Vegán vendéglátás?
Mi nem vagyunk vegánok a párommal, tehát nem vagyok jàrtas ilyen téren. Egy ismerős jön vendégségbe, aki viszont vegán.
Mivel kínáljam meg? Van valamilyen vendégváró ötletetek? Szeretném kicsit jobban megtisztelni őt, minthogy csak egy zacskó chipset dobok az asztalra. :)
Alapból szeretek jó vendéglátóként tetszelegni, de hát amiket alapból készítenék (valamilyen virslis/sonkás/húsos falatka-sörkorcsolya, joghurtos mártogatós, vagy éppen valamilyen majonézes-tejfölös alapú saláta nagyobb társaságnál...), azok itt mind kiesnek érthető okokból.
Nem arra gondolok, hogy megfőzök valami nagy ebédet, arra egyrészt időm sem lesz, másrészt nem szeretnék ilyen extra vegános dolgot bevásárolni (húspótlékok meg ezek), mert utána az úgysem fogyna el magunknak, csak azért tényleg, hogy meg tudjam kínálni.
Valami jó ötletet tudtok adni? :)
Krumplis pogácsa, réteslapból almás-mákos-káposztás rétes.
Ha nagyon odatennéd magad és mégis csinálnál előtte valamit, akkor egy bablevessel komplett kaja.
Aztán ami marad, abba magatoknak belekarikázhatsz füstölt kolbászt.
Az a gond pogácsa meg a rétes is tojásos, az már nem vegán úgy.
Persze vannak tej-tojásmentes receptek, de azok ritkán sikerülnek kezdőnek.
Csinálj pl habcsókot, csicseriborsó levét kell felverni habbá és a szokásos módon megsütni, vagy Steiner Kristóf receptjeire keress rá, nagyon sok vegán receptet csinál.
Igen, ugyanez a bajom, hogy egyrészt nem vagyok annyira tapasztalt szakács, az alternatív pótló alapanyagok meg sokszor másképp viselkednek, mint amit megszokott az ember, tapasztalni kell. Másrészt meg korábban pl. voltam én vendégségben, ahol többségben voltak a vegánok, akkor vinni akartam valami sütit, viszont mondjuk neten rákeresve az ilyen "top 10 vegán süti" és hasonló receptoldalas gyűjtések... Nos, volt olyan oldal, ahol 10-ből 7-ben volt méz vagy valami hasonló nem-vegán alapanyag.
Rétestészta mondjuk nem rossz ötlet, de azt meg kérdés, hol kapok... mármint tök általános dolog, de itt a tescóban amelyikre rá van írva, hogy vegetáriánusoknak ajánlott, abban meg van pálmazsír, és úgy tudom, az sem vegán... Aztán lehet, csak én veszem már túl komolyan ezt. :)
Valami gyümölcsös ital, esetleg? Koktél, vegánshake, istentudja :)
Avókádó/padlizsán krémes falatkák is jók lehetnek, ha tényleg semmi nagy dolgot nem akarsz. Esetleg gyümölcssaláta, kisebb pohárkákba beleszedve nagyon jól tud kinézni.
Nem kell ezt túlgondolni :)
Frissen sült sütőtök? Tudom, sokan nem szeretik, de egy vegán szerintem nagy valószínűséggel szereti. Igazi téli csemege.
Vagy dióval töltött sült alma?
Lapcsánka (természetesen tojás nélkül)
Dödölle is isteni.
Padlizsánkrém, hummusz, avokádókrém pirítóssal, vagy zöldségrudacskákkal. Mint egyfajta mártogatós. Sokat készen is vehetsz, az Aldis hummusz kifejezetten finom.
A gyümölcssaláta is remek ötlet, amit már írt valaki.
Vegán szendvicset is szoktam enni, pedig én húsevő vagyok. A kedvenceimen felvágott helyett párolt hagyma vagy sült cékla szeletek vannak. És lehet kapni vegán sajtot is.
Szerintem nyugodtan kérdezz rá, hogy mit szeret, mert a vegánoknak is nagyon különböző az ízlése. Szendvics/melegszendvics/falatka krémet gyakorlatilag bármilyen zöldségből tudsz csinálni. Megsütöd vagy megfőzöd, ha túl sok a leve kicsit kinyomkodod, és összeturmixolod fűszerekkel. Ha kicsit darabosabbra szeretnéd, villával szétnyomkodva is tökéletes. Személyes kedvencem a fokhagymás padlizsánkrémmel megkent cukkini vagy uborka karika, paradicsom salátával.
Ha kicsit látványosabbat alkotnál, keverj össze rizst zöldségekkel, és ezt töltsd paprikába vagy gomba fejekbe. Ezt a nem vegánok is szeretni szokták.
Pizzatésztával készíthetsz zöldséges lepényt is. Ez is nagyon egyszerű: a tésztába tej helyett nyugodtan tehetsz langyos vizet, és ugyanolyan jó lesz. A tésztát kinyújtod, megpakolod szeletekre vágott zöldségekkel és kisütöd. Ha elég színesek a zöldségek (lilahagyma, kaliforniai paprika, paradicsom, stb.), akkor nagyon látványos lesz. Még finomabb, ha a tésztát előtte megkened paradicsom szósszal vagy fűszeres olajjal.
Sütikben a vajat margarinnal tudod helyettesíteni. Kekszekben és palacsintában tej helyett ugyanúgy működik a víz, ehhez gyakorlat sem kell. Másban viszont nem ajánlom. Ha egy kicsit villantani akarsz, kókusztejet nagyon egyszerűen készíthetsz otthon olcsón, akár kis mennyiségben is. 2-3 ek kókuszreszeléket forrázz le fél liter vízzel, tegyél bele egy csipet sót és egy kiskanál cukrot, hagyd állni 10 percig, turmixold le, majd szűrd le. Ezt bármelyik süteménybe felhasználhatod. Ugyanúgy működik, mint a bolti tehéntej, csak kevésbé zsíros, és enyhén kókusz íze van. Főzhetsz belőle pudingot vagy krémet, nagyon finom lesz.
És végül a levelestészta: mogyoróvajjal sósan, bármilyen zöldségkrémmel, lekvárral (arra figyelj, hogy zselatint ne tartalmazzon), hummusszal, vagy vegán nutellával (dm-ben lehet kapni). A vegán lekvár és a mogyorókrém ízre ugyanolyan, mint a nem vegán változat, tehát titeket sem fog zavarni, ha marad belőle. A legtöbb levelestészta vegán, viszont sok tartalmaz pálmazsírt. Ez nem minden vegánt zavar, de van akit igen. A legjobb, ha megkérdezed, hogy ő melyik típust szokta venni.
Pirított tökmag nagyon finom!
Kesudióleves isteni!
Gabonafasírt falafelbe nagyon jó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!