Lefoglaltátok már a ballagási ebédet/vacsorát? Ragaszkodnak az éttermek az általuk összeállított ballagási menühöz?





10, dobálózhatunk számokkal, én meg 92 óta szerintem 1-2 alkalom kihagyásával az összes évben full házzal végig dolgoztam a ballagásokat.
Nem vezényelgettem, hanem melóztam.
Valahol választható a kaja, valahol meg nem.
Ez nem rugalmasság, meg lustaság kérdése, hanem kapacitás kérdése.
De akárhogy akar valaki vezényelgetni, ha "legyilkolja" valaki a konyhát, a vendégek őt fogják "legyilkolni" ha órákat kell várni a kajára.
Úgyhogy a történet ott kezdődik, ahol most a kérdező tart, hogy először is kell találni olyan helyet, ahol tud "vezényelgetni".
Van ilyen, csak meg kell találni.
Az viszont úgy nem működik, hogy a vendég üzletvezetőt játszik, és ő akarja meghatározni, mit bír el egy egység.





full házzal végig dolgoztam a ballagásokat.
Csak úgy látszik, ótvar helyen. Zeg nem egy elit nagyváros, de bármelyik étteremben megmondhatod, mit szeretnél enni, nem kell előre összeállítottat elfogadni.





"bármelyik étteremben megmondhatod, mit szeretnél enni, "
Ami sok esetben az ótvar helyek jellemzője, mert ezt csak akkor tudják bevállalni, ha amúgy olyan hulladék forgalom van, hogy csak a f@szukat verik.
Egyébként idézd már ide azt, hogy hol, mikor mondtam olyat, hogy minden helyen fix menü volt! :D
Vagy csak a céltalan kötekedés miatt irkálsz? Vagy olvasási nehézségeid vannak?
Van ilyen is, olyan is. Ha buta vagy hozzá, hogy felfogd, hogy ez a forgalomtól, és a hely kapacitásától függ, nem pedig a színvonalától, az a te szegénységi bizonyítványod. Saját magad égeted be, ha a legminimálisabb hozzáértés nélkül kombinálsz össze a fantáziád alapján olyan dolgokat, amiknek semmi közük egymáshoz.
Ezt minden hely, maga dönti el, foglalások számától, kapacitástól függően, hogy csinál e egyáltalán menüt, ha igen, hány félét, fix menüket, vagy variálhatót.
Nem ágálni kell ellene, ezt az étterem tulajdonosa határozza meg, így ezt csak elfogadni lehet, ha tetszik oké, ha nem, másat kell keresni.





Vélhetően a konyha nem bírna annyifélét egyszerre. Van ilyen.
és akkor mit csinálnak, ha tele az étterem és mindenki szanaszét rendel az étlapról?





14, a tele étterem se egyszerre telik meg, hanem fokozatosan, és nem 5 órán keresztül van tele, mint egy ballagásnál, hanem mondjuk fele annyi ideig.
Ha pedig mégis aránylag gyorsan megtelik, azoknál a helyeknél erre vannak ráállva, nem derült égből villámcsapásként, 1 nap történik ilyen, hanem (pl. Balaton-parton) minden nap. Tehát alapból, ilyen forgalomra van hangolva az egység.
De egy átlag magyar belvárosi étterem, jóval kevesebb forgalomra van berendezkedve. Nem tudnak arra az 1 napra építeni még egy konyhát, teljes felszereléssel, személyzettel, stb.
Ha egy ilyen helyre valami csoda folytán mégis váratlanul beesik annyi ember, hogy 2-3-szor teleülik egymás után,
(és nem fogy el menet közben se a készétel, se a frissensültekhez az alapanyag, aki konkrétan kizárt, tehát félúton már csak negyed étlap lesz)
akkor az van, hogy elkezdik csinálni, és a vége fog várni mondjuk 2 órát.
Egy ballagást ünneplő család, pedig nem azért megy étterembe, hogy várjon 2 órát.
A lényeg, hogy ahhoz, hogy egy étterem költséghatékonyan működjön, a forgalmához kell igazítani a kapacitását, mert ha sokkal nagyobb kapacitást kell fenntartani, mint ami indokolt, az sok milliós mínuszt termel havonta!
Tehát van egy kapacitás, ha ez akkora, hogy a hétköznapi rutinba belefér korlátozás nélkül egy ballagás, akkor akkora, ha meg ez 3-szor akkora kapacitást kívánna, akkor kénytelenek korlátozásokat hozni.
De nem hiszem, hogy ez egy étterem menedzser fórum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!