Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Egy 15 éves 9. Leendő szakácsn...

Egy 15 éves 9. Leendő szakácsnak mit kell tudnia főzni, sütni?

Figyelt kérdés

15/L vagyok és szakács szeretnék lenni,de az az igazság hogy nem nagyon tudok még főzni...

Tudnátok segíteni hogy melyek az alapvető ételek?



2016. nov. 3. 08:51
 1/8 anonim ***** válasza:
62%

A szakács szakmának amúgy is csak kb 30-40 %-a a főzés tudás. Nem csak ezen múlik.


Jól meggondoltad??? 12-14 órás műszakok, nincs ünnep, nincs szabadság, nincs táppénz... stb Amikor más pihen, te akkor dolgozol.


Ja, és jó eséllyel csak addig tudsz a szakmában dolgozni, míg gyereket nem vállalsz. Nem egy családbarát szakma.


(férjem most is szakács - 35 éves - én szakács szakmával pultosként dolgoztam szülésig, azóta új szakmám van, 32 vagyok)

2016. nov. 3. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
68%
Vendléglátóipari szakközépbe ha elmész ahol szakács szakmát adnak ott az alapoktól tanítanak, majd szakmai gyakorlatra mész. Nem kell előtte tudnod főzni.
2016. nov. 3. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
58%

Majd az órákon megtanítanak arra amit tudni kell.

Nem is jó, ha előre betanulsz ételeket, mert szinte biztos, hogy másképp fogjátok tanulni. Persze ha van némi jártasságod a konyhában, az alapanyagokkal, az csak előny.

2016. nov. 3. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Már 9.-es vagyok!! Középiskolás de azért csak jó ha megtudok főzni egy pár alapvető ételt
2016. nov. 3. 10:28
 5/8 szaszaa11 ***** válasza:
Ha kózépiskolába jársz és nem szakmunkásba, kb le se sz*rják a gyakorlati tudásodat. Nem a szakmát tanítják hanem leérettségiztetnek. Na ezért nem vesznek majd fel sehova szakközepes bizonyítvánnyal!
2016. nov. 3. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Az egyesnek teljesen igaza van, nem tudom, miért kell lepontozni. Gondolom, hogy a mínuszolók 90%-a maximum a főzőműsorokból indul ki, meg a ,,az jó szakma" sztereotípiából, de egy hét után kikészülne.


Kérdező, biztos, hogy átgondoltad ezt? Én is alig vártam, hogy meglegyen a szakma, be is vágtam a szekrénybe. Ez kizárólag elhivatott embereknek való.

Ha mégis eldöntötted, pár alap dolgot tanulmányozhatsz(gondolom, hogy darabolásokat, HACCP-t vettétek):

-Pörköltek

-Brassói(ezt tőlem nagyon szerették kérdezgetni valamiért; én meg fújtam a sablonszöveget: nincs benne zöldborsó, sertésszűzből készül az eredeti...)

-Levesek fajtái(híg-->magyaros híg; egyszerű, püré, krém, nyák, összetett, speciális, ezeknek vannak különféle alcsoportjai)

-Előételek(hideg-meleg)

-Sűrítési eljárások(pl: rántás, havarás közti tulajdonságok, világos vagy zsemleszínű rántás stb)

-Tálalás, melegen tartás, díszítés

-Éttermi tészták

És a TAKARÍTÁS(utóvégre inkább ezt szerettem csinálni, ebbe legalább nem pofáztak bele). Mellesleg készülj fel, hogy a külső gyakorlati helyeken (eddigi tapasztalataim alapján) valamiért különösen imádják zaklatni a lányokat -a tanulókat meg pláne-, ízléstelen viccekkel.

2016. nov. 4. 01:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 szaszaa11 ***** válasza:

Útolsó: ezeket mi pincérként mind tanultuk! Olyan részletességgel, hogy a mai napig elmondom bármelyiket, sőt többet! És itt mutatkoik meg amit az előbb írtam: a szakközép és a szakmunkás közti könbség! Egy szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező pincér többet tud az ételek készítéséről és előkészítéséről, úgy eleve a konyhai dolgokról, mint egy szakközépben végzett szakács. Ez a baj, a szakközepes oktatás egy hatalmas kupac romlott bélszín carpaccio, egy záptojásból készült tükörtojással!

Ha a szakmában akarsz dolgozni, és még teheted, irány a szakmunkás. Persze ettől te nem vagy kevsebb vagy több, ne érts félre, ez az oktatás hibája.

2016. nov. 6. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Előbb a késel tanulj meg bánni ( tud hogyan kell juliennere, batonre, 1x1 kocára vágni, stb.). Illetve tanuld meg hogyan kell használni a konyhai berendezéseket. Tanuló szakácsként úgyse fognak betenni rögtön főzni.
2017. júl. 8. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!