Vegánok, tudnátok ebben segíteni lééégyszi?
A legtöbb vegánnak a tejtermékek, föleg a sajt az, ami a legtöbb nehézséget okozza, mert erre tényleg nincs igazán jó alternatíva.
A helyedben nem stresszelném magam, próbáld meg lehetöleg kihagyni ezeket, de ha egyszer-egyszer mégis eszel valamennyit, amiatt nem csinálj problémát. Idövel valószínüleg eljutsz odáig, hogy végleg le tudsz mondani ezekröl is, de ha nem, akkor is sokat segítesz más az egyebekröl való lemondással is.
Ma már egyre inkább bizonyított tény, hogy a vegán divatőrület inkább káros, mint hasznos.
Ha védeni akarod a természetet, akkor légy lakto-ovo vegetáriánus, az egészséges és állatot se kell ölnöd emiatt.
Az elsővel értek egyet. Ne haragudj magadra, ha egyszer-egyszer tejterméket eszel, mert ami tilos, azt annál jobban kívánod. Már így is jó, amit teszel. Olvasgass sokat, keress olyan recepteket, amihez nem szükséges és nem is illik tejtermék. Válassz olyan ételeket (pl. levesek, szilvás gombóc, stb.), amihez nem ennél sajtot.
Nem az a cél, hogy szenvedj. Pont az ilyenek miatt történik meg, hogy valaki évek után teljesen feladja a vegánságot, mert ez alatt végig szenvedett amiatt, hogy egy falat húst sem evett. Sokkal jobb, ha inkább lépésenként, lassan hagysz el minden állatit, vagy heti 1-2 alkalommal eszel egy kis sajtot, mintha most egy ideig kínzod magad, kiábrándulsz, majd húst zabálsz hússal.
Amikor már egy ideje növényi étrenden éltem és nagyon megkívántam a húsos ételt amit más eszik, megkóstoltam és elmúlt. Ha eszel belőle rájössz, hogy nem is olyan nagy dolog, mint gondolod, amikor nem lehet. Néhány hétig még megkóstolgattam a pörköltet és a rántott húst, de már nem volt izgalmas, és egyáltalán nem kívántam. Azóta sem vágytam rá, hogy ilyesmit egyek.
Fokozatosan hagyd el. Az sajton kívül nekem mindenről könnyű volt lemondani, az alpro joghurtja finomabb bármelyik tejesnél, a mandula mogyoró kesu és szója meg zabtej nekem szintén jobban ízlik a tejnél (ízlés kérdése, a rizs tejet pl utalom viz ízű szar). Növényi tejszín meg jégkrém meg pont ugyanolyan mint a normál, már vegán tejföl is kapható szóval tényleg minden megvan ami kell.
A sajt az egyetlen amit nem lehet helyettesíteni bolti dolgokkal csak házilag, de az macerás.
Én nekem kb egy év volt mire teljesen le tudtam róla mondani, közben ettem néha néha és mindig egyre kevésbé hiányzott, egy ido után pedig meg undorodtam tőle.
A sajtban és a tejtermékekben függést kialakító anyagok (endokannabioidok) vannak melyeknek az anyatejben az a célja hogy az utód nem hagyja abba idő előtt a szopást. Ezek a hormonális tényezők az emberre is hatással vannak, ezért ilyen nehéz letenni a tejterméket. Ha fokozatosan hagyod el az egy termeszetes “elválasztási” folyamat a szervezeted számára, sokkal jobban viseli mint a hirtelen megvonását, amire erőteljes sokkal, falási rohamokkal reagál az elvonás miatt.
"A sajt az egyetlen amit nem lehet helyettesíteni bolti dolgokkal csak házilag, de az macerás."
Ezt kicsit bövebben el tudnád mesélni vagy linket adni hozzá? ELöre is köszönöm!
Utolsó:
Kesusajt pl pizzára mozzaerlla helyett vagy melegszendvicsre
Cukkini/karfiol sajt ( szendvicsbe stb)
Mandulasajtkrém
Tofu vagy mandula feta
Kesuból camembert (igazi kultúrával) vagy brie vagy roquefort is készíthető.
Az un. Stinky tofu - sima tofu otthon laktobacillussal beoltva ázsiai vegán sajtféleség, tradicionàlis. Az érett, szagos sajtokhoz hasonló.
Keress rá pinteresten, számtalan recept van ha a konkrét recept érdekel írj és linkeken szivesen csak mára már késő van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!