Miért lesz valaki vega/vegán? Mit szólnak ilyenkor a rokonai és a barátai?
Tegnap volt ugyanez a téma:
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__vegetarianizmu..
Én egészségügyi okokból mondtam le az állati eredetü élelmiszerekröl.
A rokonaim meg barátaim normális emberek, ezért egyszerüen tudomásul vették.
Nem fontos, más mit mond, az mindenkinek a saját döntése, hogy mit eszik vagy mit nem eszik.
Számos oka van, az elvektől az ízlésen át az eü okokig.
Kismillió okból lehet valaki vega vagy vegán. Nálam egy csomó ok volt egyszerre, kb. minden tipikus (plusz untam a gyakori húsevést), épp csak egészségügyi nem.
Jobbára nem szóltak semmit, anyám onnantól vega ételeket főzött és kész. A rokonok furcsállták és évekig várták, hogy újra húst egyek. Annál azért tovább tartott, de nem vegaként sem szoktam húst enni, mindössze nagyon ritkán kényelemből előfordul. De ha rokonhoz megyek, értékelem a vega ételt, van, aki főz nekem olyat, van, aki nem, nekem mindegy, mert ha nem akarom megenni, eszem saját ételt.
Normális embereknél nincs ezzel probléma.
Gondolom, ha valaha vegán leszek, kicsit problémásabb lesz a dolog (bár nem nekem), de a rokonaim attól még nem néznek le s nem szólnak bele az életembe, annál jóval normálisabbak. A párom a legtoleránsabb, szerintem tök lazán elviselné, hogy növényi ételeket kapna (igen ritkán főzök olyat, amit nem eszem meg). Hiszen manapság is sokszor van növényi étel és szeretjük őket (miért is ne tennénk, jók, már amelyik persze, ez ízlés dolga), magának pedig simán főzhet akár húst is, abba nem szoktam beleszólni. S ő velem él, egy barátnak lényegesen kevesebb köze van hozzá, nem igazán érinti a dolog, max. nagyon enyhén. Be tudok én ülni olyan helyre is, ahol nincs nekem való, max. iszom egy ásványvizet, csináltam már ilyet. Ha pedig egy barátot felzaklat az, hogy nem eszem (azt, amit ő), az nem tudom, miért is a barátom.
A vélemények persze a helyesléstől a sima elfogadáson át a hülyének nézésig s aggodalmakig terjednek, sokféle ember van. Egyesek még az ovo-lakto vegákra is furán néznek, pedig azok igazán esznek mindenfélét (ha egyéni extra tiltólistával nem rendelkeznek), épp csak húst és hasonlókat nem, nagy kaland. De ismerjük az emberi intoleranciát...
Állatvédelem, környezetvédelem, egészség.
A reakciók változnak, van aki jó döntésnek tartja van aki hülyének néz. Van aki annyira egyetértett hogy szintén áttért (férjem, pár barátnőm pl).
Én egészségügyi okokból, lettem vegán (és a transz zsírsavakat is kerülöm), de korábban sem voltam nagy húsevő.
A rokonoknak barátoknak csak annyi problémájuk van, hogy mivel kínáljanak, ha vendégségbe megyünk hozzájuk.
Igazából nem szóltak semmit :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!