Ez esetben vegán, vagy vega recepteket keressek? Tudtok ajánlani?
Egy kedves ismerősöm férje egy betegség miatt egy ideig nem ehet húst, és tojást, bizonyos tejtermékeket ehet.
Már nem fiatalok, megígértem, hogy utána nézek recept ötleteknek. Én sem vagyok igazán benne ebben, mert húsevő vagyok. Olyan dolgok érdekelnének, amivel le lehet úgymond utánozni húsos ételeket, mivel ők a hagyományos magyar konyhához vannak szokva. Ilyenekről pl. tudok, hogy bizonyos zöldségekből is lehet fasírtot csinálni, vagy pl. ott a falafel, ami szintén jó lehet főzelék mellé fasírt helyett. Ilyen és hasonlóakra lennék még kíváncsi.
Vagy vegán vagy laktovegetáriánus ételeket keress - az utóbbiak tejtermékeket fogyasztanak, szóval ezek közt is sok mindent találhatsz.
Ami nagyon jó "húsevöknek" is, az a diósült nevü fasirtszerüség, kifejezetten ízlik azoknak is, akik szeretik a húsos ételeket.
A másik, amit javassolni szeretnék, hogy ne másolni akarja a húsos ételeket, mert a legtöbbször csalódás, ha mégis más lesz.
A hús helyettesítésére elég jó a gomba, föleg, ha nem fözik, hanem sütik vagy pirítják, pl szeletelve, lisztbe forgatva és kevés olajon átpirítva igen jól hozza a sült apróhús jelleget.
Ugyanígy a padlizsán is sokszor használható a hús helyett, itt arra kell figyelni, hogy rengeteg olajat be tud szívni, ezért csak keveset szabad használni az elkészítéshez, ha nem akar valaki tömény olajat fogyasztani.
A különbözö zöldségropogósok szintén jók, fözelékekhez feltétként is.
A lecsó szintén hús és egyéb mentesen is finom - hagyma, paprika, paradicsom - és sok helyen a pörköltet helyettesíti: pl a bácskai rizseshúst el lehet készíteni csak lecsó + rizzsel is, kis kockákra vágott krumplival még jobb szerintem.
Én kb 10 hónapja esezm "állatmentesen", eleinte én is helyettesíteni akartam, idöközben egy csomó új fogást vezettem be, mert valami egész más a legtöbb esetben jobb, mint egy utánzat.
Ha konkrétan valami ételt keresel, írhatsz privátban is, mert sok mindent felfedeztem idöközben, csan így nem jut a legtöbb eszembe.
A másik meg, hogy nem ártana tudni, mi miatt van ez a tiltás, mert más-mást kett figyelembe venni az okoktól függöen.
A hagyományos magyar konyha tele van húsmentes ételekkel, mint pld a böjti ételek, főzelékek. Mindig furcsának találtam, hogyha valaki nem ehet húst, akkor elkezd olyan recepteket keresni, mintha hús volna. Nincs ilyen étel, nem kell ilyeneket keresni, de nagyon finom ételeink vannak amiben nincs hús, és nem is feltétlenül kellenek hozzá különleges alapanyagok.
Legfontosabb az lenne, hogy ilyen diéta mellett feltétlenül szükséges dietetikus segítségét kérni.
Sokféle zöldséget el lehet készíteni kirántva, de mivel nem ehet tojást sem, tojás helyett tejporból kevés tej hozzáadásával keverhetünk egy sűrű mártást, és panírozásnál ezt használjuk tojás helyett.
Ha fellapozzunk egy régebbi szakácskönyvet, számtalan olyan recept található benne, amiben nincs hús, tojás, különleges hozzávaló.
A magyar háztartások nagy részében megtalálható Horváth Ilona szakácskönyvét kinyitva a Zöldfőzelékek fejezetben és a Zöldséges egytálételek között sok ilyen recept található.
Lehet nem jól fogalmaztam, nem a leutánzáson van a hangsúly. A húsmentes hagyományos ételeket ő is ismeri, csak tudom, hogy nehéz változatosságot bele vinni, mikor ott a beteg férj, plusz a szintén beteg és idős édesanyja. Szóval ezért gondoltam, hogy segítek ötleteket keresni. Nem hiszem, hogy egy 92 éves demenciás nénit le lehet nyűgözni pl. görög salátával, de két felé sem lehet főzőcskézni minden nap. Már csak azért sem opció, mert a kényszerű diétára szorult férj előtt steaket sütögetni nem túl humánus. :-)
Szóval ilyenkor van az, hogy olyan dolgokat próbál keresni az ember, amit mi húsevők is szívesen megeszünk és mindenkinek nagyjából megfelel.
pl. ha én húsmentes étkezésre szorulnék, de pörkölt ízre vágyom, akkor valószínűleg gombapörköltet, vagy tojáspörköltet készítenék, de ez csak egy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!