Hogyan tud felszívódni a zsírban oldódó vitamin növényevő állatokban, ha azok csak növényeket esznek, amiben nincs zsír? És ha nekik nem kell a felszívódáshoz zsír, az embernek miért kell?
Nincs jobb dolgod mint kamukérdéseket feltenni?
Amúgy pedig ha ember esetében a zsírnak mint esszenciális tápanyagnak a minimum bevitelét nézzük, akkor az egy napi étkezésnek, kalória lebontásban kb 3-4%-a.
Tehát még a fruitariánusok is bevisznek 3% zsírt, ami már elegendő a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához (az esszenciális zsírsavak beviteléhez viszont nem biztos).
"És ha nekik nem kell a felszívódáshoz zsír, az embernek miért kell?"
Nos, ők növényevő állatok, mi pedig emberek vagyunk. Nyilván vannak köztük nem kis különbségek. Ők nyilván úgy fejlődtek ki, hogy a természetes táplálékukban lévő vitaminokat tökéletesen hasznosítsák, ami pedig nincs a táplálékukban, azt valamilyen módon előállítják.
A béta-karotinról azt olvastam, hogy zsír jelenlétében nagyobb hatásfokkal hasznosul. Tehát ha nem eszel hozzá plusz zsiradékot, akkor is felszívódik belőle valamennyi. Ezt ellensúlyozhatod nagyobb mennyiség fogyasztásával. Tehát elvileg ugyanannyi béta-karotinhoz jutsz egy kis répa plusz zsiradék elfogyasztásával, mint ha megeszel egy rakás nyers répát. Ezenkívül a főtt répából több szívódik fel, mint a nyersből.
A növényevő állatok kétféleképpen oldják meg, hogy elegendő x tápanyaghoz jussanak x tápanyagban szegény táplálékból. Vagy nagyon-nagyon sokat esznek belőle, vagy amit megesznek, azt hosszú ideig, baktériumok segítségével, összetett emésztőrendszer segítségével nagyobb hatásfokkal emésztik meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!