Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Szeretnék vegán lenni, hogy...

Szeretnék vegán lenni, hogy kezdjem?

Figyelt kérdés

Az a helyzett hogy 2 éve vagyok Vegetáriánus ( 15/L) de most szeretnék vegán lenni ! Eddig sem ettem sok tej vagy tojást ... ritkán csokiban vagy ilyesmi...

Hogyan pótoljak mindent ?

2018. febr. 21. 19:53
 1/6 anonim ***** válasza:
Mit akarsz potolni?
2018. febr. 21. 20:01
 2/6 A kérdező kommentje:
Fehérje / vitaminok ...
2018. febr. 21. 20:05
 3/6 anonim ***** válasza:

A vitaminpótlásra elég egy multivitamin. Én mondjuk csak b12-t szedek. A fehérjét én nem pótolom, pedig még sportolok is. De ha mindenképp "pótolni" szeretnék, a hüvelyesek, gabonafélék elég sok fehérjét tartalmaznak.

Ezen kívül én vezetek kajanaplót, a cronometer.com oldalon, és az több más adat mellett azt is kijelzi, hogy mely vitaminokból/ásványi anyagokból/aminosavakból volt deficit. Hasznos kis oldal, ajánlom!

2018. febr. 21. 20:20
 4/6 anonim ***** válasza:
43%

Ha a növényi étrenden belül változatosan eszel akkor pótlásra semmi szükség. Ha bio élelmiszerhez nem jutsz hozzá, akkor max b12-t kell szedned, ahogy ezt közvetlenül vagy közvetetten szedi mindenki, a "mindenevőket" is beleértve.

Proteinnek nézz utána, röviden 11 esszenciális aminosav van, és mindegyik megtalálható mindegyik növényben (különböző arányban az igaz).

Cronometert én is ajánlom: [link]

2018. febr. 21. 21:20
 5/6 anonim ***** válasza:

A tápértékeket, vitaminokat már elmondták előttem, úgyhogy megpróbálok kicsit abban segizemi hogy "lelkileg" hogyan pótold a dolgokat.

Én szép fokozatosan kezdtem. Igaz, hogy így több mint fél évig tartott mire teljesen vegánná váltam, de most se csinálnám másképp.

Először olyan dolgokra kezdj figyelni, amik nem járnak hatalmas áldozattal (például a vegán kozmetikumok pont ugyanazt tudják). Én nem dobtam ki semmit, ami már otthon volt, szép lassan elfogytak, aztán nem vettem újat. Először olyan ételekben helyettesítsd az állati eredetű dolgokat, amiben szinte észre se lehet venni (pl. panírhoz tojás helyett csicseriborsóliszt, vagy tésztában a tojásmentes verzió.

Nekem az a filozófia segített a váltásban, hogy minden kicsi számít, tehát minden liter tejjel, minden darab csirkecombbal vagy tojással, amit nem veszek meg, egy kicsit jót teszek. Így nem kell hirtelen drasztikus változásokat tenned, amiket nem tudsz betartani. Később lecserélheted a joghurtokat, sajtokat, tejet vegán verzióra (eleinte ez tűnt a legnehezebbnek, de mire oda jutottam már természetes volt).

Rengeteg jó (és szörnyű) receptet találsz a neten. Mindent meg lehet főzni alternatív alapanyagokból, kérdés, hogy megéri-e. A neten mindig azt olvasom a vegánoktól, hogy ugyanazokat eszik mint bárki más, csak más anyagokból. Ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy van olyan étel amiről inkább lemondunk, mert nem lesz olyan mint az emlékeinkben a húsos verzió. De ettől ne ijedj meg, rengeteg dolog van, amit eszembe nem jutott volna kipróbálni amíg nem voltam vegán, pedig isteni.

Ha aggódsz, hogy hogyan fog ez menni, vedd lazán, és majd belejössz. Mindenki hibázik néha, előfordul, hogy néha átsiklasz az összetevők között a tejporon, de emiatt ne érezd rosszul magad! Mindig arra gondolj, hogy mennyi húst/tojást/tejet fogyaszthattál volna el a héten, de nem tetted.

2018. febr. 23. 09:10
 6/6 anonim ***** válasza:

Én is próbálok lelki tippet adni.

Sokat néztem vegán alternatívákat, azt hiszem az a nyitja, hogy ne magát a dolgot helyettesítsd, hanem keres valamit, ami tudja azt amiért szereted a dolgot. A növényi sajt szar. Próbál olyan lenni mint a sajt, csak szar az íze és az állaga. Amit szerettem a sajtban az az hogy van valami finom cucc amit bele lehet szeletelni a szendvicsbe, ezt tudja a tofu. És a tofu az tofu, nem próbál sajt lenni, és ezert jó. Aztán ha szereted és elszoksz a sajttól akkor idővel amúgy is a tofut fogod kívánni, mert az első dolog amit bele tennél a szendvicsedbe, salátádba. Ha növényi sajtot eszel, akkor abban a pillanatban, hogy eszed, valódi sajtra vágysz.Lehet elveszítesz valamit amit szerettél, de közben kipróbálsz 4-3 új dolgot, amit szintén nagyon meg tudsz szeretni. Tojás: kell valami ami összetartja a fasírtomat, megoldás darált lenmag. Meg jobb is mint a tojás. Aztán, tej. A kávémba raktam, semmi cukor, csak tejjel, azt szeretem ha lágyan keserű. Megoldás kókuszos rizstej házilag. És ennyi, megvagyok. Nem kell boldogtalannak lennem, növényi alapon minden igényem kielégíthető És most már lehetek teljes állat barát. Megnézhetek egy videót egy helyes kis tehénről, és nem kell érzelmileg elzárkóznom tőle, mert tudom, hogy bocsokat ölnek meg csak azért mert szeretem a sajtot. Hanem arra gondolok, helyes kis növényevő haver.

2018. febr. 24. 01:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!