Gluténérzékenyként mennyire ajánlott vegán életmódra térnem?
Gluténérzékenyként a gabonák kb 90%-a kiesett azok listájáról amiket ehetek. Ha még emellett vega lennék akkor sikerülne minden tápanyagot bejuttatnom?
Tudom, elviekben minden megoldható, de gyakorlatban komolyan kivitelezhető lenne?
A glutén a gabonafélékben található
A vegán pedig nem eszik húst
Akkor már csak el kell menned "nyuszi iskolába", mert nem marad számodra más, mint a zöldség-gyümölcs! :))
Vegetarianus nem eszeik hust
A vegan semmilyen allati eredetu etelt nem fogyaszt ( tej, tojas)
Nem olyan nehéz, vegánként én is kipróbáltam pár hónapig a gluténmentességet hogy leteszteljem van-e valami változás. Nagyon jó "gyakorlatnak" tartom máig mert ezáltal nagyon sok új összetevőt megismertem és többségét szeretem és használom máig is.
Pl amik szoktak lenni itthon:
3 féle quinoa,
csicseriborsóliszt (ebből + darált arany lenmagból + kala namakból (vulkáni eredetű indiai só) szinte tökéletes hamis omlettet/rántottát is lehet csinálni),
kb 10 féle lencse (chana dal a kedvencem),
amaránt,
kendermag,
köles, kölesliszt,
egy halom gyorsan elkészíthető indiai kenyérke,
kukoricaliszt,
kókuszliszt, mandulaliszt (utóbbi kettőből marha jó sütiket lehet készíteni),
sárgaborsó és zöld felesborsó sokféle alternatív használata,
vagy 10 féle bab, némelyik édesen is jó sütitölteléknek (pl adzuki),
hajdina kása,
hajdina tészta (japán soba tészta),
barnarízs, vörösrízs, feketerízs, (fehéret nem szoktunk de azt is lehet)
rízsliszt, rízstészták (pl van tökös gyömbéres japán rizstészta, szerintem mennyei!),
gluténmentes tésztát (pl spaghettit) már szinte mindenhol kapni,
és persze vannak a gluténmentes pékáruk de azok nekem sosem jöttek be, nélkülük is nagyon jól megvoltam.
Ezek csak a töltős kaják, természetesen mellé lehet (és érdemes is) enni egy halom friss zöldséget/gyümölcsöt, és azokból is olyan mennyei turmixokat lehet készíteni amit nem vegánok el se tudnak képzelni :) (mai kedvenc: mandulatej + fagyott banán + földimogyorókrém + kakaopor + juharszirup - egy percig nem volt a pohárban :))
Amúgy feleségemmel egyetértünk abban hogy mióta 3 éve vegánok vagyunk , sokkal finomabb kajákat eszünk mint valaha azelőtt :)
Szerintem az a fontos hogy ne ragaszkodjon az ember a megszokott magyar kajákhoz (bár az is sokszor kis kísérletezéssel megoldható, pl tökéletes glutén és tojásmentes nokedlit is sikerült már csinálnunk), merjen kísérletezni, vegyen példát külföldi konyhákból, nézzen sok receptet interneten és merjen eltérni tőlük, kombinálni, stb. Ha ez megvan, sose leszel éhes, se tápanyaghiányos és az se lesz hogy "nincs itthon semmi amiből tudnék csinálni kaját"
Nem tűnik vészesnek, rengeteg gluténmentes gabona van.
A nyersvegánok vagy a ketogén diétán levő vegánok (akik szent őrültek, de léteznek) sokkal megszorítóbb étrenden vannak, a glutén náluk sem jellemző.
Nyilván egy plusz nehézséget ad, neked kell tudnod, hogy mit vállalsz be. Nekem minimális plusz nehezítésnek tűnik csupán, tényleg rengeteg gabona marad és mindent be tudsz vinni így is (kivéve a B12-t, de azt szeded, annyi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!