Létezhet, hogy a büfékben a rendelt sült hekk árát a még nyers hal tömegéből számolják?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kizárt.
Eleve nem is lenne értelme, mert hasznuk sem lenne plusz az egyéb hozzávalók árát sem kapnák vissza belőle.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Természetesen, minden további nélkül kalkulálható így is az ár.
(és még a haszonhoz sincs az ég világon semmi köze)
Hekknél mondjuk általában nem ez a szokás, de alapvetően ez nem a szokásokon múlik, szóval persze, ez is lehetséges opció.
Egy étteremben, ahol egész halakat sütnek, és dekára van meghatározva az ára, esetleg nyersen bemutatják a vendégnek, hogy megfelelő lesz e, ott is 99%-ban nyers állapotban mérik le.
Alapvetően ez lenne a normális, ez az elszámolásnak, (adózás stb) az alapja, a kalkuláció.
Az pedig minden egyes alapanyagnál nyersen történik!
Mivel a kötelezően meglévő 10 adagos kalkuláció receptúrájában is nyersen van.
(Gondolom még te se találkoztál olyan recepttel, amiben megsülve adták meg pl a hús tömegét)
Szóval a kész terméket lemérni (hurka, kolbász, hekk ilyesmi) egy büfében, az ennek egy speciális változata, mert a kiszolgálás gyorsasága ezt kívánja meg, így praktikusabb.
De ettől függetlenül ha valaki tisztában van a sülési veszteséggel, (márpedig aki ezzel foglalkozik az nyilván tisztában van)
annak nem kerül többe 15 másodpercnél kiszámolni, és belekalkulálni ezt az árba.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ahova mi járunk, úgy szokták.
Amikor rendelek, rádobja a mérlegre a halat, leméri, az alapján fizetek, majd utána sütik és adják ki a rendelést.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Köszönjük a szakértői hozzászólást, mihamarabb közvetíteni fogom a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete felé is!
(...mert szerintem ők nem tudják, úgyhogy gyorsan szólni kell nekik!)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!