Azért mert a suttyók elhordanák. Ennyi. Ehhez is kultúra kell az meg itthon nálunk nem pálya. Nem csak a gyorséttermek szoktak erről le, számtalan egyéb más szolgáltató szférában elérhető külföldön egy kis nass, kávé, ez-az. Nem kell ahhoz teszem azt magánrendelés, vagy első osztályú étterem. Nálunk ez úgy ment, hogy besétált a delikvens a mekibe és vastagon kitömte a zsebét mindennel, amit csak talált, de nehogy azt gondold, hogy csak a sutyerákja művelt ilyet, láttam én anno csoportokba verődött csoró kollegistákat (ez már sok-sok éve történt petrsze és nem nézem le őket félreértés ne essék, én is volam éhezőművész koleszos), akik a zacskós Ketchuppal/majonézzel akarták megoldani a kolis heti ellátmányuk ízesítését. Ismerek olyan menzát, ez alatt konkrétan egy nagy gyár üzemi étkeztetőjét értem, ahol a szabadon elvihető kenyérszeletek mennyiségét is le kellett korlátozni, mert akadt nem egy jómadár a munkásszállóról, aki zsebben kilószámra hordta ki az étkezőből, hogy még azt se kelljen megvenni. Nem láttál akár csak mezei kóstoltatást nagyáruházban, amikor szabózé a 10. sajtfalatkát tolja be, mert abból szándékszik jóllakni, miközben szegény hostesslány erősen feszeng? Egymást lökdösődni embereket akár egy ingyencukorkáért, van szülő (csak hogy érzékelhető legyen a társadalom minden rétegét átszövi ez a hozzáállás), aki ingyenlufi osztáskor 12-t kér, mintha legalábbis egy focicsapat lenne neki otthon, az nem zavarja, hogy a mögötte nyújtózó 5 évesnek már nem jut. Ez van. Ami ingyen van, amiért nem kell fizetni, azt valahogy a magyar emberek java része a sajátjának érzi, aztán le van tojva, ha promós ajándék volt, avval a céllal, hogy minél többekhez eljusson. Tudom, hogy ez így sarkos és erősen általánosított, de itt is, mint minden egyéb területen, a normális embereket szivatta meg a többi. Ez már csak így megy. A bunkó kutyások nem szedik össze a kutyagumit, ezért lesz, aki minden kutyást élből utál, a felelős állattartót is. Rájött már mindenki, hogy ez nálunk nem kivitelezhető, mert ha a legnagyobb jószándékkal is kiraknák teszem azt valamelyik burgerezőben a feltöltött kis fakkokat, mint régen, gyakorlatilag a nyitás utáni fél órában elfogyna az a mennyiség, amit pénzért nem árulnának ki egy hét alatt, márpedig nem jótékonysági intézmény hírében áll egyik sem, hogy a sudribunkó, mértéktelenek otthoni fogyasztását legyen hivatott finanszírozni. Jártam olyan Pizza Hut-ban évekkel ezelőtt (természetesen nem itthon) ahol reszelt parmezán is volt az asztalon, nálunk erre nem nagyon várnék, pedig azért az nem a sarki lángosozó, de üzletpolitikailag még így sem érné meg bevállalni.