Most akkor a szójatej jó a szervezetünknek vagy nem?
Szójáról szóló kutatások:
Fitoösztrogének és betegségek:
Fitoösztrogének és szívbetegség:
Fitoösztrogének és vesebetegség:
Magas szójatartalmú diéta 59%-kal csökkenti a mellrák kockázatát:
A szója 13%-kal csökkenti az LDL koleszterin szintet:
Szója és férfi hormonok:
Meta-analízis, amiben férfiak szóját és koncentrált(!) fitoösztogént fogyasztottak:
A férfiak 30-50%-ának egyébként is "nőhet a melle":
Különböző ételek fitoösztrogén tartalma:
220 nő, több mint két éven keresztüli szójafogyasztásának eredényei:
Meta-analízis 47 szójáról szóló kutatásról, nincs változás az ösztrogén szintben:
A szója értékelése férfiak számára (tökéletesen megfelelő):
Most az én kérdésem:
Nem-vegánok, hogy lehet az, hogy mindegy, hogy milyen téma jön fel, mi kutatásokkal alá tudjuk támasztani az érveinket, míg ti városi legendákkal meg "a haverom unokaöccse gyerekének a fiának is megnőtt a melle/nagyon beteg lett/etc." típusú hülyeségekkel tudtok csak vagdalózni, aztán mikor valaki bedobja a kutatásokat, azonnal szétszéledtek (kivéve persze, mikor el se tudjátok olvasni a kutatásokat)?
De ne, a szója megöli a spermatermelést:
Emberek és állatok körében végzett kutatások egyaránt kimutatták, hogy a szójában található izoflavon szervezetre gyakorolt hatása jelentős, hiszen erősen megemeli az ösztrogénszintet. A szója mellett érvelők azt állítják, hogy a növényi ösztrogének „biztonságosabbak", mivel természetes eredetűek, ez azonban így nem igaz. A véráram magas ösztrogénszintje kockázati tényező a rák szempontjából - és ebben az esetben teljesen mindegy, mi az ösztrogén forrása.
1. Ez nem kutatás, hanem egy cikk. Ilyet barki tud irni, bármilyen tudományos bizonyíték nélkül.
2. Tehéntej en VALÓDI ÖSZTROGÉN van, ez az ami megemeli a hormon szintet és rákhoz vezet, nem a szója.
11-es: nem valószínű, hogy bárki is végigolvassa az általad belinkelt forrásokat, kinek van ennyi ideje?
Én azért megpróbáltam átfutni őket (ez se kevés időbe telt, de most éppen ráérek). 15-ös válaszban írtakra reflektálnék, ezek sem mind kutatások, ráadásul nem mindegyik elfogulatlan :)
Szóval ezeket linkelted be:
1. kommentár, csak 1. oldal látható
2. vezércikk
3. áttekintés (review)
4. Kínai nőkön végzett vizsgálat. „inverse association between soy food intake and breast cancer risk was found in 6 of the 8 studies conducted in Asian women but in only 1 of the 11 studies conducted in white women.” (én nem vagyok kínai)
5. Meta-analízis rövid kivonata, részben egy szójafehérjét gyártó cég szponzorálta, amelynek az egyik kutató a tanácsadója.
6. Japán férfiakon végzett vizsgálat (én nem vagyok japán).
7. Meta-analízis, egyik kutató a vegetáriánus étrendet propagáló Loma Linda Egyetemen dolgozik - ugyanaz, mint aki a 12. alattit írta.
8. nem jó a link
9. access denied, így nem tudtam megnézni (ja, más ételekben is van fitoösztrogén, és?)
10. 2 éves intervenciós vizsgálat, a nők hormonszintjeit és menstruáció hosszát vizsgálta. A konklúziót és a Discussion-t elolvasva nem láttam semmi érdekeset, nem találtak semmi egyértelmű összefüggést, további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.
11. Meta-analízis, nők hormonszintjeit vizsgálta. Érdekesség: a szóját fogyasztó csoportoknál szignifikánsan többen jelentettek emésztési problémákat. Részben a Soy Nutrition Institute szponzorálta, amelynek az egyik kutató a tanácsadója, ő szójatermékeket gyártó cégeknek is dolgozik.
12. Ugyanezen kutató írása (korábbi kutatások áttekintése). „M.M. regularly consults for companies that manufacture and/or sell soyfoods and/or isoflavone supplements, and he is the executive director of the Soy Nutrition Institute, a science-based organization that is funded in part by the soy industry and the United Soybean Board.”
A véleményem:
1. Fitoösztrogének nem csak a szójában vannak, az, hogy a szója egészséges vagy nem, nem csak a benne lévő fitoösztrogének kérdése. Ezért az első 3 forrás nem igazán releváns.
2. A hagyományosan sok szóját fogyasztó ázsiai népek vizsgálata nem mérvadó az európai népességre nézve (genetikai, táplálkozási és életmódbeli különbségek miatt).
Amúgy rengeteg kutatást végeztek már a szójával kapcsolatban, lehet találni olyat, ami a kedvező hatásairól szól, és olyat is, ami a káros hatásairól. Összességében nézve elég kusza a kép. Én a magam részéről nem szívesen eszek olyan ételt, ami egyes betegségek kockázatát talán csökkenti, de okoz helyettük másokat, megterheli az emésztést és belekavarhat a hormonháztartásba.
Egy kiegyensúlyozott összefoglaló a fitoösztrogénekről és a szójáról (pro és kontra érvekkel, nem elfogult kutatótól):
Szója és más fehérjék hatása a bélflórára patkányoknál:
Mielőtt még belekötnél, hogy patkánykísérlet, ezért emberekre nem vonatkozik:
"Rats and humans had similar gut bacterial communities, and thus rats are used as models to study the linkage between dietary proteins and gut microbiota."
"De ha a hormonkezelt antibiotikumos állat megeszik 10 kilo permetezett GMO szóját 1 kilo hús előállításához azzal minden ok :Ddd"
Ez is egy érvelési hiba. Attól még, hogy valaki nem vegán (vagy jelen esetben: nem eszik szóját), még nem muszáj neki ilyen (vagy bármilyen) húst ennie. És nem, nem OK, hogy sok állatot ilyennel etetnek.
#15: Hogy jön ide a tej? A kérdés a szójára vonatkozott, nem a többi élelmiszerre. (Attól, hogy a szójánál vannak egészségtelenebb ételek, még nem lesz a szója egészséges.)
#19: A patkány valóban rágcsáló, emellett mindenevő, akárcsak az ember. A kísérletben a szójának nem a patkányokra, hanem a bélbaktériumokra gyakorolt hatását vizsgálták.
Én laktózérzékeny vagyok, barátnőm nem, macskám igen. Attól hogy (az ember) barátnőmnek nem lesz baja valamitől ami tejes, még nekem és a macskámnak lehet.
Az ázsiaiak az évezredek során annyit ették azt a sart, hogy negatív hatásuk nem jelenik meg(leszámítva a már említett másodlagos negatív jelleg hiányát, a tényt hogy japánban az átlagos első szeretkezés 30 éves korban történik, vagy a tényt hogy halomra ölik magukat)
Négereknek is szükségük van k vitaminra ha kijönnek afrikából, mert ők ott élnek, annyi napra van szükségük
Én csak ahhoz szeretnék hozzászólni,amit itt többen is emlegettetek,hogy bezzeg az ázsiaiak minden nap eszik és így meg úgy semmi bajuk.
Én 9 éve dolgozok ázsiai közösségben,és az emberek 90%-a NEM fogyaszt szójaszószt,sem tofut,ugyanis mindenki viszket/és vagy fosik tőle. Persze,lehet mondani,hogy ez nem reprezentatív,ami így igaz,de én azért nem mondanám,hogy hú de jól vannak a szójafogyasztástól. Én egy ideje már durván pattanásosodom ha fogyasztom ,így felhagytam vele. Illetve régen,még tinédzser koromban volt egy olyan heppem,hogy nagyobb melleket akartam . Összeolvasgattam mindenfélét a neten , elkezdtem szedni a szójalecitin kapszulát ,hát meg nem nőttek szignifikánsan,cserébe úgy bedurrantak mint menstruáció előtt ,és fájtak .
Én maxmimálisan egyetértek azzal,aki azt írta,már a normális állateledelekből is kihagyják,mert fogyasztásra nem alkalmas hosszútávon . Én a tehéntejet sem iszom meg ,meg semmiféle tejet nem igénylek,de a szója lenne az utolsó amit megvennék ha választani kéne .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!