Pincérnek miért illik borra valót adni, amikor ugyanúgy ez a munkája és pl. egy ruha boltosnak ha kedves és segít miért nem szoktak?
#20 NEM az a problémám, hogy megkérdi, mit kérek. Az a problémám, hogy kérésre SZÓLÍT fel.
Pl. kérdezheti azt is, hogy "mit adhatok"?, azt is, hogy mit tetszik kérni?, (nem kiskamasz vagyok), de NE mondja azt, hogy TESSÉK KÉRNI.
Szerintem a #18-ban is ezt írtam csak rövidebben.
Miért is adnék? Én a közigazgatásban dolgozom, ha időben kiadom a határozatot, még egy köszönömöt sem kapok az ügyféltől. Miért is kapnék? Ez a dolgom.
Ja, hogy a pincérnek meg az, hogy kivigye a kaját?
Na ez érdekes. Nekem nem baj, csak nem gondoltam, hogy ennyiféleképp lehet értelmezni a szervizdíj fogalmát.
#26: nem kell játszani az értetlent. Az éttermekben kétféle módon kalkulálhatják az árakat:
1. Beleszámolják a szervizdíjat
2. Nem számolják bele a szervizdíjat.
Ha beleszámolták, akkor fizeted a számlán lévő összeget és kész. Ha nem számolták bele, akkor marha egyszerű kiszámolni, ha 4300 Ft a számla, akkor 4300 + 430 Ft a vége, tehát 4730 Ft = 4800 Ft. Itt nem a pincérnek kedveskedsz ezzel, hanem ez a szervizdíj, ebből áll az ő fizetése. Vannak olyan éttermek - nem is kevés - ahol a pincér nem kap fizetést, hanem a jattot kapja meg egy az egyben. Na most ilyenkor amikor te megmagyarázod magadnak, hogy nem érdemli meg a borravalót, meg te biztos nem fogsz többet fizetni, ha nem köteleznek rá, konkrétan a pincérrel csesztél ki.
Egyébként szerintem az lenne a tiszta, ha minden étterem felszámolná ezt, és oké, akkor adózniuk kell utána, de akkor legyen 15 százalék, és ne 10. És akkor nincs kérdés.
Majd megkérdezem erről a jelenségről a pincér ismerőseimet is, mert tényleg érdekel most már, hogy a vendégek hány százaléka nem ad borravalót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!