A vendéglátásban miértnem szeretik rendesen bejelenteni az embert?
Akár konyhai dolgozó, pincér, kisegítő, ételfutár, stb.
Híresen nem jelentik be a munkavállalókat, csak 2 vagy 4 órás munkaviszony van ami már jónak számít, mert legalább valamennyire bejelent. Mi ennek az oka?
Említhetted volna az építő9part, kereskedelmet, takarító cégeket, biztonsági őröket, és még lehetne sorolni.
Kevesebb járulék fizetés az állam felé.
Mert drága a munkaerő. Akinek közgáz diplomája van vagy bármilyen üzleti és számolt már bérköltséget, az érti. Egyszerűen a vendéglátás borzasztó munkaerőigényes ágazat. Gondolj bele, hogy egy pincérnek egyszerre 4-5 asztal épphogy megoldható. Ez kb 15 fő/ nap. A kisebb éttermeknek is napi 50 fős foglalása van. Ahhoz minimum 3 szakács kell, egy mosogató, egy menezdser, egy tulaj. Mindeközben a bevétel abból az 50 főből jön. Ilyenkor még nincs műszakváltás, szabadság, szabadnap stb. A bér pedig a legnagyobb költség abból a szempontból, hogy ha az étterem (a kerekített szép számok kedvéért) 1 350 ezret szán egy munkavállalónak, abból 350 rögtön megy az államnak azután hogy foglalkoztatja az embert. a fizetése annak a munkavállalónak bruttó 1 000 000, amiből kézhez kap 660 ezret. Tehát a munkavállaló kétszer anniyba kerül (mindig mindenhol), mint amit megkap. Sok nagyvállalatnál egy számítógép kiválthat egy félállást, vagy egy program. Ez a vendégltáásban nincs, muszáj emberként viselkedni, érintkezni a vendéggel, miközben minden háttérmunkát (szállíás, raktározás stb) elvégezni is. Nem lehet sehogy se spórolni az embereken.
A másik ok pedig az, hogy amennyit vendéglátásban dolgoznak az sokszor olyan sok, hogy tiltja a törvény is. Akár 4x16 órát hetente.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!