Lehetek még séf?
Úgy hozta a sors hogy gimnaziumi vegzettsegel, viszont egyetem nelkul, 8 éve dolgozok ( 2 munkahely) és konyhára kerultem. Van egy fő séf, neki a jobb keze, és én. Egyelore kisegítő feladatokat csinalok, figyelek mindent mit hogy csinalnak, 100%ra figyelem a profikat. Szerintetek ha ottmaradnek, pár év alatt betudnek tanulni szakácsnak/séfnek? Nincs ilyen vegzettsegem, nem fozok sokat, viszont szerintem van hozzá érzékem, nem fintorgok, csendbe csinalok mindent. Aki dolgozott konyhan tudja mire ertem hogy nem fintorgok. Elég jó helynek szamit a kornyeken, 150-250 ebed van kiadva helyben atlagosan egy nap.
A kérdésem, normalis hozzáállással ellehet sajatitani ezt? Szeretnek ezzel foglalkozni , nagyon megbantam a gimit. Mit tudok otthon azon kivul csinalni hogy gyakorlok? Recepteket tanulok? Kb mennyit saccoltok megtanulni 1 elfogadhato szintet? Ha hibat talaltok bocsi, hatarontuli vagyok.
26 éves vagyok ha ez számit. Ugy erzem meg nem keso valtani, ezert szeretnek oszinte velemenyt hallani, esetleg tanacsokat, tippeket. Koszonom.
26 f
Miert lenne bolond?aki szereti hadcsinàlja
Ès ami igaz az igaz..nem a suliban/kèpzèsen tanul
Egy kis alapot max..ha bennevan a folyamatokban sokkal elôbb megtanulja
4,7 vagyok, én továbbra is tartom azt, hogy igen, elsajátítható, de egyrészt nem olyan helyen, ahol -szinte- csak megfigyelőként vagy jelen, ehhez "mélyvíz" kell, tehát mihamarabb el kell kezdeni ezerrel gyakorolni.
A másik, hogy nem 1-2 konyhán tanulható meg.
Így ha 1 fajta profilú konyhai munka már jól megy, átlátod a működését, meg tudod szervezni az egész konyha munkáját, akkor nem szabad bele kényelmesedned!
Ha van lehetőséged más profilú egységbe elmenni (értsd, pl étterem után szállodába) akkor el kell menni, még ha kényelmetlen is otthagyni a megszokottat.
Az ember a tapasztalatainak az összessége. És ha későbbiekben irányító akarsz lenni, akkor minden tapasztalatodra szükséged lesz.
És még egy gondolat. Ugye te abból indultál ki, hogy majd ezen a helyen maradsz, és előbb beosztott szakács, utána vezető szakács lehetsz.
Gondold el azt a helyzetet, ha ez megtörténik, ottmaradsz még pl. 3 évet, mire beraknak szakácsnak, plusz még 3-mat, mire a mostani séf mondjuk leszámol, és téged neveznek ki.
Akkor leszel 32 éves.
És akkor vesznek fel melléd mondjuk egy 40 éves szakácsot, aki mögött ott van 5-6 komoly étterem, végig főzte fél Európát, kisujjból kiráz olyan új dolgokat, technológiákat, megoldásokat, amiről addig nem is tudtál, mert a bal kezében több tapasztalat van, mint benned.
Szerinted az majd séfnek fog téged hívni?
Vagy tisztelni fog téged? Hát, a legkevésbé sem. Azt nem lehet megkövetelni, csak kiérdemelni!
Ellenben ha több tudással, tapasztalattal mész el egy új helyre séfnek, akkor max pár hónapig bénázol, mert nincs helyismereted.
De a tudás előbb utóbb kijön, azt nem lehet elvitatni, és az, tiszteletet érdemel! És egy vezető pozíciónak ez az egyik alappillére.
Hogy a beosztottak ne azért csinálják, amit mondasz, mert féltik a munkahelyüket, és mert így minden felelősséget le tudnak magukról pattintani, és adott esetben téged hibáztatni, hiszen "te mondtad".
Hanem azért csinálják úgy, mert elismernek téged szakmailag.
Úgyhogy nem hogy meg lehet e konyhán szerezni a tudást, és tapasztalatot, hanem csak ott lehet. És minél több komoly helyet tudsz megcsípni, annál több leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!