Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Szerintetek mi az a Mákos...

Szerintetek mi az a Mákos Pity-puty? Egy ujságba olvastam.

Figyelt kérdés
2013. szept. 9. 20:51
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
33%

nem újságírásra gondoltam, hanem egyszerű kommentelésre.

a másik okosnak, miszerint "ezeket a szabályokat azok találták ki": nem mondtam, hogy ez szabály.

vakon írok, és így még gyorsabban. kényelmesebb a shift elhagyása.

sajnálom, hogy titeket ez bánt, nem pedig az "ujságba".

minden jót!

2013. szept. 10. 10:52
 12/20 anonim válasza:
A mákos pitty-putty-ot annak idején a Don Pepe-től lehetett rendelni, valójában gnocchi (apró olasz nudli) jó alaposan cukros mákban megforgatva és szilvalekvárral tálalva :-) imádom !!
2013. szept. 12. 12:11
 13/20 anonim ***** válasza:

"kényelmesebb a shift elhagyása."

No, végre kibújt a szög a zsákból. Szerintem is erről van szó, talán ezért is csípi a szememet ennyire.

2013. szept. 13. 10:15
 14/20 anonim válasza:
Mákos nudli lekvárral. Én dicséretes 5-ös voltam helyesírásból(nagyon rég), de ha valaki nem tud helyesen írni,egyáltalán nem ítélem el.Szerintem az,hogy valaki helyesen ír,inkább érzék kérdése,mint a tudásé. És attól,hogy nem tud helyesen írni,nem ér kevesebbet. Van,aki még beszélni se tud helyesen. Az embereket nem ennek alapján kell megítélni. Ja! Éssel nem kezdünk mondatot!!!!
2013. szept. 14. 12:16
 15/20 anonim válasza:

Éssel nem kezdünk mondatot!!!!

És miért nem?

2013. szept. 15. 11:30
 16/20 anonim ***** válasza:
És! Hát-tal sem kezdünk monatot.Helyesen irni minden magyar tanárnéni tud! Mégsem belölük lesz Nobel díjas író.Az érdekes dolgok meglátása ,sokkal fontosabb .A helyesirást majd a tolmácsok lektorok kijavítják.
2013. szept. 15. 16:16
 17/20 anonim ***** válasza:
A végig kisbetűs írás NEM helyesírási hiba, hanem egy stíluselem. Számtalan céglogó és arculati kézikönyv használja. Például az Apple billentyűzetek feliratai. De nagyapám ajtaját 38 éven keresztül díszítette a neve, dr. előtaggal, kis kezdőbetűkkel. Pedig higgyétek el, nem volt egy ostoba ember.
2017. jún. 1. 01:30
 18/20 anonim válasza:
Az interneten még csak úgy 20 éve elfogadott, hogy nem kezdjük nagybetűvel a mondatot. Én is hol így, hol úgy, mindegy.
2022. febr. 25. 21:39
 19/20 anonim válasza:

Lehet, a nagyapád tényleg nem volt ostoba ember, ha rajta múlt az előteg írásmódja.

Ma már sokan nem tudják és hanyagolják is a megkülönböztetést, de a dr. az egyetemi doktoroknak járó, ún. kisdoktori előtag (pl. orvos, jogász), a Dr. csak a nagydoktori esetén jár(na), azaz az akadémiai doktoroknak.

2022. febr. 25. 21:48
 20/20 anonim válasza:

#19: Tisztában vagyok a dr. és Dr. közötti különbséggel, és azzal is, hogy ez a megkülönböztetés ma már idejétmúltnak tekinthető, gyakorlatban alkalmazva nem láttam, sőt az MTA helyesírási tanácsadója ezt írja a témáról: „A helyesírás normatív szempontok alapján rendelkezik a Dr. és a dr. címek használatáról. A kettő között értelmi, jelentésbeli különbség nincs, a kis-, illetve nagybetűs használatot nyelvi-formai-mondatbeli helyzet dönti el: címzésben, feliratban, mondatkezdő helyzetben Dr., egyéb esetekben kis dr. a szokásos forma. Ez a különféle doktori típusokra (jogi, bölcsész, orvos) és az ún. »kisdoktor-nagydoktor« jelölésére egyaránt vonatkozik.”

Nagyapám ajtaján viszont a teljes neve végig kisbetűvel volt, így: „dr. kovács jános” (persze valójában nem ez volt a neve), egy szép díszkerettel ellátott, grafikus által készített (még a számítógépek előtti időket írjuk) kis plaketten. Nem tudom, hogy szerénységből döntött-e emellett az írásmód mellett (nem tartanám kizártnak, ahogyan emlékszem rá, sajnos már nagyon rég elhunyt), vagy csak grafikai stíluselem volt, de csak arra akartam utalni, hogy vannak olyan kontextusok, ahol elfogadható lehet a kisbetűs írás, még tulajdonnevek esetén is, és nem utal automatikusan ostobaságra vagy igénytelenségre. Az azonnali üzenetküldő alkalmazások egy tipikus, modern példája ezeknek, ahol a gyorsaság miatt elmaradhatnak a megértéshez nem szükséges nüanszok, mint a nagybetűk vagy a pontos központozás.

Szerintem a két dologba (illetve még a sokszor technikailag indokolt ékezet nélküli írásba) belekötni begyepesedett, „boomer” szokás, a „tényleges” helyesírási hibák (pl. „ujságba”) viszont szerintem is egyértelműen zavaróak.

(17-es vagyok, csak új fiókom lett azóta)

2022. márc. 19. 03:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!