Megéri szakácsnak tanulni?
Mármint én azt hallottam,hogy alig jut idejük a családra mert sokat dolgoznak.Leginkább Pest érdekelne,hogy ott megérné e dolgozni.Mennyi szabadnapjuk van egy héten és átlagosan mennyit keresnek? Ha kimegyek Londonba akkor ott kapok rendes munkát?
17/L
Szakácsnak tanulni nem éri meg!!!
Londonba kimenni annál inkább. Szakma nélkül is.
Én szakácsként töredékét keresem annak, mint egy ismerősöm, aki teszkópénztáros volt, most Londonban konyhán dolgozik.
Oda nem kell szaktudás. 2 hét alatt betanítanak.
Onnantól, ha vágod a nyelvet, határ a csillagos ég.
Csak fizikailag kell bírni, az ottani kb 15 fős csapat 2-3 havonta apránként lecserélődik, mert nem bírják.
Nem ritka a heti 110-120 óra !!!
Ez napi bő 16 óra melót jelent, szabadnap nélkül.
Sokkal itthon sem jobb a helyzet, (ami a munka mennyiséget illeti) csak ott meg lehet keresni 6-800.000 ft-ot, itthon meg 120-160.000 ft-ot.
Ráadásul ahogy mondtam, ott 2 hét alatt megtanítanak arra amire szükséged van, itthon olyan elvárások vannak, hogy a suli után még melózhatsz 2-3-5 évet ahhoz, hogy olyan rutint felszedjél, amivel önállóan is megállod a helyed.
"Kicsit" komolyabb az itthoni meló.
Meg : csak 1 lánynak 2szer annyit kell bizonyitani mint 1 férfi szakácsnak . Sokkal többet fognak tőled elvárni mint 1 férfitől .
Arra készülj fel ,hogy nem egyszerű élet külföldön is aki jó szakács napi 10-12 órát dolgozik . Csak az dolgozik kevest akinek már neve van : Ez vagy eljön az életben vagy nem . akár lehet ,hogy 2 év alatt elérsz valamit és az is ,hogy 10 év alatt semmit sem : Azt sem szabad elfelejteni ha külföldre mész a végzttségedel aluról kezded ,konyhalány szinten . Kitaráson ,a tanulásodon ,és az alázatól függ a hogyan tovább . Az ,hogy mennyi szabad nap van az nagyon sok mindentől függ . Általában egy kezdő szakács 7napból 7 dolgozik .
...amúgy itthon nem is igazán ismerek női szakácsokat, pedig nem kevés emberrel dolgoztam, mert kb végigfőztem az országot.
Mondjuk ezerből 1.
Ha étteremben dolgozol, ott kb 220-250 óra meló van havonta.
Vagy 2-2-zöl, (2 meló 2 szabad, ) vagy heti 2-3 szabadnap, de az se ritka, hogy csak 1.
De azokat a napokat, amiken dolgozol, azt ne 8 órával számold, mert olyan csak valami üzemi konyhán van.
Minimum 12-13 óra naponta, ha több a meló vagy reggelitetés is van, akkor 14-16 óra naponta. Ilyenből van egy hónapban 15-25 nap. Adott helytől függ.
Ráadásul a hétvégéket ünnepeket nyaralást, stb, elfelejtheted.
Mi akkor dolgozunk a legtöbbet, mikor más a legjobban lazít. Én pl kb 20 éve nem szilvesztereztem, mert mindig dolgoztam.
Vagy pl a nyár. Akkor van a legtöbb meló, ha valaki akkor el tud menni szabadságra, azt szokták mondani, akkor arra az emberre nincs is szükség.
Apropó szabadság :D
Utóljára akkor hallottam erről, mikor a suliban 56-ról tanultunk.:)
Étteremben (99,9%-ban) nincs olyan, hogy szabadság.
Ha a góréval , meg a kollégákkal meg tudod beszélni, hogy nem mész 1-2 hétig, akkor elmehetsz, de természetesen arra az időre nem kapsz fizetést.
Tehát fizetett szabadság nincs.
Ja, ráadásul azt vissza is kell adni, tehát utána a másik megy "szabira" és olyankor az ő munkáját is el kell végezni, tehát kb nonstop melózol.
Ugyanannyi fizetésért, hiszen egyéni szoc.probléma, hogy valakinek szabiramenő hangulata van.
Dióhéjban ennyi. :)
" 1 lánynak 2szer annyit kell bizonyitani mint 1 férfi szakácsnak . Sokkal többet fognak tőled elvárni mint 1 férfitől . "
Én mondjuk személy szerint ilyet nem tapasztaltam, bár mondom, nem is igazán volt alkalmam nővel dolgozni, csak 2-3 alkalommal.
Az biztos, hogy önmagukhoz képest bőven erőn felül kell teljesíteni, mert napi 15 órát végigtalpalni, hosszútávon, nap mint nap, nem egyszerű, egy férfinak mindenképpen könnyebb, jobban tud teljesíteni.
Meg nem is igazán lehet többet elvárni egy nőtől, mint egy férfitól, mivel egy férfi szakács is kb 2 ember munkáját végzi el, ennél többet se férfi, se nő se senki nem tud dolgozni, erre már nem lehet többet pakolni.
Talán egy robottól lehetne ennél többet elvárni.
Emlékszem, mikor tanuló voltam, egy jobb helyen kb harmad annyi vendég jutott 1 szakácsra, mint most egy átlag helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!