Egy 15 éves 9. Leendő szakácsnak mit kell tudnia főzni, sütni?
15/L vagyok és szakács szeretnék lenni,de az az igazság hogy nem nagyon tudok még főzni...
Tudnátok segíteni hogy melyek az alapvető ételek?
A szakács szakmának amúgy is csak kb 30-40 %-a a főzés tudás. Nem csak ezen múlik.
Jól meggondoltad??? 12-14 órás műszakok, nincs ünnep, nincs szabadság, nincs táppénz... stb Amikor más pihen, te akkor dolgozol.
Ja, és jó eséllyel csak addig tudsz a szakmában dolgozni, míg gyereket nem vállalsz. Nem egy családbarát szakma.
(férjem most is szakács - 35 éves - én szakács szakmával pultosként dolgoztam szülésig, azóta új szakmám van, 32 vagyok)
Majd az órákon megtanítanak arra amit tudni kell.
Nem is jó, ha előre betanulsz ételeket, mert szinte biztos, hogy másképp fogjátok tanulni. Persze ha van némi jártasságod a konyhában, az alapanyagokkal, az csak előny.
Az egyesnek teljesen igaza van, nem tudom, miért kell lepontozni. Gondolom, hogy a mínuszolók 90%-a maximum a főzőműsorokból indul ki, meg a ,,az jó szakma" sztereotípiából, de egy hét után kikészülne.
Kérdező, biztos, hogy átgondoltad ezt? Én is alig vártam, hogy meglegyen a szakma, be is vágtam a szekrénybe. Ez kizárólag elhivatott embereknek való.
Ha mégis eldöntötted, pár alap dolgot tanulmányozhatsz(gondolom, hogy darabolásokat, HACCP-t vettétek):
-Pörköltek
-Brassói(ezt tőlem nagyon szerették kérdezgetni valamiért; én meg fújtam a sablonszöveget: nincs benne zöldborsó, sertésszűzből készül az eredeti...)
-Levesek fajtái(híg-->magyaros híg; egyszerű, püré, krém, nyák, összetett, speciális, ezeknek vannak különféle alcsoportjai)
-Előételek(hideg-meleg)
-Sűrítési eljárások(pl: rántás, havarás közti tulajdonságok, világos vagy zsemleszínű rántás stb)
-Tálalás, melegen tartás, díszítés
-Éttermi tészták
És a TAKARÍTÁS(utóvégre inkább ezt szerettem csinálni, ebbe legalább nem pofáztak bele). Mellesleg készülj fel, hogy a külső gyakorlati helyeken (eddigi tapasztalataim alapján) valamiért különösen imádják zaklatni a lányokat -a tanulókat meg pláne-, ízléstelen viccekkel.
Útolsó: ezeket mi pincérként mind tanultuk! Olyan részletességgel, hogy a mai napig elmondom bármelyiket, sőt többet! És itt mutatkoik meg amit az előbb írtam: a szakközép és a szakmunkás közti könbség! Egy szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező pincér többet tud az ételek készítéséről és előkészítéséről, úgy eleve a konyhai dolgokról, mint egy szakközépben végzett szakács. Ez a baj, a szakközepes oktatás egy hatalmas kupac romlott bélszín carpaccio, egy záptojásból készült tükörtojással!
Ha a szakmában akarsz dolgozni, és még teheted, irány a szakmunkás. Persze ettől te nem vagy kevsebb vagy több, ne érts félre, ez az oktatás hibája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!