A magyar éttermek nagy része miért nem tud frissen, normálisan főzni? Miért ezen spórolnak?
Sok étteremben voltam már, és szinte kivétel nélkül mindenhol 8-10 oldalas étlap van, amihez képtelenség mindig friss alapanyagot szerezni.
Szalvéta vastagságú hús, mellé valami ízetlen "sajtszósznak" nevezett akármi, és az 50.-szer használt olajban kisütött, disznónak sem való mirelit krumpli.
Levest érezhetően porból főzik.
És nem csak az alkategóriás éttermekben tapasztaltam ezt, hanem a normálisabbakban is, és a drágábbakban is. Sokkal minőségibbet főzök otthon. Az éttermek is sokkal jobbak lennének, ha egyrészt nem a frissességen spórolnának, másrészt nem 8-10 oldalas étlapot vezetnének, hanem mondjuk 1 max 2 oldalasat, de azt mindig frissen.
Ismerősöm egy elég elit étteremben dolgozott a konyhán, és ott is úgy csinálták, hogy a palacsintát elővették a fagyasztóból, becsapták a mikróba, és kész.
Nem lenne jobb, ha tisztességes és normális konyhát vezetnének? Szerintem sokkal sikeresebbek lennének, mint az ilyen malac-konyhával.
Ittam már olyan "forró csoki" néven szereplő KAKAÓT, ami kb a tesco gazdaságos kakaópor szintjét érte el. Én mege gy pohár kakaóért nem vagyok hajlandó 500-600FT-okat kiadni, amikor otthon ennyiből sokkal finomabbat csinálok.
Nektek mi a véleményetek, a tapasztalataitok? Miért ilyen silány a minőség még a jobb vagy nevesebb éttermekben is? Miért a minőségen, a frissességen spórolnak?
Vendeglatasban (etterem) dolgozom mar eleg reg ota, igaz mar 5 eve nem MO-n es en egyetertek a kerdezovel.
Foleg a sok oldalas etlapban, amin 15-20 fele foetel szerepel. Sokkal szerencsesebb egy rovid etlap, ami szezononkent vagy havonta megujul es szezonalis etelek vannak rajta, friss helyi alapanyagokbol.
Igy a torzsvendegek sem unnak ra az etteremre es mindig frisset kapnak.
A masik hogy miert szeretik a vendeglok a felkesz arukat az a szemelyzeten torteno sporolas. Sokkal kevesebb letszamu es alacsonyabban kepzett-igy olcsobb- szakacs kell egy frituban kisutott etelhez mint egy szakertelemmel, idoigenyesebben osszerakotthoz.
Egyebkent ma mar azert lehet talalni nagyon jo helyeket, akar videken is, persze a friss es minosegi etelnek ara van, ami nem mindig talalkozik a helyiek penztarcajaval, igy nem is lesz hosszu eletu a dolog.
Pedig en nem 1 ilyen helyen dolgoztam ahol friss eteleket arultunk mirelit helyett. A rantott hus meg pont olyan amit mindig akkor paniroznak amikor megrendelik, az egesz kb 5 perc alatt keszre sul egy jo frituban.
Azt meg nem ertem hogy attol hogy valami friss miert van kidobva a hus?
A beszallitok tudnak 2 naponta is jonni, ez a mai vilagban siman megoldhato. Ilyen akadalya sincs a dolognak.
Persze vannak dolgok amik elkeszitese idoigenyesebb, mi pl az eper sorbet is hazilag keszitettuk a deszerthez, ehhez kell olyan konyha szemelyzet aki erti a dolgat. Oket meg kell fizetni, de egy jol meno, minosegi eteleket ado hely ki tudja gazdalkodni az alapanyagot is es a szemelyzetet is.
Gondolom, a forgalom sem tervezhető, nem kiszámítható. Lefőznek x mennyiséget, de x/2 fogy el. Dobják ki? Ami menthető, azt mentik. Fagyasztják, másra használják fel. Ez így van a családi háztartásban is.
Sose felejtem el, leleveleztük egy étteremmel, hogy x napon megyünk ötvenen. Beállítunk délben,majd kotorászás az asztalfiókban. Ott volt a levelünk bontatlanul. Kértek fél órát, aztán feltálalták a kaját. Kollégám két falat után befejezte a rántott bordával való kapcsolatát. Már kint kérdezte, hogy nem éreztem, hogy romlott volt? Egy órán belül TUDTAM, hogy romlott volt: láz, hasmenés, gyengeség.Szóval az éttermek "mindenre fel vannak készülve", akár romlott hússal is, amit "frissen" sütnek ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!