Durván 4 hónapja vegán étrenden élek. Az arcom úgy néz ki mint tini koromba? Tele van gyulladásokkal.
Kb november környékén voltam táplálkozási tanácsadáson ahol a táplálkozási típusom alapján fehéjre-ch-zsír arányomnak 40-30-30 nak kellene lennie. Áttértem vegán életmódra. Előtte se volt babaarcom,de most a nyakam arcom, tele van ragyákkal és nagyon bánt. Van egy olyan sejtésem, illetve ezt még egy nőgyógyász mondta nekem, hogy a szénhidrátoktól lehet nagyon sok gyulladás (akkoriban) az arcomon. Most felmerült bennem hogy nem-e lehet most is ez a probléma? De akkor meg nem értem hogy miért működik a 80-10-10 élet mód.
Várom az öteleteket! Köszi előre is :)
Ez az arány tudománytalan butaság. A kalóriaigény is számít, de kicsinél sem kell ennyi fehérje. Ne mondja senki, hogy nekem alacsony, nem aktív nőként kevés a napi 100 gramm (mindenféle értelmes számítások szerint ez nekem a felső határ, ha rendesebben edzek), de ez is max. 20%. Márpedig nem kevés embernek duplaennyi kalória kell... S kinek kell 200g fehérje (a 40%-hoz 400)...?
Még a szénhidrát és a zsír is olyan, hogy egyéni, ki mennyivel működik jól. Én 70% zsírtól fölfelé virulok, bár ez nem a zsíron múlik, hanem azon, hogy a szénhidrátot 10% alá nyomja, ami számomra ideális (ebből sejthető, hogy nem vagyok vegán, de ez mindegy most). Míg mások belebetegednének, ha nem a szénhidrát lenne az uralkodó s ezzel nincs is semmi baj. Soha egy szavam nem volt a 80/10/10 ellen sem, nyilván van, akinek az az ideális (bár a pontos százalékokhoz ragaszkodni itt sem jó. kicsi kalóriaigény, mégis aktívabb élet mellett simán kevés lehet a fehérje így, de normális ember finoman módosít és kész).
Szénhidrát és szénhidrát között is van különbség, persze, bár nekem egyik sem jó nagy mennyiségben. Nem mindegy, hogy tömény gyors cukrokat vagy egy nagy halom zöldséget eszünk.
Én a saját szervezetemre hallgatnék, nem ilyen tanácsadásokra ilyen tipikus, divatos, logikátlan arányszámokkal. A test igényei grammban adhatók meg, a százalékozás butaság, csak tipikus kalóriakeretnél működhet némelyik, de nem a 40%-os fehérjés...
Szerintem is intolerancia lesz vagy túl sok zsír!
Ha egy 2000kcal-os átlagétrendet veszünk egy kb 60 kilós átlagembernél (nő) akkor kb 240kcal=60g (10-12%) fehérje és ugye ennyi zsír szükséges. 15-15%-nál nem mennék magasabbra; az még heti 2x sportoláshoz is elég a fehérjét tekintve.
Ezek a gyulladások a növényekben lévő vegyszertől is lehet. Gondolom olajos magvakat is eszel na att bedurran a bőr ha hajlamos vagy rá.
Ilyenkor a zsebedbe kell nyúlni mert az allergia vizsgálat semmit sem ér.
Elsőnek a helyedben visszatérnék a húsra mert a vegán ételektől beteg vagy!!
Gasztroenterológus, bőrgyógyász ezeket végig járnám.
Ragyák tipikusan zsíroktól/olajoktól szoktak lenni, de simán lehet hogy hormonális és akármit ennél akkor is ragyásodnál.
A vegán étrend pedig amúgy nagyon jó olajmentesen is. Nézd meg a Forks over Knives c. dokumentumfilmet, több okból is jobb az olajokat hanyagolni. (mármint nem a magvakat, csak a belőlük sajtolt olajokat, ti. magokból nem tudsz annyit enni, olajjal meg egy pillanat alatt átléped a határt)
Itt egy halom iszonyú finom vegán és olajmentes recept:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!