Vegetáriánusok, vegánok! Mit esztek, ha közös főzés, bográcsolás van a családban?
Ha vega/vegán vagy, akkor értelemszerüen neked különkell valamit készíteni.
Grillezésnél külön (és ha csak egy grill van, akkor elöszörre) sütöd a hús/állatmentes ételeket, utána sütik a többiek a sajátjukat.
Ha van két grill, akkor az egyik állatmentes, a másik meg az általános.
Grillezni rengeteg féle zöldséget lehet, szóval a mit nem gond, a probléma általában a különtartás a húsos ételektöl.
Bográcsnál fözöcskénél ugyanígy külön edényben a neked való valamit.
Rengeteg olyan étel van egyébként, amit pl bográcsban lehet készíteni és böven beleférhet a vegán kategóriába kis odafigyeléssel. Csak egy példa: a paprikáskrumpli minden további nélkül mehet, csak szalonnát meg kolbászt nem szabad beletenni. (Mellesleg korábban ez nem is volt szokásos, a paprikás krumpli húsmentes étel volt)
Ami mindenképpen megoldható, azok a különbözö körítések meg saláták, minden további nélkül ehetöek
A köretből ehetsz nyugodtan, a bográcsban főtt pörkölthöz leginkább főtt krumplit készítenek. Az mellé készítel magadnak valami sült, főtt, rántott akármit.
Ha vendégként veszel részt ilyen közös családi vacsorán, akkor is megbeszélheted előre a háziakkal, hogy ők készítenek valamit neked külön, vagy a köret mellé te magad akár otthonról viszel...
Persze kérdés, hogy a háziak egyáltalán tudják-e, hogy nem eszel húst.
Nekem ezek azok az alkalmak, amikor hanyagolom az egészséget és megveszek mindent, ami grillezhető. Ki szoktam próbálni a közelben kapható előre elkészített virsliket, grillkolbászt, szejtánt. Mellé pácolok tofut és padlizsánt, amit meg lehet sütni nyárson vagy grillen is. Ezekből szoktam saslikot csinálni, kiegészítve paradicsommal, paprikával, hagymával és meglocsolva fűszeres olajjal. Egyszer félkészre sütött, hideg falafelt tűztem a zöldségek közé és az is isteni volt.
Ha csak egy bogrács van, akkor magamnak nyárson sütök mellette, és kenyérrel és salátával eszem. Ha van lehetőség, akkor készítek zöldségeket, amit egy edényben a tűz felett meg lehet sütni, és a mindenevők is szívesen fogyasztják köretként. Emellé eszem a tofut és társait. Korábban próbálkoztam grillezhető növényi sajttal, de nagy csalódás volt.
Ha szívesen kísérletezel, akkor a szejtánt és a gabonavirsliket magadnak is elkészítheted.
Szűk családi körön belül külön főzünk rám is, 2 bograccsal.
Nagyobb rokoni és ismerősi körben a kutyát nem érdekli, hogy vegetáriánus vagyok. Én pogácsát vagy ha van külön köret, azt szoktam enni, a bográcsos kajabol értelemszerűen nem.
Ha van tűz, akkor abban esetleg tudsz sütni külön magadnak zöldséget mondjuk, vagy vega kolbászt.
Ha gàzon főztök, ez kiesik.
Szerintem az se gáz, ha viszel magaddal ilyenkor kaját külön. Igazából a társaságtól függ, hogy mennyire alkalmazkodnak hozzád. Ha jó fejek, akkor simán lehet 2 bográcsban főzni. Slambuc, paprikás krumpli, lecsó pl tök egyszerű vega vagy vegàn módra.
Ha 1 bogrács van, akkor a szalonna és a kolbász miatt ezek kiesnek, ha az elején teszik bele.
Nem megyek olyan helyekre ahol nincsenek rám tisztelettel. A veganizmus egy elvi dolog, nem holmi diéta.
Ahogy muszlimot sem hívunk disznótorra, úgy vegánt se olyan bográcsozásra ahol csak húsos étel készül.
A családom, barátaim hála az égnek normálisak és ki tudunk egyezni egy gombapaprikásban vagy paprikás krumpliban pl.
Ha ők jönnek hozzám én is olyan étellel készülök amit a hitük/életmódjuk megenged. Nem rakok pl. olyan ételt a cukorbeteg édesapám elé amit nem ehet és ő sem várja el hogy jó arcot vágjak a húsos bográcshoz. Tolerancia és megértés kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!