Létezhet, hogy a büfékben a rendelt sült hekk árát a még nyers hal tömegéből számolják?
Kizárt.
Eleve nem is lenne értelme, mert hasznuk sem lenne plusz az egyéb hozzávalók árát sem kapnák vissza belőle.
Természetesen, minden további nélkül kalkulálható így is az ár.
(és még a haszonhoz sincs az ég világon semmi köze)
Hekknél mondjuk általában nem ez a szokás, de alapvetően ez nem a szokásokon múlik, szóval persze, ez is lehetséges opció.
Egy étteremben, ahol egész halakat sütnek, és dekára van meghatározva az ára, esetleg nyersen bemutatják a vendégnek, hogy megfelelő lesz e, ott is 99%-ban nyers állapotban mérik le.
Alapvetően ez lenne a normális, ez az elszámolásnak, (adózás stb) az alapja, a kalkuláció.
Az pedig minden egyes alapanyagnál nyersen történik!
Mivel a kötelezően meglévő 10 adagos kalkuláció receptúrájában is nyersen van.
(Gondolom még te se találkoztál olyan recepttel, amiben megsülve adták meg pl a hús tömegét)
Szóval a kész terméket lemérni (hurka, kolbász, hekk ilyesmi) egy büfében, az ennek egy speciális változata, mert a kiszolgálás gyorsasága ezt kívánja meg, így praktikusabb.
De ettől függetlenül ha valaki tisztában van a sülési veszteséggel, (márpedig aki ezzel foglalkozik az nyilván tisztában van)
annak nem kerül többe 15 másodpercnél kiszámolni, és belekalkulálni ezt az árba.
Ahova mi járunk, úgy szokták.
Amikor rendelek, rádobja a mérlegre a halat, leméri, az alapján fizetek, majd utána sütik és adják ki a rendelést.
Köszönjük a szakértői hozzászólást, mihamarabb közvetíteni fogom a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete felé is!
(...mert szerintem ők nem tudják, úgyhogy gyorsan szólni kell nekik!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!