Köteles vagyok szervízdíjat fizetni akkor is ha nem vagyok megelégedve a szolgáltatással?
Fogalomzavarban vagy: a szervízdíjjal nem a pincér munkásságát díjazod.
A szervídíj egy tök tiszta dolog. Az étel ára mellé beleszámolják az egyéb költségeket: pincér, szakács bére, légkondi, fűtés, takarítás, energia, bérleti díj stb stb és kifizettetik a vendéggel. Tudod hogy mennyi, számolhatsz vele, tiszta sor.
Ahol nincs szervízdíj ott az ételek árában vannak elrejtve a fenti költségek, ezen felül 10-ből 9 ember kötelezőnek érzi hogy adjon 10-15 százalékot, sajnos nekem sincs képem nem adni, még akkor sem ha nem jó a kiszolgálás, belém nevelték, kellemetlennek érezném nem adni, hiába hülyeség.
Pontosan 3# én is igy láttom. Ezek azt hiszik hogy mivel ők alulfizettek ezért nekik alanyi jogon jár a magas borravaló a külföldiektől mert azok tele vannak pénzzel. Az árképzés is erre van specializálódva. Mint ha "külföldön" is a kertbe teremne a pénz.
Szerintem meg kellett volna legyinteni egy 10000 a pincércsajnak avval hogy ha müszak után megdolgozik érte az is az ővé lesz. Szerintem biztos benne lett volna..
4-es: ilyen helyeken pofátlanság otthagyni csupán csak 1.000 Ft-ot, a 20.000 forintos számla mellé. Alsó hangon is 2-3 ezer forint járt volna.
Aki nem tudja a drágább helyeken ezeket a többihez képest már "apróságnak" számító dolgokat finanszírozni, az ne járkáljon ilyen helyekre.
Más: miért ne várta el volna??
Az árakat nem ő képezi, ő csak kihozza. És minden vendéglátós helyen a pincér/pincérnő KAP borravalót is!
Tehát már megbocsáss, de nem a tenyere viszketett, hanem jogosan várta el!
Talán nem voltatok megelégedve?
(ne az árakról beszéljünk.)
"Ilyen árakkal nem dolgoznak olasz vagy német kávézók sem."
Frekventált helyen? Te sem gondolod ezt komolyan.
Másrészt valahol igazad van, létezik a turistákra utazás, de messze nem magyar találmány. Pl Milánó belvárosában rengeteg helyen konkrétan a terítésért is külön díjat számolnak fel:)
Viszont mint az első is írta, a szervízdíj nem opcionális, hanem csak egy tétel külön szerepeltetése. Kb mint mikor a köret külön árral szerepel az étlapon.
"Szerintem a ceh 20 000 -re rúgott kb, de pincér csaj még a borravalót is elvárta"
20ezer forint 5 főre egy minőségibb helyen egyáltalán nem kirívó. Másrészt a borravalónak az égvilágon semmi köze a végösszeghez, legalábbis a pincér szempontjából te nem honoráltad külön az ő munkáját azzal, hogy kifizetted a számlád végösszegét, akkor sem, ha 3ezer volt és akkor sem ha 20.
"Szerintem meg kellett volna legyinteni egy 10000 a pincércsajnak"
Aha, neked meg a megfelelő időben egy-két atyai maflást.
Nyugodj meg kis álló farkú kérdező, a csaj nem ment volna el veled caros rongyos 10 ezer ropiért.
Máshoz van ő szokva. Hiába lobogtatod, csak nevetség tárgya leszel.
Ő ezt egy vendégtől is akár egy este alatt megkapja borravalónak.. Nevetséges vagy ezzel a 10.000-es lobogtatással. Meg azzal is, hogy éhes disznó makkal álmodik. Nem utcalány, senki nem szorul rá. Idióta.
"Tehát már megbocsáss, de nem a tenyere viszketett, hanem jogosan várta el!"
Ez meg a ló másik oldala. Borravalót NEM lehet elvárni. Az egy gesztus, honorálása annak, hogy vmi igazán extrát kaptunk. Nemhiába nem is értik az egész borravaló fogalmat nálunk szerencsésebb történelmű országokban, legalábbis abban a hálapénzes magyaros értelmezésben, ahogy itt sokan gondolkodnak róla. Még egyszer: a borravaló nem jár, azt maximum ki lehet érdemelni.
Annyit még, ha csóró vagy kérdező ne ülj be a Váci utcába egy ezer forintos kávéra..
Én már fizettem kávéra ennyit, sőt vízért is, és még csak nem is a Váci utcában voltam.
Többször fizettem és otthagytam egy 4csillagos hotel grill-teraszán ennyit (csak kávéra 1.000 Ft, és írdd és mondd 2 dl ásványvízre szintén egy ezrest, de nem sírtam ott, vagy másnak) Tudtam hova megyek, és láttam az árakat. Ha nem tetszik van egy lehetőséged: felállhatsz. Nem kötelező ott fogyasztani. Pisztolyt tartottak a fejedhez? Gondolom a húszezer forinthoz "csapódott" JELENTŐS ezer forintot se te fizetted..
El kell még mondanom, hogy én napi szinten jártam arra a helyre, amiről beszéltem. Egész nyáron át. Számoldd ki :D
Hagyom, hogy szívrohamot kapjál :)
Emellett még nyaraltam is képzeld és nem vadkempingben. És? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!