Ha kulfoldon nyitnatok egy magyaros ettermet, mi lenne a menube?
Külföldön nem érdemes magyar éttermet nyitni, mert ami "magyaros", azt nem eszik, mivel túl zsíros és túl füszeres.
Meg eleve nem igazán jönnek be az alapanyagok sem.
Biztos van, ahol érdemes nyitni. Nem is leginkább a külföldiek miatt, hanem az ottani magyaroknak.
Rántott hús
Töltött paprika
Töltött káposzta
Tojásos nokedli
Húsleves
Raguleves
Paradicsom leves
Halászlé
Rakott krumpli
Túrós tészta
Mákos tészta
Főzelékek
Sültek, pl. liba, kacsa
Libamáj, kacsamáj
Palacsinta
Rétes
Most ennyi jutott eszembe :)
Már miért ne lenne érdemes nyitni? Los Angelesben pl. nagy sikere van.
Ha én nyitnék egy éttermet (valószínűleg inkább kifőzde-szerűséget és ne a la carte-t), akkor a menüBEN mindenképpen mindig lenne ezekből legalább 2-3 dolog az adott napon:
- húsleves, csontleves, erőleves, gombaleves, paradicsom leves, krumplileves, zöldségleves...
- paprikás krumpli
- tojásos nokedli
- pörkölt
- rántott hús különféle köretekkel (rizs, rizibizi, tepsis burgonya, sült krumpli, krupmi püré, párolt zöldségköret, grillezett zöldségek, petrezselymes krumpli, főtt burgonya...)
- sült- és grillezett húsok különféle köretekkel
- rizses hús
- pirított gomba, rántott gombafejek (töltve vagy simán), rántott zöldségek (brokkoli, karfiol...)
- grízes tészta, mákos tészta, túrós tészta/csusza
- máglyarakás
- rakott krumpli
- palacsinta ("sima" töltött is, pl. kakakó, lekvár, fahéj, túró, nutella, vaníliapuding stb., meg komolyabb is, mint gundell, húsos, meg hasonlók, különféle öntetekkel)
- somlói galuska
- aranygaluska
- túrógombóc
- gyümölcs- meg zöldségsaláta...
Támogatom a menü-s kifőzdés ötletet.
#7 Nem tudom, szerintem nem lenne olyan gáz, ha lenne benne néhány átfedés, amíg jó íze van a dolognak. (Még aktívan él az emlékezetemben, amikor külföldön találtam chorizo kolbászt, mert az legalább nyomokban hasonlít a magyarra). Meg aztán lehet fúziós meg reform hülyeségekben is gondolkodni. Meg ugye erősen függ attól is, hogy hol külföldön kellene éttermet nyitni.
- Gyümölcsleves
- Jókai bableves
- Csülkös bableves
- Zöldbab leves
- Zöldborsóleves galuskával
- Csirkegulyás csipetkével
- Meggyleves
- Vágott leves
- Legényfogóleves
- Palócleves
- Csorbaleves
- Zöldséglevesek (lehet variálni vajgaluskával, kenyérgaluskával, csipetkével, reszelt tésztával)
- Frankfurti leves
- Lebbencs leves
- Salátaleves
- Májgaluska leves
- Húsgombóc leves
- Bakonyi apró
- Cigánypecsenye
- Labancpecsenye
- Vasi pecsenye
- Vasvári pecsenye
- Makói szelet (de szerintem akad még néhány helyi deformitása a rántott húsnak :P)
- Lehet kitalálni mindenféle magyaros jellegű tölteléket húsokhoz (nekem az egyik kedvencem egy velős töltelék, de lehet egy kolbászos is fogyna)
- Slambuc
- Gombapaprikás
- Borsópaprikás
- Hentestokány
- Eszterházy szelet (brr! menzára kötelező)
- Csikós tokány
- stb.
Ha profitot is szeretnék akkor a magyar konyhát ötvözném modernebb illetve különlegesebb ízekkel.
Az ilyenek, amiket írtak - lebbencsleves, túróstészta, krumplifőzelék és egyéb menzakaják - ezek nem tudom mit gondolnak, még otthon is épphogy csődbe nem mennek az ilyen kifőzdék ezekkel a kínálattal, étterem meg egy szál sem, ahol ilyesmit kapni lehet...
Hideg-meleg előétel lenne pl.:
Kocsonya gazdagon
Szarvassonka, párolt erdei gomba
Májpástétom pirított baguettfalatokon
Hortobágyi húsos palacsinta
Roston sült libamáj fehérboros almával
Narancsos kacsahúspástétom
Kőrözött, sült paprikaszeletek
Töpörtyűváltozatok
Lecsó
Levesek:
Őzraguleves
Kakasleves
Jókai bableves
Marhagulyásleves
Bajai halászlé
Erdei gombaragu
Palócleves
Főételek
CSülök pékné módra, mellé sült újkrumplival, hagymával tejfölös mártogatóssal
Borjúpörkölt házi galuskával, savanyúsággal
Fogasfilé grill cukkinivel, petrezselymes-citromos krumplipürével
Báránygerinc rozmaringosan, roston sült zöldségekkel, rukkolasalátával
Vörösboros-fűszeres nyúl
Rántott camambert, brie dióval áfonyával
Kapros-juhtúrós grill gombafejek salátaágyon
Harcsasült túrós csuszával
Kemencés liba lilakáposztával. sült almával
Kecskesajt sült körtével, fügével, madárbegysalátával
Brassói aprópecsenye
Bakonyi sertésszelet
Gyümölcsös kacsasült
Malacpecsenye
Vörösboros kakas krumplilángossal
Kakastöke-pörkölt
Marhaszegy sörben sülve
Kemencés borjúkaraj
Gesztenyés töltött liba
Kakukkfüves jérce majorannás burgonyával, almával
Erdei gyümölcsös fácánsült
Köményes borjúsült vajban párolt brokkolival
Stb. még sorolhatnám az örökkévalóságig...elsősorban arra törekednék, hogy a magyar konyha ünnepibb vagy ritkább fogásait mutassam be, amik külföldieknek is élvezhetőek lehetnek.
Desszertnek viszont megtartanám a szokásos gundelpalacsinta, túrógombóc cukros tejföllel, gyümölccsel, somlói galuska, rétes tejszínnel, stb. hagyományt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!