Hogyan étkezzek egészségesebben, ha nem szeretem a zöldségeket?
Nyár óta egyáltalán nem kívánom húst, azóta nem is nagyon ettem. Igaz, vegának sem mondom magamat, mert néha májkrémet, felvágottakat megeszek, de azt sem gyakran.
Egy ideje ha a családom minden áron belém tukmálja a húsételeket, utána már rosszul érzem magam, hányingerem van. Semmi lelki oka nincs ennek, tehát nem azért mert meghalt egy állat, hanem egyszerűen nem kívánom és utána visszajönne a kaja.
Most az volt az újévi fogadalmam, hogy kicsit egészségeseben fogok enni, és kerülni a húsokat amsnnyira csak tudom.
Viszont kiskorom óta utálom az összes zöldséget, sosem ettem meg őket, szerintem egészen egyszerűen rossz az ízük. Néhány kivétel persze akad: uborka, sárgarépa, krumpli. A krumpliból készült ételeket eddig is nagyon imádtam, nagyon sokféle változatot tudok fejből is.
Ezek jegyében mit tanácsoltok nekem? Milyen ételeket készítsek, mit vigyek a suliba a szokásos szalámis szendvics helyett? Milyen ételeket főzzek hétköznap/hétvégén?
Gondold át jobban! Tényleg SEMMIT sem szeretsz? Semmilyen formában? Pl. paprika, paradicsom - nyersen, szendvicshez, lecsónak, paradicsompürének stb. Vagy zöldborsó, bab - párolva, főzeléknek stb. Van olyan, amit nem is igazán ismersz, csak "tudod", hogy nem szereted? Próbáld ki egyszer őket!
Lehet, hogy össze tudsz szedni egy csomó mindent, amivel (akár részlegesen) kiegészítheted az étrendedet.
Milyen makrókat akarsz tartani? Mert ha alig eszel zöldséget s annyira azért nem fontos a krumpli (én is odavoltam érte, de el tudtam hagyni. a jó húst is nagyon finomnak tartom, de attól még nem kell ennem), ráadásul képes vagy kevés szénhidrátot és viszonylag sok zsírt enni, akkor ott van még a ketogén diéta is :) Ezt csak példaként, nem szoktam másokra tukmálni, pláne ha semmi jelét nem adják, hogy hozzájuk passzol ;)
De minden más esetben szerintem igen jó a sok zöldség, ketóban pedig az a jó, ha szereted a zöld leveleket, de anélkül is megy.
Szerintem is át kéne még gondolnod a zöldségeket, illetve kipróbálni őket sokféleképpen. Tényleg nem szereted őket, semmilyen formában? Tojással, sajttal rakottan, befűszerezve sem meg semmi? Mondjuk szerintem minden rendes vega egyen mindennap nyers zöldségeket is, de ha nem szereted az ízüket, úgy nehéz. Én ma csak pár karika uborkát ettem, de ez mindennap nem működne. Tegnap hagymás-brokkolis-szójaszószos rántotta volt az egyik kedvenc fűszerkeverékemmel. Nem szeretem a brokkolit, de így finom volt. Sok ember megszeretett már zöldségeket, amikor kipróbálta őket más formában, mint ahogyaddig találkozott velük. Én ugyan sosem tudtam utált zöldséget igazán megszeretni (kivéve esetleg a zellert, máig sem viselem el akármiben, de egyes ételekbe jó, valahogy el tudja veszteni a jellegzetes brutális ízét), de éppenséggel meg tudom enni bármelyik zöldséget, ha kell, legalábbis az ismertebbeket.
Mondhatok zöldségmentes ételeket (sok tojásos, gabonás, krumplis étel van, nekem még némi gabonára, de inkább olajos magvakra alapozó vegán kolbászom és hurkám is, netről szedtem eme hajmeresztő ötleteket, de rém finomak :D), de kéne enned zöldséget is, azt hiszem.
Suliba szinte bármit vihetsz, jó, levest nem ajánlok, de gabonás ételt, tojáslepényt, sütit simán lehet. Van, aki szinte bármit meg tud enni hidegen s a sült tojás is eláll pár órát. Persze sajtos szendvicset is vihetsz.
Mintha magamat olvasnám.
Nálam is a burgonya és sárgarépa, de az uborka helyett a káposzta van.
Roppant nehéz egészségeset kitalálni nekünk.
Én sokszor csinálok tejbe rizst. Felesbe cukorral és édesítővel. Lehet váltogatni, hogy csak simán eszed, vagy egy kis kakaóval kevered, fahéjjal, vagy eper dzsemmel.
De szeretem a sütni való kolbászt is, amit nem olajban sütök ki, hanem berakom a mini sütőbe és csak saját gőzében elkészül. Teszek még be pár szem kisebb burgonyát héjában az is megsül addigra. Kolbászt szigorúan a böllértől , amiben tudom, hogy nincs sok zsír. Drágább, de ez van.
Ebből szoktam szendvicset csinálni vékonyra szelve mindkettőt. Ha jó a burgonya fajtája, akkor még kihűlve is nagyon jó szendvicsnek. Sokszor szeletelt korpás kenyeret veszek a Pennyben, egészen elfogadható szendvics alapként.
Nagyon sok múlik rajta, hogy hogyan készíted el a dolgokat, fűszerezés, sütéssel rá sem ismernél.
Vannak szuper zöldségfasírtok, lencsefasírtok, babkrémek, szezámmagos szendvicskrémek, de lehet pl karfiolból is bolognai szószt főzni, ami jobb mint az eredeti.
Lépj be 1-2 vegán fb kajás csoportba, pl "ezt ettem ma vegán" meg fogsz lepődni, mennyi szuper variáció van a világon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!