Szakácsok, pincérek: Ha jön egy vegetáriánus vagy valami-intoleranciában szenvedő, hogyan kezelitek?
A kérdésem szakácsokhoz, pincérekhez szól, akik egy átlag magyar vendéglátóhelyen dolgoznak. Ha jön az étterembe egy vegetáriánus vagy egy laktóz - vagy gluténérzékeny vagy valamire allergiás, akkor:
1. Hogyan kezelitek? Kibeszélitek a konyhában, hogy pl. idióta fényevők
2. Mit tudnak választani?
3. A vegetáriánus kajákhoz külön edényt, olajat használtok?
4. A laktózérzékenynek tudtok laktózmentes vagy szójatejet használni, ha rendel például egy kapucsínót?
Nekem volt egy krisna hívő kolléganőm, ő például nem evett olyan tányérból, ami a többivel együtt lett elmosogatva, mert mikroszkopikus húsmaradványok kerülhetnek rá a mosogató vízből. Gondolom, az ilyen mértékben vegák, vegánok inkább olyan éttermekbe mennek, ahol egyáltalán nem használnak húst. Szerencsére ma már nagyon sok vegetáriánus étterem létezik.
Akinek meg speciális diétára van szüksége, pláne nem megy normál étterembe. Nem lehet elvárni egy étteremtől, hogy az összes igényt (laktózmentes, lisztmentes, hús- és tojásmentes, stb, stb) igényt kielégítse. Egy ismerősöm például a fémekre allergiás. Ő mindenhová visz magával műanyag evőeszközt, és nem várja el, hogy akár vendégségben, akár étteremben őt ilyennel várják.
Arra azért kíváncsi vagyok hogy milyen etikai oka lehet annak hogy nem jó a rántott karfiol ha a rántott húsos olajban sül. Ettől nem kell több állatot levágni. Ha kétféle olajat kell tartani az csak megnöveli az ökológiai lábnyomot, vegaként meg pont az lenne a lényeg hogy az minél kisebb legyen.
Én nem vagyok amúgy vega, de a helyükben biztos nem mennék sima étterembe, a húsmentes választék általában vállalhatatlan. Sokszor a húsos is az.
Nálunk a laktóz-tejérzékenyeknek semmi problémát nem okoz ajánlani ételt,sokféle közül választhatnak,ugyanigy a kávé is. A gluténmentesség már sokkal macerásabb,nincsenek külön eszközök hozzá,külön kemence,stb tehát ha maga a kaja GM,akkoris szennyeződhet,igy ezt én iylenkor szépen elmondom,csak saját felelősségre lehet fogyasztani .
Kibeszélni nem szoktam ,csak kiröhögni ( magamban) ,aki egy 15 perces kiselőadást tart nekem,hogy miért nem fogyaszt húst,és miért nem eszi meg a rántotthússal egy olajban sült növényi sajtot ,vagy miért nem jó neki az a levesalaplé,amibe 1 nyamvadt csirkefarhát belefőtt,aztán duplaadag rákot meg halat kér a kajába :D
Azt pedig csak simán nem értem,amikor bejön az ürge,és közli ,hogy van neki vagy 10 féle ételallergiája,ezek közül 5től ha egy morzsa kerül a kajába ő fulladásos anafilaxiás sokkot kap,el tudnánk e késziteni a kajáját .. az ilyeneknek semmit nem ajánlok :D persze ez nagyon ritka
utolsó: de ha abban az olajban sütöd a rántott sajtot, gombát, karfiolt amiben a rántott húst sütötted vagy egymás mellett, akkor azt már nem eheti meg egy vegetáriánus. Húsleves alaplével készített zöldséglevest sem adhatsz egy vegetáriánusnak. Hisz egy alkoholt nem fogyasztónak sem adhatsz egy vodkanarancsot azzal, hogy igya ki belőle csak a narancsot.
Te belemennél egy úszómedence 3. sávjába úszni ha tudod, hogy a 4.-be belepisiltek? :D
Az ilyen halmazállapotú anyagok tulajdonsága az, hogy összekeverednek. Na pont az ilyenekért tettem fel a kérdést! Ezek szerint az a módi a vendéglőkben, hogy egymás mellett sütik a húst a vegának szánt ételekkel?
Kérdező! Félreértesz,én teljesen megértem aki TÉNYLEG VEGETÁRIÁNUS és ezért nem eszi meg az hússla egy olajban sült növényeket,én sem enném ha az lennék.Hogy miért van ez így,az nem az alkalmazottakon múlik. Egy átlagos étteremnek nem a vegetáriánusok a célközönsége,elenyésző a számuk,így "nem éri meg" külön fritut,edényeket stbt tartani fent nekik.
Én ezt a fajta álszentséget utálom,vagyis inkább megmosolyogtat,mikor valaki azt magyarázza nekem (senki nem kérdezte),hogy miylen etikai megfontolásból nem eszi meg a csontos alaplét,és ki is kéri magának,hogy miért abból főzzük,közben a halat meg a kagylót,rákot megeszi !!! na ez a nevetséges nekem
Mint írtam, ma már szép számmal vannak vegetáriánus éttermek, ahová hús nem kerülhet be az ajtón, aki ilyen fanatikus vega, azok számára nyíltak, őket várják tárt kapukkal, de egy normál étteremtől nem kéne elvárni, hogy két konyhát üzemeltessenek, mint az ortodox zsidók a tejes és zsíros ételek szétválasztására.
Étterembe menni senkinek nem kötelező. Ha valakinek különleges elvárásai vannak, az keresse meg a számára megfelelő éttermet! Ez nagyjából az a kategória, amit a buszon hallottam nemrég, mikor tinik beszélgetésébe hallgattam bele. Azt mesélték, hogy bementek egy étterembe, ahol pizzázni akartak, és nagyon fel voltak háborodva, amiért egy jobb étteremben se pizza (se hamburger, se hot-dog, se gyros) nincs. Én sem vagyok felháborodva, hogy a Gizi néni kifőzdéjében nincs homár szarvasgombás szufléval.
Változatlanul azt mondom, hogy nincs baj a vegákkal, vegánokkal, de vega ételt a vega étteremből, pizzát a pizzériából, és cipőt a cipőboltból.
"És mi van ha beülnél valahova a családoddal megünnepelni valakinek a valamijét, de mindenki mindenevő és nem akarnak 1 vega miatt vega étterembe menni és a vega is velük szeretne ünnepelni ugyanolyan teljes értékűen?!"
Elöször is a családnak sem lenne semmi baja, ha egyszer húsmentesen étkeznének - és eselteg rájönnének, hogy hús nélkül is lehet jókat, finomakat enni és hogy nem maradnak éhesek így sem.
De ettöl függetlenül, egy vega is tud egy nem-vega étteremben is teljes értékü ebédet/vacsorát enni, csak odafigyyelve: bármilyen zöldséges saláta húsmentes, és nincs is benne hússal érintkezö dolog (mert nincs benne sütött/fött összetevö), kérhet hozzá omlettet, olajban sütve - ezt ugyanis csak friss olajban sütik, körítésként tésztát, rizst ehet, ami szintén sós víz meg olajjal készül, kérhet párolt zöldségeket, szóval igen sok lehetösége van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!