8 évig voltam vendéglátós, és ez alapján:
Nagyon nem mindegy hol és kinek dolgozol.
Ha jó helyen vagy, akkor azt gondolom, egy tök jó meló, kapsz borravalót, az étterem ad ingyen enni a szünetben (és a szakácsok általában igyekszenek a kedvedben járni mert te főzöd nekik a kávét).
És igen, sokat kell rohangászni, mosolyogni kell, és a munkaóráid bizonytalanok.
Én szociális típus vagyok, szeretem a pörgést, szóval engem inkább feltöltött mint kimerített volna.
A jobb helyeken van már modern kassza, szóval matekozni meg mentálisan foglalkozni vele nem kell annyira, csak leírod magadnak mi kell és bepötyögöd.
Általában le szoktuk rövidíteni, szóval mondjuk egy kis pohár diétás kóla, húsleves, rántott sajt sültkrumplival, a hatos asztalon így néz ki:
6
•1/2 DC
•Hl
•RS + SK
Szóval ésszel kell csinálni, és akkor mentálisan nem nehéz. Az újabb kassza már megcsinálja neked a matekot.
Rossz helyen, ahol nem akarnak rendesen bejelenteni, elveszik a borravalót, kiadják hogy hazudnod kell a menüről (pl volt ahol konzerv paradicsomlevest kellett háziként eladni ), a menedzsment kokózik, rossz a konyha, na ott kínszenvedés lesz.
Érdemes megtanulni mellé koktélokat meg kávét készíteni, ez sokkal jobb esélyeket ad.
3 hónap pincérkedés után
- soha többet
- utána fél évig nem túló talp- és hátfájdalom
- hetente gyógymasszőr, különben nem bírtam
- napi 20 000 lépés
- nyomás és stressz a tökéletességre
- állandó szellemi leterheltség, rengeteg figyelem
- minimális emberség a kollégáktól
- irtó hosszú (sokszor fizetetlen túlórás) műszakok
- állandó pofára fagyott mosoly
- minden a te hibád, mert vendégnek és főnöknek is mindig iagza van
- meglátod mi van a konyhán (michelin csillagos éttermeben voltam) és soha többé nem teszel semmit aszádba vendéglátóhelyen
- szociális életre minimális lehetőség (hétvége ugyanolyan munkanap mint atöbbi), karácsonyról és húsvétról ne is álmodj, akkor is munka
- mikor az étterem két hétre bezár renoválni!receptet fejleszteni, kötelező szabadságra küldenek, miközben te dolgoznál és mákor akarnád kivenni, de hiába
ami jó volt benne az a fizetés lehetne, de szakmai gyakorlaton voltam, tehát minimálbért kerestem heti 4x napi 16 óra munkával. a többiek meg max 20 órára voltak bejelentve, tehát nyugdíjra sem nagyon várnak
Látod? Ez itt előttem a tökéletes példája a parasztnak, akit időnként ki kellene szolgálnod. :D
Nyilván, egy 3 évig tanult pincér, aki esetleg megcsinál egy (vagy akár több) bármilyen a szakmához kapcsolódó képzést, esetleg versenyekre jár, az buta is meg lusta is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!