Szójamentes vegán étrend?
Nagyon kezdő vagyok még, eddig vegetáriánus voltam, de ki szeretném próbálni vegán étrendet is. Betegség miatt nem ehetek szójatartamú ételeket. Le tudnátok írni, hogy milyen ételeket érdemes enni reggel, délben este?
Harcművészetet tanulok.
Azt tudom leírni, hogy én pl. miket eszek:
Reggeli: zabos müzli mazsolával, magvakkal, egy kis lenmagpehellyel és valamilyen növényi tejjel (nyilván esetedben nem szójatejjel)
Tízórai: Lipótiban tönkölykocka (összetevői alapján vegán) 1 db valamilyen zöldséggel
Ebéd: Rakott karfiol rizzsel, növényi tejszínnel és vegán sajttal
vagy igazából bármi, amit megkívánok és megcsinálok. Hétvégén pl. pizza volt. LEhet csinálni zöldség vagy lencsefasírtot valami körettel és zöldségekkel. Bolognai tésztát répával. Valamilyen gabonafélével töltött paprikát paradicsomszósszal.
Uzsonna: zabkeksz és/vagy gyümölcs mix (pl. banán, alma, narancs, mandarin stb.) aszalt datolyával és magvakkal (mogyoró, mandula, kesudió, paradió, pisztácia)
Vacsora: gyors bab vagy lencsefőzelék (pl. kukoricaliszttel sűrítve) teljes kiőrlésű kenyérrel és nyers zöldségekkel (paradicsom, paprika, uborka stb.). Vagy humusz kenyérrel és zöldségekkel. Padlizsánkrémmel megkent kenyér... stb.
Nasi: 1-2 kocka étcsokoládé
Egyébként én is harcművészetet űzök.
Ennél persze sokkal több mindent eszek, de kb. ilyesmi egy napi étkezésem. Általában szoktam még valamit enni, de nem éhségből, hanem csak úgy megkívánok valamit.
Ha nem gond bemásolom, amit nem régen írtam egy kérdésre, ahol az egészséges étkezésről kérdeztek.
Bár én eszem szóját, nagyon ritkán fogyasztom; tejszínből rizstejszínt, tejből mandula-vagy mogyorótejet, zabtejet választok; a házi sajtokat kesuból készítem.
Néha eszek mondjuk tofut:)
"Reggelire, ebédre (hideg/gyors étkezések nálam) általában:
teljes kiőrlésű, magvas, rozsos, stb. kenyér avokádó/padlizsán/gombakrémmel/humusszal, avokádó, paradicsom, paprika, zellerszár, rukkola, endívia, saláta, uborka, retek, nyers cékla, olajbogyó, articsóka, bébikukorica, nyers répaszeletek, kesukrém/sajt, növényi tejföl, marinált gomba, aszalt paradicsom, a szendvicseket sokszor megszórom chiával, szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal, stb.
teljes kiőrlésű műzli aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal vagy zabkása ezekkel dúsítva, növényi tejjel, növényi tejes+gyümölcsös házi chia puding, amaránt vagy köleskása növényi tejből, növényi joghurt gyümölcsökkel, gyümölcssaláta
salátafélék pl. babos-kukoricás-csicseriborsós, karfiolos vagy épp brokkolis; aszalt paradicsomos rukkolasaláta, szezámmagos sali ázsiai zöldségekkel, almás/körtés-diós aszalt bogyós saláta, ezer verzió van.
nyers zöldségek mártogatósokkal
Köztes étkezés nálam mindig vagy gyümölcs, vagy olajos mag mix.
Vacsora - meleg étel nagyon változó, olyan sokfélét főzünk hogy nehéz is lenne felsorolni. De igyekszünk idényzöldségeket felhasználni ill. ami a kertben terem, téli kertünk is van.
Mostanában pl. bulgurral töltött tejszínes karalábék, füstölt tofus töltöttkáposzta, céklaleves, burgonyás-céklás rakottas, gesztenyés kelbimbó, zöldfűszeres kesukrémmel és pirított kenyérkockákkal töltött mini tökök, rakott zeller, plusz ami állandó azok a hüvelyesekből, gabonákból készülő ételek ami nem évszakfüggő, krémlevesek, stb."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!