Lenmag tojás helyett? Allergia miatt érdekelne.
Több vega/vegán receptben olvastam, hogy lenmagot használnak tojás helyett kölönbözö ételekben és ehhez szeretnék bövebb infókat.
A darált lenmagot muszáj elöre áztatni vagy lehet direkt a többi hozzávalóhoz adni?
Mennyi lenmag helyettesít egy tojást?
A lenmaggal készült receptek mennyire állnak össze ettöl, ugyanúgy lehet formázni, esetleg bö oljban sütni, mint a tojásos variációkat?
Minden (minél részletesebb) infónak örülök, remélem, lesz, aki tud segíteni!
Nem minden ételbe használható tojás helyett, de ha más étel érzékenységed nincs, szinte mindenben tudod helyettesíteni a tojást valahogy. Kivéve a főtt tojást, ahhoz hasonlót még nem találtak ki.
Ha ragacsos állagot szeretnél elérni, hogy valami összefogja az ételt, akkor a finomra őrölt lenmag tökéletes. Mivel nem egy az egyben olyan, mint a tojás, nem ugyanúgy kell adagolni. Tésztás ételbe egy tojás helyett 1-2 kanállal teszek, de a fasírtban egy tojást majdnem kétszer ennyivel helyettesítem. Ez tapasztalatot igényel.
Habosra felverni sajnos nem lehet, de tojás nélkül is lehet könnyű piskótát sütni. Sokan a csicseriborsó konzerv levét szokták felverni. Megfelelően ízesítve nem lehet érezni, hogy miből van, és ugyanolyan kemény habbá tudod verni, mint a tojásfehérjét. Van, aki még habcsókot is süt belőle. Tapasztalatot nem tudok írni, mivel ahányszor kipróbáltam, a melegben rögtön összeesett a sütemény, de másnak tökéletesen működik.
Ha könnyű tésztát (általában muffint) sütök, a bevált tojás helyettesítőm: zabtej (ha nem vagy vegán valószínűleg rendes tejjel is működik), sütőpor és egy kanál almaecet. A zabtej higítja a tésztát, ettől lazább lesz. A sütőpor reagál az almaecettel, és sokkal habosabb lesz a tészta, mintha enélkül csinálnád. Minden héten sütök ilyet, és eddig nem csalódtam.
Panírozásnál vagy palacsinta sütésnél egyszerűen kihagyom a tojást.
Rántottához, vagy olyan ételbe amiben sült tojás állagát szeretnéd elérni, használhatsz őrölt száraz csicseriborsót. Ez egy sárga, lisztszerű anyag, amit vízzel kell kikeverni, és akár magában is megsütheted. Tésztákra, lepényekbe nagyon jó, de enyhe csicseri íze marad, ezért édes ételekbe nem teszem.
Rántottát szoktak csinálni tofuból. Állítólag az állaga nagyon hasonlít a tojáséra. Fekete sóval fűszerezik, ami kénes, tojásos ízt ad az ételnek. Ezt még sosem próbáltam, mert sem a tofut, sem a tojás ízét nem szeretem, de az ismerősök szerint nagyon finom és laktató.
Szemey lenmag kb 5szörös vízbe áztatva, kiázik a sok lé, leszűrni nem tudod, mert beleragad a szűrőbe, de kanállal tudsz belőle kivenni, a maradékot maggal együtt beleteheted pl sütibe, kenyérbe, lepénybe, fasirtba.
Sülttojás helyett, kukoricakonzerv összeturmixolva.
És a feketesót én is próbáltam, tényleg jó.
Száraztésztából csak tojásmenteset használok.
Majonéz: keress rá vegán majonéz rizsből vagy kölesből.
KÖszi neked is.
Még egy kérdés: miért kell elöre leáztatni a lenmagot, miért nem lehet egyböl hozzátenni a többi összetevöhöz, megfelelö emnnyiségü folyadékkal együtt? Szerintem úgy egyszerübb lenne, de gondolom, valami oka csak van ennek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!