béke✌
Senki nem azt mondta, hogy a munka ciki, akármilyen is. De te úgy adod elő magatokat ezzel a "mi lesz veletek nélkülünk" dumával, mintha orvos lennél, aki ha nem műt meg meghalok. Vagy egy tanár, aki ha nincs akkor nincs ki tanítsa az új generációt. És még sorolhatnám..Bocs de mi van akkor ha este 10-kor nem hoznak nekem pizzát??? Kb. semmi. Megoldom másként. Veszek/főzök előre, eszek hideget, tengernyi lehetőség van. Szerinted az hogy marad életben aki eleve nem nagyvárosban él, ahol van lehetőség rendelni? Jajj de nagy dolog tényleg. És ez én mondom, aki szinte soha nem rendel. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor rendeltem kaját házhoz. És nem azért, mert nem telik rá.
Ennyit erről, nem tudom miért kell ennyire túlmisztifikálni ezt az egészet. De ha neked így jobb.
És utolsónak: [link]
Ez a jövő, Amerikában már bevezették, máshol is olvastam már erről. Egy pizzát is ugyan ilyen elven ki tud dobni :)
Jajj de megható. Képzeld belém is belém nevelték, de azt is hogy a pénzért keményen meg kell dolgozni, nem a sültgalambot várni.És le is írtam, hogy semmilyen munka nem ciki.
Továbbá, az nem jelent neveletlenséget, tiszteletlenséget, hogy közlöm veled a tényeket. Vagy most mit vársz, írjam le, hogy az, hogy egy pizzafutár este 11-kor hoz nekem pizzát, az pont olyan fontos mint mikor a mentő este 11-kor kiér hozzám mert élet-halál között lebegek?? Mondhatom ezt is, ha neked attól jobb lesz, de sajnos nem így van.
Az én szakmámnál is vannak tutibbak, jobban fizetők, értékesebbek, mégsem nyígok ha a másik többet keres, (keményebben dolgozik), ez van. Attól még nekem nem jár külön apró.
1. Ki várja a sültgalambot ? 😂😂
2. Nagyon el vagy tájolva barátom a világgal meg az egyéb futárkodási melo dolgokkal. Mivel ha képbe lennél egy futárt nem hasonlotanál a mentőshőz 😂😂
Muszáj őket "összehasonlítanom", hogy tudjam szemléltetni amit akarok NEKED. De látom feleslegesen koptatom a billentyűzetet, mert egyszerűen nem jut el a tudatodig. Értő olvasás sem megy.
Én vagyok eltájolva, ja :) Mondja ezt az aki szerint a futár egy semmivel nem helyettesíthető csoda, aki napi csodákat visz véghez. Olvasgasd még a cikket amit linkeltem, bár látom fájhat az igazság.
Nem baj lökjed tovább a mi lenne veletek a futárok nélkül kezdetű szöveget, meg lehet tartani a markokat az apróért, bánom is én, nekem nem lesz sem jobb sem rosszabb ettől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!