Miert is jobb a vegansag a vegasagnal hisz az hogy allati eredetu etelek mint a tojas vagy tejtermekek nem fajnak az allatnak?
Koszonom utolso a valaszodat sokkal megnyugtatobbat irtal, en is igy gondoltam hogy ha igy is ugyis tojik akkor miert ne?! Igazabol nekem a tejtermekek amiket nem tudnek elhagyni es a tojast sem nagyon szivesen..
de jo otletet mondtal koszi!
Egyetértek! Semmi bajom a vegánsággal, csinálja, aki szeretné, de szerintem túl körülményes, és nem az igazi pl. egy kesudióból készített sajt... Nem beszélve arról, hogy 200 g kesudió 1000 ft.
Sok olyan gazda van, akiknek fontos, hogy jó körülmények között tartsák az állataikat. Meg kell keresni, hol kaphatsz a közeledben kézműves tejtermékeket, ki kell látogatni piacokra, magánemberektől venni tojást, akik nem tömegtermeléssel foglalkoznak. :) Nem sokkal drágább, és finomabb is!
200g kesuból lesz is vagy 300g sajt. Így az 1000ft-os ár szerintem nem extrém tekintve hogy egy normál sajt ára is 4-5000ft/kg.
De amúgy mandulából, krumpliból, karfiolhól is lehet vegán sajtot csinálni.
Ha nem vagy biztos magadban nézd meg pl. a what the health vagy a cowspiracy c. filmeket amelyek az állatipar fenntarthatóságát ill. egészségre gyakorolt hatásait mutatják be. Ha az érzelmi oldala érdekel, akkor a normális (nem durva) filmek közül a Unity-t tudom ajánlani, ha nehezebben emészthető, felkavaró dolgok is érdekelnek az iparral kapcs., akkor az Earthlings.
Mindenesetre a tejet azért "nem jó" elvből fogyasztani, mert igenis ártunk vele. Egy tehénnek, akár mint bármilyen más emlős állatnak, csak akkor van teje, kb. 1 évig, ha ellik.
A borjakat a születés után elveszik az anyjuktól, és vagy rögtön agyonlövik, vagy 3-4 hónap lekötözve tartás után eladják borjúhúsnak és levágják. Azért tartják lekötözve, mert így puhább a húsa. Ez a gyakorlat sajnos az EU-ban legális.
Ha nőstény utód születik, azt is elveszik az anyjától és nem hagyják szopni, helyette mesterséges pót tejet kap, és ugyanúgy bezárva tartják. Egy éves korában mesterségesen megtermékenyítik, majd az ellés után mehet ugyanúgy a tejelő tehenek közé.
A teheneket évente megtermékenyítik, egy átlagos tejelő tehén 4-5 évet él - ezután a kor után annyira elapad a tejhozama, hogy nem gazdaságos már a tartása, így megy a darálóba húsnak.
Az átlagos tojótyúkot 2-3 évesen vágják le, ugyanígy a hozam csökkenése miatt. A normál iparban egy A4-es lapnyi hellyel kell rendelkeznie egy csirkének. A hím utódokat a kikelés után élve bedarálják.
Szerintem ez a fajta bánásmód nem helyes azért, hogy az ember tejtermékeket fogyaszthasson vagy tojást ehessen. Nem is beszélve ezeknek a számtalan egészségügyi kockázatáról.
Ami a sajtot illeti, van rengeteg alternatíva, nekem a házi megoldások a kedvenceim, de venni is lehet elég jókat már. A kesu árára vonatkozó megjegyzést most inkább ignorálom, tekintve hogy számtalan más megoldás is létezik vegán sajt alapra, mint már más is említette. Nekem egyébként a tofu feta a kedvencem, de hogy mást is említsek isteni túró vagy sajtutánzatot lehet készíteni az igencsak olcsó kölesből is, de a mandula sem rossz megoldás főleg hogy az hazai klímán is megél és nem feltétlen kell importálni.
minden vegán CSAK a nagyüzemi dolgokat hozza fel példaként. és azzal a tehénnel, mi van amelyiknek a borja nem tud minden tejet megenni-inni? a "felesleg" miért baj, ha máshova kerül? arról nem beszélve, hogy be tud a túl sok "bennhagyott" tejtől gyulladni a tőgye amibe bele is tud halni a jószág. ez a vegánokat nem érdekli?
Valóban rossz a nagyüzemi állattartást, de nem lehettek ennyire vakok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!