Hogy tudnám gyorsabbá tenni a főzést egy thai konyhán?
A héten megyek egy thai konyhára dolgozni. De teljesen egyedül leszek, és efféle konyhán még nem voltam.
Ugye a thai konyha főleg street food kaja, azaz gyorsan kell csinálni. Nyílván próbálok előre dolgozni. A zöldségeket előre aprítom le, amit tudok. A szószokat is előre legyártom, ami olyan. Viszont a húsokkal kicsit bajban vagyok. Itt nincs menüzés, szóval minden annyi hús kell legyen a hűtőben, amennyit elhasználok majd. De ugye ezt előre nem lehet tudni, főleg nem így elsőre, mert nem tudom, miből mennyi fog fogyni.
Vákuumcsomagológép jó lenne erre a célra, mert akkor ki tudnám porciózni az adagokat, de az sajnos nincs nekünk.
És nem csak nyers húsokról van szó, hanem szódabikarbónával marinált húsokról. Azt neg ugye nem lehet akármeddig benne hagyni a cuccban, mert nagyon szétszedi a rostokat.
A lefagyasztásra gondoltam, de ott megint az a problémám, hogy előre nem tudom, mennyi fogy majd. Ha többet veszek ki, akkor nem lehet visszafagyasztani ugye. A hűtőben meg sokat nem bír ki.
Porciózzam ki a húst és úgy fagyasszam le? Ti mit tanácsoltok?
Köszönöm!
Barbie konyha :D
Viszont van 20 étel az étlapon.
És előttem is elvitték valahogy...csak nem tudom megkérdezni az előzőeket sajnos
Magyar konyhán fognám és olajjal pácolnám a húsokat. Csók.
Viszont a thai kaják nem igazán zsírosak. Itt elvileg nem szabad igazán olajban pácolni semmit
Fura egy hely lehet, ahol a tulajnak egy darab receptje, meg technológiai leírása nincs a kínált ételekhez....
Bukta lesz! De nem lekváros. :-D
Meg ugye hentestől Hozzuk a húst viszont mint írtam fagyasztva..amit nem is értek. XD
Mondani fogom a főnöknek hogy álljunk rá a két napi bevásárlásra. És akkor minden második nap hozzák a megrendelt friss húsokat és zöldségeket
Utolsó... te amúgy kajak nem tudsz olvasni? :D
Van receptem, megfőztem minden kaját többször. Vásároltam külön online leckéket.
Mindent meg tudok főzni. De ugye készülnöm kell arra hogy beesik egyszerre sok vendég, plusz van kiszállítás is. És ezért szeretnék előre dolgozni. Viszont ez nem olyan egyszerű mint egy magyar konyhán...
26: ha tényleg dolgoztál korábban ott a vendéglátásban, nyilván tudnod kéne, hogy a fagyasztott hús sokkal olcsóbb, főleg nagyobb mennyiségben.
Ha frisset hozat, vagy emelni kell az árakat, vagy a te béredet csökkenteni.... Hogy a profitja meglegyen...
1,4 vagyok.
Amúgy nem értem, miért gond, hogy nincs menü.
Klasszik a la-carte. Azzal sincs tapasztalatod?
A készételek ott is elállnak 3 napot, azokat nem szükséges kötelezően újrafőzni minden nap. Tehát nincs olyan, hogy maradék.
A frissen sült meg frissen sült, annyit csinálsz, amennyit akkor kérnek. Evidencia. Nyilván nem 1000 adagokat kell lefőzni, hanem annyit, ami elég 2 napra.
A la-catre konyhán is csak egy nyűg a menü, sokkal egyszerűbb anélkül.
Megjegyzem menüt se az étlapról megmaradt maradványból főzünk, mert annak semmi értelme.
Hogy?
Ha annyi van belőle, hogy elég menübe, akkor az elég ala-carte-ba is.
Ha meg nem elég, akkor menünek se elég!
Vagy összeöntesz mindent? :D
Ha nincs semmi baja, el lehet adni normál étlapos ételként. Ha meg baja van, menünek se jó. Nem?!
Amúgy sok igazság van abban amit a többiek mondanak. Nagy szerencse, hogy ez külföldön van, mert ott általában sokkal jobb haszonkulccsal lehet dolgozni, tehát kisebb forgalom mellett is valamivel tovább lehet finanszírozni a "hiányosságokat".
Nem úgy értem, hogy konkrétan a maradékot adom ki menünek :D
Mi úgy csináltuk konyhán otthon, hogy pl nem ment elég gyorsan ki a krumpli, és már kezdett volna csírázni, akkor csináltunk menübe krumplilevest, vagy rakott krumplit. Nem csak így csináltunk menüt, de ezt is belekalkuláltuk.:)
Igen, van igazság abban, amit írnak, ezt nem firtatta senki. De miért kell egyből lehurrogni, temetni, negatívoskodni? Tökre elszomorít, ha tanácsot kérek és azt kapom, hogy "nem fog menni, felesleges elkezdeni, csődbe fogsz menni, stb".
Próbálok tök pozitívan hozzáállni.
Egyébként megnyitottunk. Megszereztem az egyik előző dolgozó elérhetőségét és kérdezgettem, kifaggattam. Adott pár támpontot.
Főnöktől bekértem egy kisebb vákuumozót. A nyers húsokat vákuumoztam, a pácoltakat nem. Simán bírják, most csekkoltam, nincs bajuk.
Javasoltam a főnöknek, hogy mivel még élesben nem főztem ezeket a kajákat, így az első pár napban csak kiszállìtás legyen, így van lehetőségem gyakorolni a kajákat, nem úszok be annyira. Átlagban fél óra alatt kimennek a rendeléseim.
És kis haszon is van rajta már így. :)
Jövőhétig így csinálom, aztán kirakjuk az asztalokat is.
Így nem úszok be az első napokon, tudok gyakorolni, tök jó minden.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!