Elég volt vajon a pincérnek ennyi borravaló?
Hajdúszoboszlón, egy híres magyar város, a turizmus miatt, bementem egy étterembe nem volt olcsó és ettem egy sültkrumpli+sajttal, hagymával töltött sertésszeletet. Ez így egyben 4.390 forint volt.
Evés után távozás előtt, amikor fizettem, egy ötezrest adtam, mert az volt és gondoltam adok borravalót is. Mondtam jeki, hogy 4.500-ból kérek vissza. Megköszönte és vissaadott 500 forintot.
Ennyi, azaz 110 forint elég volt bórravalónak?
Csak azért kérdezem, mert a pincerek, azért, hogy olyan udvariasak, kedvesek, nagyon kedvesen beszélnek, hallottam már, hogy képesek megbosszulni máskor, ha bemegy az az ember, aki nem dott borravalót és gusztustalan dolgot is csinálnak a kajájával az embernek.
Semennyi borravalót nem kell adni semmikor!
Számítsák szépen bele az ételek árába a kiszolgálás árát is. Ahogy a szakácsok bérköltsége bele van kalkulálva, ugyanúgy a pincéreké is lehet.
Viszont ha ennek ellenére ad az ember (feladja az elveit, mint én), akkor az 5.000-ret szerintem ott lehet hagyni.
#13 Valóban kevés, de tapasztalatom szerint egy pincérnek/taxisnak minden borravaló kevés.
Viszont amikor új hűtőt hoztak, és a szabály szerint az ajtóban kellet volna letenni, de bevitte a szállító a konyhába és kicsomagolta, jobban megköszönte amit kapott, mint egy pincér/taxisofőr a jattot, holott ő megdolgozott érte.
Ez így elég vékony volt.
De néha én is így vagyok hogy 5000 forintig meg sokallom,az meg olyan gáz ha 4800ból kérek vissza.
Majd legközelebb többet adsz.
"Ja mert a pincér nem dolgozik meg érte ?"
A pincér megdolgozik a FIZETÉSÉÉRT!
"Aminél azért van meló, hogy mindig mindenkinek minden ott legyen az orra előtt." Ezért kapja a FIZETÉSÉT!
#17 A hűtőgép házhoz-szállításának az árában az van benne, hogy a küszöbtől 1 méterre leteszi. A továbbvitel és kicsomagolás NINCS benne az árban. Az PLUSZ szolgáltatás. Az, hogy - egy nem-önkiszolgáló - étteremben kihozza a pincér az ételt/italt, benne van az árban, és esetleg a szervízdíjban . A fizetés az alkalmazott és az alkalmazó dolga.
Tudom, hogy a pincér, taxis,stb. fizetése megállapításakor számolnak a borravalóval, de ettől az még NEM jár, csak adható.
#15 vagyok.
Igen, kevés, 10% körül illik adni. 4829.- forint lenne úgy, szerintem akkor 4800-ból kellett volna visszakérni (és úgy sincs meg a 10%), de igazából szerintem az 5000 sem lett volna túlzás (ha jó a kiszolgálás), az kb 14 %. De változik ez is egyébként, egyrészt mert az emberek sem egyformák, másrészt a külföldi turisták szokásai is eltérőek. Pl Amerikában simán adnak 20-25% borravalót, de pl spanyoloknál, franciáknál nem divat a borravaló. Illetve annyira durván elszálltak az árak, hogy míg mondjuk 10 éve egy ezres körül
még lehetett ebédet kapni, valóban az az 500-600 forintos borravaló sokaknak tűnik soknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!