Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » A magyar éttermek nagy része...

A magyar éttermek nagy része miért nem tud frissen, normálisan főzni? Miért ezen spórolnak?

Figyelt kérdés

Sok étteremben voltam már, és szinte kivétel nélkül mindenhol 8-10 oldalas étlap van, amihez képtelenség mindig friss alapanyagot szerezni.

Szalvéta vastagságú hús, mellé valami ízetlen "sajtszósznak" nevezett akármi, és az 50.-szer használt olajban kisütött, disznónak sem való mirelit krumpli.

Levest érezhetően porból főzik.


És nem csak az alkategóriás éttermekben tapasztaltam ezt, hanem a normálisabbakban is, és a drágábbakban is. Sokkal minőségibbet főzök otthon. Az éttermek is sokkal jobbak lennének, ha egyrészt nem a frissességen spórolnának, másrészt nem 8-10 oldalas étlapot vezetnének, hanem mondjuk 1 max 2 oldalasat, de azt mindig frissen.

Ismerősöm egy elég elit étteremben dolgozott a konyhán, és ott is úgy csinálták, hogy a palacsintát elővették a fagyasztóból, becsapták a mikróba, és kész.


Nem lenne jobb, ha tisztességes és normális konyhát vezetnének? Szerintem sokkal sikeresebbek lennének, mint az ilyen malac-konyhával.


Ittam már olyan "forró csoki" néven szereplő KAKAÓT, ami kb a tesco gazdaságos kakaópor szintjét érte el. Én mege gy pohár kakaóért nem vagyok hajlandó 500-600FT-okat kiadni, amikor otthon ennyiből sokkal finomabbat csinálok.



Nektek mi a véleményetek, a tapasztalataitok? Miért ilyen silány a minőség még a jobb vagy nevesebb éttermekben is? Miért a minőségen, a frissességen spórolnak?



2015. jan. 5. 12:51
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, hová jársz éttermekbe, azt sem, mi neked az alkategóriás. Én alkalmanként - mert nem olcsó - de nekem nincsenek olyan rossz tapasztalataim mint neked. Igaz, sült krumplit, rántott húst nem eszem, de például a grillezett zöldség ugyanolyan színű volt, mint a friss, és az íze is kiváló. Sajnállak, de ha neked ennyire nem tetszik, főzz magadnak, még olcsóbb is.
2015. jan. 5. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Én is alkalmanként voltam csak.
2015. jan. 5. 13:08
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Vendeglatasban (etterem) dolgozom mar eleg reg ota, igaz mar 5 eve nem MO-n es en egyetertek a kerdezovel.

Foleg a sok oldalas etlapban, amin 15-20 fele foetel szerepel. Sokkal szerencsesebb egy rovid etlap, ami szezononkent vagy havonta megujul es szezonalis etelek vannak rajta, friss helyi alapanyagokbol.

Igy a torzsvendegek sem unnak ra az etteremre es mindig frisset kapnak.


A masik hogy miert szeretik a vendeglok a felkesz arukat az a szemelyzeten torteno sporolas. Sokkal kevesebb letszamu es alacsonyabban kepzett-igy olcsobb- szakacs kell egy frituban kisutott etelhez mint egy szakertelemmel, idoigenyesebben osszerakotthoz.

Egyebkent ma mar azert lehet talalni nagyon jo helyeket, akar videken is, persze a friss es minosegi etelnek ara van, ami nem mindig talalkozik a helyiek penztarcajaval, igy nem is lesz hosszu eletu a dolog.

2015. jan. 5. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
60%
Azért, mert frissen főzni sokkal drágább lenne, sokkal időigényesebb, és sokkal nagyobb veszteséggel járna. Ha mindig minden frissen készülne, akkor naponta kéne alapanyagokat rendelni (ami lehetetlen), óránként 1 asztalt tudnának kiszolgálni (ha gyorsak), és 1-2 naponta tele lenne a hulladéktároló a kidobandó húsokkal, zöldségekkel, stb. Krumplipucoló gépe egyik étteremnek sincs, kézzel lehámozni és feldarabolni naponta 20 kiló hasábburgonyát pedig lehetetlen feladat. Ha minden étteremnek óriási konyhája lenne, 15 hűtővel, és 100 alkalmazottal, akik minden nap 0-24-ben dolgoznak, hogy legyen friss alapanyag, és nem számítana senkinek az anyagi veszteség, akkor lehetne friss minden étel. És persze, ha a vendégnek nem számít, hogy 3 órát kell várni a húslevesre, mert ugye a tegnapi hűtött már nem friss. Én is dolgoztam étteremben, nem is egyben, és valóban fagyasztanak, eltesznek, címkéznek mindent. De muszáj, mert nem családi ebédet főzünk 3 embernek, hogy ráérjünk pepecselni vele. Hogy viszel ki fél órán belül 15 adag rántott húst rizzsel és burgonyával, ha rendeléskor állsz neki panírozni? Hát sehogy. Elhiszem, hogy mindenki tud otthon jobbat főzni, és akinek ez nem tetszik, nem kötelező étteremben enni. De rengetegen vannak, akiket nem érdekel, hogy nem tökéletes az étel, akiknek ez is nagyon ízlik, és fenntartják az ilyen éttermeket. És ezek az emberek nem szívesen várnának 2 órát arra, hogy kihozzák a rendelést az 1 oldalas étlapról, csak azért, mert háziasabb lesz az íze. És persze nem is fizetnének 5000 forintot egy grillezett csirkéért, mert kb. ennyiért kéne adni minden fogást, hogy fenn tudjanak tartani egy teljesen "friss" éttermet.
2015. jan. 5. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Pedig en nem 1 ilyen helyen dolgoztam ahol friss eteleket arultunk mirelit helyett. A rantott hus meg pont olyan amit mindig akkor paniroznak amikor megrendelik, az egesz kb 5 perc alatt keszre sul egy jo frituban.

Azt meg nem ertem hogy attol hogy valami friss miert van kidobva a hus?

A beszallitok tudnak 2 naponta is jonni, ez a mai vilagban siman megoldhato. Ilyen akadalya sincs a dolognak.

Persze vannak dolgok amik elkeszitese idoigenyesebb, mi pl az eper sorbet is hazilag keszitettuk a deszerthez, ehhez kell olyan konyha szemelyzet aki erti a dolgat. Oket meg kell fizetni, de egy jol meno, minosegi eteleket ado hely ki tudja gazdalkodni az alapanyagot is es a szemelyzetet is.

2015. jan. 5. 14:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
82%

Gondolom, a forgalom sem tervezhető, nem kiszámítható. Lefőznek x mennyiséget, de x/2 fogy el. Dobják ki? Ami menthető, azt mentik. Fagyasztják, másra használják fel. Ez így van a családi háztartásban is.

Sose felejtem el, leleveleztük egy étteremmel, hogy x napon megyünk ötvenen. Beállítunk délben,majd kotorászás az asztalfiókban. Ott volt a levelünk bontatlanul. Kértek fél órát, aztán feltálalták a kaját. Kollégám két falat után befejezte a rántott bordával való kapcsolatát. Már kint kérdezte, hogy nem éreztem, hogy romlott volt? Egy órán belül TUDTAM, hogy romlott volt: láz, hasmenés, gyengeség.Szóval az éttermek "mindenre fel vannak készülve", akár romlott hússal is, amit "frissen" sütnek ki.

2015. jan. 5. 14:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Utolso, van ilyen is. De en lattam mar 5 csillagos etterem konyhajan egesz erintetlen lazac derekakat kilo szam full erintetlenul a kukaban landolni egy rendezveny utan mert megmaradtak es ott ami visszajon az hulladek. A szemelyzet sem nyulhat hozza, nekik kulon foznek, haza meg semmit nem vihetsz.
2015. jan. 5. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!