Miért lett a vegánság ennyire felkapott mostanában?
Az utóbbi pár évben nagyon előtérbe került ez a vegánság dolog. Egyre több ismerősöm, és a médiában általam követett ismert ember hirdeti büszkén, hogy ő átállt a vegán életmódra. Sorra nyílnak vegán éttermek, rengeteg ételnek van már vegán változata, nagyon sokan próbálkoznak vegánná válni stb. A veganizmus lassan olyan lesz, mint egy vallás.
Mi lehet az oka annak, hogy napjainkban ennyire kezd elterjedni? Tényleg minden vegán sokkal boldogabb, mióta így él?
Ha te is vegán vagy: mi volt a te motivációd, miért választottad ezt az utat?
Ha nem vagy vegán: szerinted miért lesz valaki vegán?
Azert lett felkapottabb mert egyre tobb feny derul a jo hatasaira, mint egeszsegugyileg, etikailag es kornyezetileg is.
Semmi koze a vallashoz. A husevok is van hogy ugy vedik a kajajukat, mintha a vallasuk lenne. A veganizmusnak legalabb tudomanyosan is alatamasztott jotekony hatasa van MINDENRE, a husevesnek meg pont, hogy semmi jotekony hatasa sincs, tetszik nem tetszik..
En szemely szerint boldogabb vagyok miota vegan vagyok mert jobban erzem magam fizikailag es lelkileg is.
En azert lettem vegan mert amikor szembesultem a tenyekkel es a veganizmus jo hatasaival akkor ugy dontottem, hogy ez a jo ut.
#4 szerintem ez kifejezetten igaz a sztárvegánokra, akik youtubeon, instagramon népszerűsítik a vegán életmódot. mindig felkapnak valami csodakaját és azt reklámozzák, hogy milyen jó, egészséges, egyed és sokat. aztán kiderül, hogy a quinoa termesztés kizsarolja a talajt és az emelkedő árak miatt egyre nehezebb megvenni a helyieknek (akiknek ez igencsak hozzátartozik a hagyományos étrendjükhöz), az avokádó maffia egyre erősödik (ez nem vicc, rengeteg pénz van benne, pont a divat miatt), a chia mag sem csodakaja, és még sorolhatnám.
nem mondom azt hogy egészségtelen a vegán életmód, mert lehet jól is csinálni. de sok embernek nem való (köztük nekem sem)
Mert mindig van egy aktuális felkapott dolog, aminek a neve alatt sokmindent el lehet adni.
Hiába irkálja itt mindenki, hogy a környezet- és állatvédelmi okok miatt, gondoljatok bele, hogy pár évvel ezelőtt meg a paleo volt ugyanilyen felkapott, és arról ezek közel sem mondhatóak el...
Kedves Kérdező
Vastagon szedett kérdésedre egyetlen mondattal tudok válaszolni:
Amerikában a csoport megosztás választási trükk, ez okból fontos tényező, ennek egyik trükkje a vegan-étkezés hírdetése.
Azaz ezzel is létrehoztak egy csoportot, ami választások esetén tömöríthet jelszavaival embereket.
Részigazságok állandó hangoztatásával lehet az emberekre hatni, ami azután úgy tűnik, mintha saját meggyőződésük kivetítése lenne, amivel egészen más természetű gondjaikat vélik megoldani.
Ha veszed a fáradságot, akkor utána nyomozhatsz, hogy a veganizmus (vegánság) egyidejű az orosz éra múlásával az amerikai (divat) befolyás növekedésével.
Ennyi.
Fekete Bárány
Mi hús nélkül màr éhen haltunk volna, pl a lànyom épp eszik, hurkàt kajàl.
(Nem bolti, hanem pàrom egyik baràtja disznót vàgott, tehàt hàzi)
Attól, hogy elràgcsàlnànk 2-3 sàrgarépàt, a gyomrom még korogna.
Szeretjük a tésztàkat is, de valami húsos tésztàt, szoktam csinàlni rakott dolgokat is, de pl daràlt hússal, sok tejföllel.
Egy rakott krumpli mit ér kolbàsz nélkül?
Na, persze az egészség.Aha...Csak az ember fogazata nem viccből alakult úgy, hogy " mindenevő", mint ahogy az emésztőrendszerünk is olyan, hogy megemészti a húst is, növényeket is.
Kötve hiszem, hogy bàrki halàlakor azt írtàk volna a papírra halàl okaként, "húsfogyasztàs okozta halàl".
De hidd el, nekem aztàn teljesen mindegy, hogy azért nem eszik valaki húst, mert ez a divat, vagy azért mert hülye.
Lehet legelni is, mint a tehenek, mindenki maga dönti el.
Én még nem vagyok vegán, de idővel lehet, hogy az leszek. A saját tapasztalatomat tudom leírni.
A lakótársam vegán, és mivel nem tudtam elképzelni, hogy hogyan lehet így élni, sokat kérdezősködtem, ő pedig szívesen mesélt. Nagyon szimpatikus a hozzáállása, megértettem az érveit, és elfogadtam, hogy ő miért így érzi jól magát. Korábban nem volt jó véleményem a vegánokról, mert csak agresszív, "térítő" írásokban találkoztam velük. Ez a lány szerencsére kedves és segítőkész volt. Megkínált az ételeiből, adott tippeket, és egyszer egy vegán rendezvényre is elmentünk, de nem erőltetett semmit. Egyre jobban megtetszett ez az életmód.
A húst már teljesen elhagytam, és ha otthon eszem, a tejet és a tojást is igyekszem kerülni. Étteremben, vedégségben, ha van vegán opció azt választom. Sajnos (bevallom, kényelmi okból) egy ideig még biztosan nem leszek vegán, mert nem főzök jól és kevés is az időm. Sokszor napközben csak leugrom a boltba valamiért, de próbálom figyelni az összetevőket.
Amire magamtól nem gondoltam volna, hogy a ruhákhoz és a kozmetikumokhoz is felhasználnak állatokat. Mivel ezeket nem nehéz elkerülni, és a vegán termékek nem rosszabbak vagy drágábbak, ezért ezekből már mindig vegánt választok.
Tehát én azért jutottam el eddig, mert jó példát láttam magam előtt, és sok segítséget kaptam. Jó dolognak tartom a vegánságot, de szerintem nem szabad erőltetni. Kicsit tényleg hasonlít a vallásra: csak akkor tudod jól csinálni, ha őszintén hiszel benne, és nemcsak a formaságokat követed. Csak az érzi magát jól tőle, aki önként, jó szívvel csinálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!