Milyen éttermi/cukrászdai, gusztustalanabbnál gusztustalanabb, furcsábbnál furcsább, spórolós stb. trükköket, technikákat, fortélyokat, stratégiákat ismertek?
Egyik ismerősöm szakács, és mesélt pár dolgot, felkeltette az érdeklődésemet.
Itt van két példa, ilyenekre gondoltam:
- felhasználják a több napos pörköltalapot is
- a puncstorta krémébe beledarálják a maradék süteményeket
A háziasszony sem dobja ki az el nem fogyott dolgokat, lefagyasztja, s néhány nap múlva felhasználja. Nekem a töltött paprika finom mártása maradt meg. A héten felolvasztom, tepsibe öntöm, kis húsgombócok egyik oldalát ropogósra sütöm, egymás mellé ültetem őket a mártásba, tetejükre egy-egy paprika szelet, egy kiskanál tejfel, és megpárolom/megsütöm.
Az más, hogy egy ismerősöm szerint a konzervüzemben májkrémet főztek, benne rotyogtak a csirkelábak, mert azt is adagolnak a szárnyas májkrémhez. Kiszedtek egyet-egyet, leszopogatták és visszadobták a csontikákat.
Másik ismerősöm szerint soha ne vegyek kicsomagolt nápolyit, mert egerek szaladgálnak rajtuk, mielőtt ők szétadagolják.
És soha nem eszek kockasajtot, mióta ráharaptam egy hüvelykujj körömre. De szerintem ilyeneket minden beavatott tud mondani, jobb, ha nem is tudjuk.
Egy konyhán még mindig nem gányolnak annyit, mint egy átlag háztartásban...
Az meg hogy mit mihez lehet felhasználni, rutin és kreativitás kérdése. Ugyan miért ne lehetne valamit felhasználni, ami nem rossz, egy másik ételbe, amibe pont az kell?
Példákat írni meg több okból se fogok. Egyrészt ahogy mondtam, ez kreativitás kérdése, akinek nincsenek saját gondolatai, annak úgyse lehet eszet adni.
Másrészt rutin kérdése, amivel ugyanez a helyzet, 20 év rutinját nem lehet 3 sorba leírni.
Ez így hatékony, így költségkímélő, egy szakács azért (is ) kapja a fizetését, hogy ezekkel tisztában legyen, mit lehet, és mit nem.
Főzni nagyanyám is tud. Ahhoz nem kell szakácsnak lenni.
Pénzt termelni, hatékonyan felhasználni az anyagokat, az a szakma, azt meg évekig kell tanulni.
Ismerősöm mondta hogy a szakács beleköp a kajába, undorítóak.
Ja és én voltam konyhában kisegítő, szégyen amit művelnek. Soha nem fogok étteremben enni, eleget láttam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!