Lehetek még séf?
Úgy hozta a sors hogy gimnaziumi vegzettsegel, viszont egyetem nelkul, 8 éve dolgozok ( 2 munkahely) és konyhára kerultem. Van egy fő séf, neki a jobb keze, és én. Egyelore kisegítő feladatokat csinalok, figyelek mindent mit hogy csinalnak, 100%ra figyelem a profikat. Szerintetek ha ottmaradnek, pár év alatt betudnek tanulni szakácsnak/séfnek? Nincs ilyen vegzettsegem, nem fozok sokat, viszont szerintem van hozzá érzékem, nem fintorgok, csendbe csinalok mindent. Aki dolgozott konyhan tudja mire ertem hogy nem fintorgok. Elég jó helynek szamit a kornyeken, 150-250 ebed van kiadva helyben atlagosan egy nap.
A kérdésem, normalis hozzáállással ellehet sajatitani ezt? Szeretnek ezzel foglalkozni , nagyon megbantam a gimit. Mit tudok otthon azon kivul csinalni hogy gyakorlok? Recepteket tanulok? Kb mennyit saccoltok megtanulni 1 elfogadhato szintet? Ha hibat talaltok bocsi, hatarontuli vagyok.
26 éves vagyok ha ez számit. Ugy erzem meg nem keso valtani, ezert szeretnek oszinte velemenyt hallani, esetleg tanacsokat, tippeket. Koszonom.
26 f
Kèrdezô az egyes egy rakàs baromsàgot mond aki hasonlò hekyzetben lehetett csak nemvolt kitartasa ès elbassta az egèsszet…-.-
A vègzetség is fontos de az a legkevèsbè
A legfontosabb hogy szeressed csinàlni
Igazàbol kôkemèny melò ès nagy felelôssèg ha tevagy a konyhafônök
1semmit sosem kèsô elkezdeni kivève a vadàszatot/horgàszatot
2 a legtöbbet ùgysem iskolàkban meg tököm tudja hol tanulod meg hanem a jò profi szakàcsoktol
Èn imàdom est a szakmàt
Van neki hàtrànya is azèrt minthogy ünnepeket ellehet felejteni..vendèglàtòzàs csak ilyen…
Èn hûtôfûtô szerelô vègzetsèggel
8èv kertèpítès 3èv erdèszet utàn kezdtem bele konyhàn dolgozni
Megkell jegyezzem èn 13-14èves korom òta otthon fôztem sütöttem ès tortàztam is anyàm szakàcs ès cukràsz volt èttermünk egy kicsi sokat tèblàboltam a konyhàn ès mindig be is fogtak ès megszerettem
Namindegy a lènyeg èn most 2.ève hogy konyhafônôkszerû vagyok nèmetorszàgban egy horvàt csalàd èttermèben
Az 1. Konyhàm manchesterben volt kisegítô ugye a jamies oliver èttermèben amiben borzasztòan csalòdott
Voltam mert kb tàlalàsbol àllt a dolog grillböl meg tèsztafôzèsböl illetve garlic brad sütèsböl…mint egy gyorskajàlda
Nameg a salàtàk…
Utànna hazamentem ès volt szerencsèm Fehèr Csabàval dolgozni ès mègtöbbet tanulni.. keress rà.. komoly szakàcs
Èrdekessèg ròla 1989-90ben szerbiàban kèszítette el a vilàg legnagyobb halàszlevèt de mivel szankciòknalatt volt szerbia ès bombàzàsok alatt a vilàgrekordok zsûríje nem tudta igazolni ès így magyarorszàgè a cím dekoràciòkban pedig egy superhôs!!!Fehèr Csaba !!!
Ès utànna kikerültem ide kisegítôt kerestek jelentkeztem az 1.hònapban 2x emeltèk a fizum ès lett kisegítô is
Egy öregebb horvàt fickò volt a konyhafônök
Lebetegedett közben elis ment nyugdijba a tulaj fèrj felesèg szintèn idôssek màr
Beàlnak ôkis mikor rengeteg a munka de ùgy alakult hogy èn viszem a konyhàt
Pedig hûtôfûtô a vègzetsègem
Kertèszetben erdèszetben dolgoztam ès ittvagyok
Szòval komàm döntsd el hogy szeretnèd e ezt
Vedd figyelembe a hàtrànyokat ès ha ùgyèrzrd CSINÀLD BARÀTOM
Vègzetsèg ide vagy oda..a tudàs ès a gyakorlatiassàg a fontos ès a gyorsasàg 😅
Ha sikerül nekedis egy nemzetközileg elismert / ismert szakàcstol tanulnod…azèrt minden vendèglàtòs megveszedik!!!
Csinàld csinàld tanulj
Akàr egy sulit kèpzèst melette veszíteni nemigen fogz azzal sem
Èn csak elmondtam nàlam hogy alakùlt!
Végzettség ide vagy oda, ez édes kevés!
Ezt úgy hívják, hogy helyismeret!
Abban a konkrét étteremben, ha idióták a főnökeid, meg valami mézesmadzagok akarnak húzgálni előtted, akkor lehet, hogy idővel rádfogják, hogy "séf" vagy, de attól még ha elmész egy másik étterembe, hozzászagolni se fogsz tudni a dolgokhoz.
" Nincs ilyen vegzettsegem, nem fozok sokat,"
" kozbe megszerzem ezt a vegzettseget"
Mármint 25 perc alatt?! Az igen...
Ha nincs szakképesítésed, akkor szerezz. Ha jól tudom, ez 2 év.
Ha van, akkor vagy a mostani munkahelyeden kezd el főzni ezerrel, vagy ha ez nem lehetséges, akkor számolj le azonnal, és olyan helyre menj, ahol van lehetőséged főzni.
Én a foci vb-t figyeltem, mégse tudok úgy focizni, mint Messi. Szóval a figyelgetéssel szart se érsz.
Próbálj meg elhelyezkedni gyilkos pörgős a la-carte étteremben, pár évre.
Aztán szállodában. Aztán rendezvényes , akár kitelepülős helyen.
Aztán szoros elszámolású konyhán, mondjuk egy több ezer fős munkahelyi étkeztetésben. Ahol fél dekákkal 1 nap alatt 100 kg hiányt tudsz csinálni...
Próbáld meg az egész üzleti folyamatot mélységbe átlátni. Legyen fejbe pár száz kaja hozzávetőleges kalkulációja. Kövesd a trendeket.
Lásd át a konyha teljes működését, tudd összeszervezni (árubeszerzéstől a tálalásig) a napi rutint plusz egy nagyobb rendezvény, plusz beesik néhány hidegtál... Nyomás alatt is tanuld meg kontrollálni, és időben összeszervezni, hangolni a konyát.
Aztán ha minden szegmensben eltöltöttél 2-3 évet, magadba szívtad a lényeget, akkor 12-15 év múlva majd megpróbálhatsz elvezetni egy számodra komfortos konyhát, amivel nem vállalod túl magad.
5 ebben teljesen igazad van
De ugye sèf ès sèf között is van rengeteg különbsèg
Èn hàlisten ezrekre nemkellet sosem fôznöm ès azt nem is szeretnèm.. nekem tökkèletesen kènyelmes ez a kis hotel vendèglô 25szoba
200asztal
Ilyen kapacitàsù konyhàn azèrt magamfèlènek ès kezdô szàrnyát
Bontogatôknak ideàlis
Ha egyszer ràadom a fejemet sajàt ètteremre egy asztallal sem kívànnàk többet
De szerintem mèg midnig a leglegebb az hogy szeress ètellel dolgozni
Mondjuk mindenre igaz ha szereted amit csinàlsz az a legjobb kèplet
De tisztàban lenni azokkal a dolgokkal amit csak a konyhàsok èrthetnek…ès ha lenyeled azt a kèst..akkor 1000el vàgj bele
6-os, de attól tisztában kell lenni vele.
Igaz, séf és séf között különbség van.
És az elég nagy különbség, hogy ha kizökkentenek a komfortzónádból, akkor elvérzel.
Egy szálloda is teljesen más. Egy balatoni étterem is teljesen más.
Egy rendezvényes hely, ahol napi 2-3 csoport van, és egyik se kevesebb 100 főnél, az is más.
Szerintem ezek a tapasztalatok kellenek hozzá, hogy valaki felelősen el tudjon vállalni egy konyhát.
Ha valaki csak 1 étteremben "vezető" szakács, az gondolom nem vitatható, hogy nem nevezhető séfnek.
Ha valaki egyfajta karakterű egységekben profi, (mondjuk a la-carte éttermekben) azt már jobban lehet séfnek nevezni.
Na de mi van, ha az az étterem bevállal mondjuk egy 200 fős lagzit.
És megkérdi a főnök, mennyi csigatésztát kell hozzá rendelni.
Ha ilyen helyeken nem szerzett tapasztalatot a "séf", mit mond rá, azt, hogy nem tudom?
Mindjárt megkérdezem a gyakorikérdéseken? :D))))
Vagy jön egy ilyen covid-os időszak, mikor mindenki spórolt mindennel.
És mondjuk azt mondja a főnök, nem mehet 38% fölé az anyagfelhasználás.
Fog menni a séfnek, ha nem dolgozott ilyen helyen?
Vagy mondjuk írjon egy menüsort, amit ki tudnak ajánlani csoportoknak.
Természetesen írjon hozzá egy 10-es kalkulációt, mert az a séf dolga, meg anélkül árulni se lehet semmit.
De ha már úgy is ott van nála a kalkuláció, plusz a beszállítók árai is, mivel nyilván ő tartja velük a kapcsolatot, akkor egyúttal szorozzon már ki egy anyagköltséget.
Ezek mind hozzátartoznak, egy séf nem attól séf, hogy jó húslevest főz, meg pörög, mint egy búgócsiga... És ezeket 1-2 munkahelyen nem lehet mind megtanulni.
Na, jól van, jó éjszakát mindenkinek! :)
Teljesen eggyezek veled
Neked màr “kezitcsòkolommal”köszönhetünk..gondolom most hogy öreg ròka vagy màr
Èn jelenleg is ràzòdok ebbe bele
Ès ènis “sèf”vagyok “”
De ahogy eddig ùgy ezsem fog kifogni rajtam a tapasztalat az ami valamivè tesz eggyezek vele
De èn itt jelenleg nemfogok sem rendezvènyre kimenni
Sem 800 szemèlyes lagzit kapni de nem is akarok
Kis csalàdi hely nekem megfelel de ami igaz kipròbàlnàm a rendes nyüzsgèst mint a Jamies-nèl csak rendes ètellel nem a kartonbol kiszedett zacskòkbol..-.-
Ez is a la cart de ugye csalàdi kis ètterem ami sezon alatt pörgôs ès televan ès tudom màr miböl mikor mennyi kell ehhez van tapasztalat
Jòidô rosszidô hètvège munkaszünet ünnepek ès a sezonon kívül
De a kèrdezôt attol èn csak buzdítani tudom hogy ha az itt felsoroltak ès a többi “szívàst” eltudja fogadni nameg a sürgetô pincèreket… 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 àldottak legyenek ès tisztelet a kivètelnek
Akkor hajrà csinàld többfèle helyen kipròbàlva ùgyis ahhoz fog ragaszkodni ami fekszik
Lehet egy kisebb kifôzdèje lesz ès abban leli örömèt vagy egy komoly szàllodàban
Meglàtja melyik fekszik jobban
De èn màr tudom nekem egy kis ètterem bôven örömöt okoz de attol mèg kipròbàlnàm egy komolyabb hely igazi!!konyháját is de ebben biztosvagyok
Öregròkasèfùr/hölgy
Jò hètvègèt :) ès kevès panaszkodòt!!!
26 éves vagy, még bármi lehetsz, többek között séf is. Az #1-es csak egy rosszindulatú, kisebbségi komplexusos barom, aki szeret lenyomni másokat, mert attól nagyobbnak érzi magát.
Jó pár év gyakorlat, rengeteg tanulás áll előtted ahhoz, hogy egy jó szakács lehess, aztán ahhoz, hogy igazi séf lehess, még többet kell tanulnod az étlapról, menükről, anyaghányadról, szakmai számításokról, az alapanyagokról, azok beszerzéséről, stb., stb. 10 év múlva már lehetsz konyhafőnök, 20 év múlva pedig már egy igazán tapasztalt, kitűnő séf lehetsz.
9es
Az 1.vel tökkèletesen igazadvan
..de s többivel is :)
“A szakàcs egy külön faj”
Jòèrtelemben
Èn szeretem nagyon ezt a szakmàt is
Sokàig profi sèf akartam lenni de minnèl többet voltam az “örlôben” annàl inkàbb èrtem hogy nemis akarok èn olyan profilenni bôven jònekem ígyis
Egyszerû ètlappal
Ès ha èpp nagyon elkap az alkotàs megtudom valòsítani kutatàssal segítsèggel de elszòrakozom vele ès nekem így jòlvan azthiszem megtalàltam a helyem
Nem olyan vàltozatos
Nem olyan làtvànyos sem mint helyek sem mint ètelek
De a vàltozatos ètelekre is van lehetôsègem ès azthiszem szemèly szerint nem is kivànok többet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!