Mennyi borravalót illik adni étteremben vagy kávézóban?
Illik e vagy elvárják e?
Én úgy szoktam hogy felkerekítem pl. 2860 akkor 2900 vagy 1420 akkor 1500. Attol függ szimpatikis e a pincér vagy sem. Jó e a z étel vagy sem.
Nem vagyok hajlando többet adni. Én sem kapok senkitől.
Ezzel én is mindig gondban vagyok, mert volt hogy keveset adtam (pár száz Ft) akkor ment a szájhúzás, volt hogy túl sokat és többször is vissza kérdeztek, hogy biztos? Biztos ennyi az annyi ?
Felfelé kerekítést én is szoktam szinte mindenhol boltban pl vagy gyorskajáldában, kávézóban ha mondjuk 980 Ft-ot fizetek akkor adok egy ezrest meg még 100-150 Ft jatt. Ha többet fizetek pl 2000 akkor is max 200-at adok és ha 3000-et akkor is.
Étteremben be tartom a 10 %-ot kisebb tételnél pl 5000 ft-nál 500 Ft, de ha már 10 000-et fizetek akkor max 7-800 Ft. Én így szoktam.
Kávézóban biztos nem adok borravalót. Az, hogy bekapcsol egy gépet, meg nem löttyinti mellé a tejet, amit a kávémba kérek, az az én nézőpontomból nem igényel külön jutalmazást. Van azért ebben egy igen megalázó oldal is, hogy valami nagyon bagatell feladatért adok jutalmat. Egy gyereket se ajnározok, és dicsérek agyon, ha 6 évesen már nem szarik be, mivel ezt a "feladatot" már meg bírja oldani.
Étteremben akkor adok, ha
*nem kell sokat várni, mire kihoznak egy étlapot,
*nem tolakodik a pincér, hogy "Tudják már mit választanak?" és hasonló kérdésekkel 1 perccel az étlap kiadása után.
*nem kell vészesen sokat várni az ételre
*gördülékenyen megy a számla kiegyenlítése (nem kell órákig lesni a pincért, hogy mikor eszi oda a fene a kollégákkal való beszélgetés közepette)
Na ilyenkor a munkamorál megerősítése miatt hagyok ott valami pluszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!