Mi viszi rá az embert arra, hogy étteremben dolgozzon?
A legrosszabb az egészben a munkaidő, a többi megvan más munkahelyeken is. De elképesztőnek tartom, hogy nem bsszák agyon a tulajokat a munkaügyisek, amikor egy vendéglátós heti hat napot minimum 12 órában dolgozik.
Soha többé nem megyek vendéglátósnak, ha lehet.
Van, aki direkt szereti. Nekem van pár vendéglátós ismerősöm. Legtöbbjük felszolgáló. Szeretik az embereket, a társaságot. Nekik ez sokkal jobb, mint egy irodában ülni. Szabadabb. Stressz szerintem szinte minden munkahelyen van.
Szakácsot is ismerek, aki csak letudja feladatként, meg olyat is, aki élvezi, amit csinál, várja a vendégek véleményét.
Nyilván nem mindegy, hogy egy stílusos étteremről beszélünk, aminek meg van az hangulata, van céljuk, azon kívül, hogy pénzt keressenek. Vagy egy menüzős helyről, ahol csak a mennyiség és a pénz számít.
# 10
A boncmesterit össze sem lehet hasonlítani ezzel. Az csöndes, nyugis meló, szag van ugyanúgy de a hulla legalább nem pofázik vissza ha nem tetszik valami. :)
"nem pofázik vissza ha nem tetszik valami. "
Na itt a bibi...
Egy jó pincér olyan mint egy jó pszichológus, ha probléma van, lekommunikálja, megoldja...
Sokszor a törzsvendégeket is ez hozza vissza... volt nemegy olyan törzsvendégünk mikor pincérkedtem, és itt most nagyon bőkezű borravalót osztogató üzletemberekről, politikusról beszélek, aki asztal foglalásnál külön kérte, hogy én legyek a pincér...
Ha neked "visszapofáztak" eleve nem szabad bepofázni, hogy vissza kelljen pofázniuk :D
De lényeg, hogy te nem lennél jó pincér...
# 12
A barista azért egy kissé más kategória. Más megfőzni egy kávét és más egy levest.
A pincérkedés megint más kategória. Nem mindegy hogy az ember az ételeket viszi ki és társalog a vendégekkel, vagy 50 fokban főz 4-5 féle ételt, közben folyamatos rohanásba és idegbe van (mert ne mondja nekem azt senki hogy nem lesz az ember ideges, ha napi szinten kell ezt csinálnia 12-14 órában).
17: és ez meglepetés egy szakácsnak? Ne menjek szakácsnak, aki nem szereti.
Egyébként meg a szakács nagyon ritkán kommunikál a vendégekkel. Elegánsabb helyeken szokott kinézni. De ott meg nem úgy 'foglalkoznak' a vendéggel, hogy minek pofázik.
Szerintem ennek is megvan a szépsége. Csak van, akinek nem való. Én is imádok olyan helyekre járni, ahol meg van a "saját" pincérünk. Aki ismer, tudja, hogy mit szeretek. Kívülről tudja, hogy milyen kávét szoktam inni, melyik a kedvenc borom, stb. Neki nem hiszem, hogy teher lenne a munka. Látszik, hogy élvezi és ezért is szeretik sokan.
A boncmester meg lehet, hogy csendes szakma, de nem véletlenül vannak bizonyos követelmények. Pl. fizikailag eléggé megterhelő.
# 18
Lehet problémás a vendég is. Pl. vmiért nem jó neki az étel, nem tetszik a díszítés, sótlan, túl sós, túl meleg, nem elég meleg hadd ne soroljam. A szakács nem társalog a vendéggel ugyan de mégis neki kell megfelelni a vendég összes óhajának. És ez nem mindig hálás feladat.
Én mondtam hogy nálam a konyhai munkának csak annyi előnye volt hogy nem volt bajom havi szinten a kajával a rezsi és az albérlet mellett. Semmi más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!