Ha egy étteremben szarvas pörköltet szolgálnak ki mi az esélye annak hogy átvernek és valami egyszerűbb állatot adnak?
Milyen egyszerűbbre gondolsz? Vaddisznó? Muflon? Hát, nem mondom, hogy 100%-osan meg lehetne különböztetni, meg ez attól is függ, honnan veszik hozzá az alapanyagot.
Nem tudom, most egy arányt vársz? Hát legyen mondjuk 20%. De ez az adott helytől függ.
Valahol 90%, valahol meg 0%. Ki milyen üzletpolitikát folytat. Sajnos Magyarországon egyrészt a régi vadkapitalizmusból ránkmaradt öreg vendéglátósok még mindig azt hiszik, a vendég átb@szásából meg a melósok lehúzásából kell megélni, másrészt ezelőtt is, most a vírus miatt meg pláne, borzasztó nehéz helyzetben van a vendéglátás.
Tulajdonképpen csoda, hogy van. A legtöbben az utolsókat rúgják, hogy fenn tudjanak maradni, és utána nem lesz se szarvas, se más állat, de addig minden trükköt bevetnek, hogy fenn tudjanak maradni.
De alapvetően nem kell szkeptikusnak lenni, mert amúgy szarvas elég sok van. Szóval ha szarvasnak árulják, valószínűleg az is.
Én mostani munkahelyemen kb. 5 éve dolgozom, kb. heti 2 heti rendszerességgel csinálok szarvaspörit, és eddig 100%-osan kizárólag szarvasból készült.
Más kérdés, hogy nekem, 30 év szakmai tapasztalat után is tud meglepetést okozni 1-1 szarvashús, olyan nagy eltérés van közte tulajdonságaiban. Ez, ezer dologtól függ. Nemtől, kortól, milyen időszakban lőtték ki, honnan származik...
Szóval egy vendég, aki evett már életében mondjuk 10-szer szarvaspörit, annak is okozhat meglepetést, hogy máskor teljesen más a végeredmény, és kb. lehetetlen neki megmagyarázni, hogy az tényleg szarvas, mert hát természetesen a vendég mindent is jobban tud... Én meg láttam 30 év alatt 1000 félét, ezért tudom mi a különbség a tudás, meg a tudni vélés között.
1-es, (2-es vagyok) dolgoztam én már olyan őzhússal is, meg vaddisznóval is, hogy akármikor akárkinek eladtam volna szarvasként!
Meg olyan szarvassal is, hogy az se hitte el róla, hogy szarvas, aki azon nőtt fel! Nem ez a jellemző, de ilyen is van!
Vadnál nem sok, jellegzetes az ízük.
Halételeknél viszont jó eséllyel kapsz pangáziuszt minden helyett is.
" legtöbben megéreznék."
Sajnos ezt is tapasztalatból tudom cáfolni!
Ez, mondjuk 20 évvel ezelőtt talán igaz volt, vagy volt alapja...
Mára 1000 vendégből ha 5 megmondja, az már egy igényes, szakértő társaság.
Szomorú ezt kimondani, de a vendégek annyira igénytelenek és primitívek lettek, hogy a szart is megeszik. És ezt sok helyen ki is használják.
Akármennyire is fájó, meg sértő, ez az igazság!
4-es, tökéletesen fordítva van!
A vadaknál óriási eltérés van a húsz szerkezetben, adott fajon belül is, ezért nagyon könnyen összetéveszthetőek, mert fajon belül is óriási az eltérés. Simán mutatok neked olyan őzhúst, meg szarvashúst, hogy kisebb lesz közte az eltérés, mint egy gímszarvas, egy dámszarvas között, sőt, akár 1 fajta szarvas között is, az egyik legyen egy Bükkben kilőtt 2 éves nőstény, a másik egy Bakonyban kilőtt 8 éves hím.
Meg olyan szarvast is mutatok, amit egy sima marhahústól se tudnál megkülönböztetni!!!
Ellentétben a pangasiussal, aminek a legtipikusabb hús szerkezete van, aki egyszer látta, ette, az biztos tudja milyen, semmire nem jellemző!
Semmi más helyett nem lehet eladni, mert kóstolás nélkül 2 méterről látszik rajta hogy az pangasius.
Már csak az a rejtély számomra, hogy aki ennyire világtalan, miért érez késztetést, hogy ebben a kategóriában válaszoljon...?! ...ja, persze, ahogy mondtam, a vendég mindent is jobban tud.. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!