A vegánok nem gondolják, hogy ezzel csak az ellenkezőjét érik el? Hogy milyen idegesítők
Arra gondolok, hogy mostanság ugyebár jelentősen terjed a vegánság mert mondjuk ki divatba jött, most ez a menő. Nyilván főleg a fiatalabbak körében csak azért hódít teret mert mutogathatják, hogy ők vegánok, az állatok iránt érzett empátia/egészségtudatosság is csak a divat része. Valószínű ezeknek az embereknek a nagy része 5-10 év múlva már nem lesz vegán, legalábbis szerintem. Viszont nagyon sokan akik áttérnek erre az életmódra másról sem tudnak beszélni csak a kaják kaják kaják, fellengzősen okoskodva agresszíven hirdetik az igét mintha különbek lennének mint a többi ember, mint egy elvakult muzulmán aki lenézi a keresztényt, mint egy zsidó aki nem foglalkozik a sok gojjal.
Kb mint egy vallás, és kva idegesítő. Ahogy a félre értelmezett vallások ezek az emberek is magukat mások fölé helyezik ezálltal ellentétet szítva emberek között. Lehülyézni, k*csögözni aki húst eszik stb.
Nekem a személyes ismertségi körömbe is vannak friss vegánok, nos már inkább nem tartom velük a kapcsolatot. Pl instagramon 150 követett oldal közül 120 vegán tartalmú. Mivan??? Ez kb már agymosás kategória a célon túllövés. Eleve ki gondolja azt, hogy a másik leszólásával célt lehet érni? Ha az embernek beszólnak persze, hogy csak azért is visszaszól és ezzel az ellentétes hatást érik el, azaz megutálják a vegánokat és nem akarnak azonosulni velük. Tök érthető módon. Személyes tapasztalat. Az meg a másik, hogy kb 1 év vegánkodás után kb 20 éves emberek verik a nyálukat, hogy ők az egészség szobrai és nincs semmi bajuk látod a vegánok ilyen egészségesek! Mivan? 20 évesen még jó hogy semmi baja nincsen istenem majd 40 év múlva ha vegán marad elválik a xar a víztől. Az önjelölt doktorok és gyógyítókról nem is beszélve akik azt hiszik elolvastak 20 cikket a témában meg 2 könyvet már mindent tudnak a szervezet működéséről és ők maguk a megtestesült buddhák kb megvilágosultnak állítják be magukat. Majdnem szó szerint olvastam már ilyet.
“Népszerű” vegánkodók között is vannak ilyenek és az átlagos wannabe vegán is ilyesmi. Ezzel az arcoskodással nem gondolják, hogy pont az ellenkezőjét váltják ki az emberekből mint amit akarnak vagy talán nem is akarják őket megváltoztatni a lényeg csak, hogy ők kilógjanak ők menők és különbbek legyenek? Ez is egy fajta önigazolás.
Nem kell nyavajogni ha esetleg vegánként olvasod ezt én már 6-7 éve nem eszek húst (mielőtt még menci lett ez az egész) ami csak és kizárólag azért van mert sajnálom az állatokat. Ennyi. Aki nem akar úgysem lehet meggyőzni, majd mindenki maga dönti el max az infókat kell a tudtukra adni. Ez csak étkezés nem a világ közepe, nem kell egész nap ezen pattogni, rólam ezt nem is tudják sokan, nem írtam ki magamra soha, nem lett az instagram nevem rawviktorka vagy veganferi. Engem ne is illessenek inkább ezzel a jelzővel. Jó dolog terjeszteni az igét de ez inkább magamutogatás amit most sokan csinálnak. Engem kvára idegesítenek, lehet velem van a baj de személyes példákból merítkeztem nem én találtam ki. Ha ennék állati eredetű cuccokat és úgy olvasnám/látnám/tapasztalnám amit most akkor azért se lennék vegán. Engem nagyon idegesítenének...
Bocsi, én se bírtam végigolvasni, az első pár sorról lerí hogy egyáltalán nem érted a vegánságot. Ha tényleg érdekel és nem csak nyavalygáskiadás volt ez a kérdésed, ajánlom ezt a rövid részletet ami szerintem jól elmagyarázza hogy miért lesznek "idegesítők" a friss vegánok:
(4:45-től kezdődik a lényeges rész)
Ha az nem b-asz fel, hogy valaki csak simán nem eszik állati kaját, akkor nem a vegánok basznak fel, hanem az idióta emberek, akikbol a mindenevok közt is van elég.
Nem, nem gondolják, hogy ezzel nem gyoznek meg senkit, hisz akkor nem így viselkednek, amennyiben az a céljuk, hogy meggyozoek legyenek, akik meg nem viselkednek így, azokat esetleg minimálisan érdekli, hogy te mit kajálsz, de nem tartják egy elsodleges problémának. nem értem, hogy velük mi baj lehet.
Mondjuk, vannak olyan aktivisták, akik demonstrálnak, stb, és nem qrvaannyázzák le a mindenevoket.
Ez van, külünbözo embereket különbözo dolgok tudnak jól felbaszni, ám, csak attól, hogy valami terjed, nem jelenti azt, hogy divatból csinálja mindenki, vannak olyan emberek akik komolyan gondolják, nem biztos, hogy egybol meg tudod állapítani, hogy valaki valamit divatból csinál.
Amikor feltalálták a védooltást, elterjedt. Divat volt? Nem, csak megvoltak az elonyei amit realizáltak az emberek.
A vegán étrendnek is vannak nagyon elonyös oldalai, pl a szív és érrendszeri megbetegedések megelozésében és visszafordításában, van aki ezt beilleszti az életébe.
Azt meg, hogyha esetleg valaki kijelenti, hogy egészségesebb a vegán étrend, nem értem hogy miért kell támadásként felfogni, ha nem idióta fsz hangnemben van mondva. Így van, és kész, ezt a modern orvostudomány is alátámasztja.
Most, az hogy különbek-e, ha már definiálhatóak egy csoportként, akkor csak különbek, eltérnek a többségtol.
Aki a kevesebb élet kioltását választja, nem divatokokból, igenis különb, mint valaki, aki a "l-eszarom csak nekem legyen finom" mentalitást képviseli.
Akárki, akármit hirdet, "aggresszívan" teszi, láttam egy plakátot a hóleopárdok védése érdekében, hogy donáljak pénzt, fel kellett volna, hogy bsszon? (Vegán plakátot nem láttam, még, bár lehet, hogy a jövoben lesz, vagy már van is, csak nem vagyok jóltájékozott.)
Ami nem érdekel, le kell szrni, ez az állati jogok esetében jól megy sokaknak, viszont a vegánok kritizálását mélyebb utánanézés nélkül ügyesen muvelik sokan.
Az, hogy instagramon ki mit követ, téged érdekel, Mást meg az érdekel, hogy te mit eszel. Szerintem ez hasonló szinten van.
Instagram is akkora divat amúgy.
Arról, hogy ki mióta vegán, nem értem ez miért baj, most ha tegyük fel, elkezdek gyúrni, ma volt az elso edzésem, akkor én nem vagyok sportoló ember? (Ha komolyan veszem az edzést, és teszemazt brutál kigyúrom magam mondjuk 5 év alatt.)
Ha valaki vegán egy évig, és megtervezi az étrendjét, igenis egy jobb vérképet fog tudni produkálni, mint a legtöbb mindenevo.
Az, hogy ki milyen alulinformált, vagy milyen buddha, nem jelenti azt, hogy az összes vegánt képviseli.
Szerintem ez alapvetően más mint az agresszív állatvédő plakátok, mivel sokkal közelebbre "üt". Ha látsz egy agresszív kampányt állatvédelemről, nagyon könnyű lerázni magadról azzal hogy ez téged nem érint, hiszen nem kínzol állatot, nem nyúzol, nem ütöd otthon a kutyádat, stb. Sőt még környezetvédelemmel kapcsolatban is ugyanúgy gondolhatod hogy te biciklivel jársz, szétválogatod a szemetet, szóval ez a plakát valójában nem is neked szól.
Ellentben szerintem a húsevőket (és a vegetariánusokat is) azért zavarják a vegánok esetleg "agresszív" kampányai (ami szerintem semmivel sem agresszívebb valójában mint akár az éhező afrikaiakat segítő vöröskeresztes kampányok) mert akár tudatosan, akár csak sejtés szintjén de össze tudják kötni a pontokat hogy ez tényleg róluk szól. Igen, ők járulnak hozzá nagyon is közvetlen módon a környezet tönkretételéhez, mérhetetlen állatkínzásokhoz, egészségkárosításhoz, vízpazarláshoz, éhínségekhez stb.
Egyrészt ez konfliktusban áll azzal az általános énképpel hogy "én jó vagyok, jót akarok, jót teszek, nem bántok senkit/semmit feleslegesen" tehát már ennyitől bekattan az önvédelmi mechanizmus ami rendszerint haragban, kiakadásban, "idegfelb*szódásban" jelenik meg, és hát ki más iránt mint azok iránt akik hozták az üzenetet ami miatt ez az érzés előjött.
Ha ezt még valahogy sikerül is elnyomni, akkor jön a következő hullám, hogy mivel is járna ha esetleg belátja az ember ezt és változtatni akarna. Egyrészt sokan el se tudják képzelni hogy milyen egy vegán étrend ("Őőőő, a salátát nem szeretem, se a tofut, úristen akkor mit fogok enni?", vagy "őőőő, nincs egy vagyonom chia magra meg avokádóra"), vagy ha ennél informáltabbak akkor jön a soksok nehéz konfliktus rémképe: anya főztjét "meg kell tagadni", a gyereket rászoktattam a húsra most meg kiakasztom azzal hogy megvonom tőle?, ha nem csinálok húst a férjemnek akkor biztos elválik tőlem!, minden barátom kicikiz majd ahogy velük együtt én tettem ezt más vegánokkal? nem tudok majd senkivel beülni egy normális étterembe?
és hasonlók.
Szóval szerintem ez a sokminden egyszerre hat (lehet csak tudat alatt) és egy hirtelen düh formájában (ami az önvédelem érzelme) manifesztálódik.
És ha már vegán vagy, akkor minden teljesen logikusan összeáll a fejedben, és esetleg azt gondolhatod hogy ezt mindenki aki nem vegán meg fogja azonnal érteni hiszen neked olyan egyértelmű. Csak a hiba ott jön be hogy az "idegesítő vegánok" ezt a mechanizmust nem veszik észre/tudomásul és innen már be is indult az értelmetlen vita.
Én figyelmesen végigolvastam az egész szóáradatot, és őt az bosszantja, hogy mostanára már mindenki vegán.
Ő 6 éve nem eszik már húst.
De annyi vegán lett körülötte, hogy ő már nem tud ezzel villogni, és ez bosszantja. Magát meggyőződéses vegánnak tartja, de a többieket csak divatvegánnak.
Néhány sorban összefoglalva ennyi.
Kérdező, ez tényleg iszonyat hosszú szöveg, én sem olvastam el. Amit én ki nem állhatok egyes vegánok viselkedésében:
1. Mindenki torkán le akarják nyomni az ideológiájukat. Oké. Etikai okokból nem esznek állati eredetű termékeket. Ezt én tiszteletben tartom. Viszont amikor az én életembe bele akarnak szólni, azt már nem
szeretem.
2. Amiket mondanak... Elképesztő! Hogy évezredek evolúciós fejlődése ellenére nyilván növényevők vagyunk, hogy a veganizmus a létező legegészségesebb diéta... Komolyan, olyan néha, mintha az egész egy vallá lenne.
Hansúlyozom: a normális vegánokkal semmi baj sincs.
Csak egy kérdésem lenne: hány vegánt ismersz?
Mert nekem négy vegán ismerősöm van és még soha egyáltalán nm beszéltek nekem erről a témáról.
Ergo: ne általánosíts :)
Nem olvastam végig.
Én pl. soha senkit nem támadtam még le a kajákat miatt, ha valaki megkérdezte h miert nem eszek húst, akkor elmondtam neki finoman. Semmi térítés, semmi ráerőltetés. De én mindig megkaptam, hogy így meg fogok halni, meg így meg úgy leszel beteg stb stb stb. Tehát nekem pont az a tapasztalatom van, hogy a mindenevők támadnak le mindenféle összehordott hülyeséggel, null hasznosítható infoval. Nem tudnak semmit alátámasztani, csak azt mondjak h "de vannak benne olyan anyagok", erre en mindig megkérdezem h megis milyenek. Persze a válasz kivétel nélkül az, hogy "nem tudom, de az létfontosságú".
Ha annyira teljesértékű tökéletes és egészséges lenne a mindenevőség az embernek, akkor miert betegek? Miert van több hónapos várólista a kórházakba? Miert halnak meg legtobbben szív- es érrendszeri megbetegedésében? Mért ilyen sokan elhízottak?
Bocs, en sem olvastam el.
Nem tudom miert faj az neked, hogy kevesebben esznek hust. Orulj neki, plane ha te sem eszel hust. Neked nem az a celod, hogy szegeny allatokat ne sz*rral etessek es ne 1m2-en tartsak? Ha teged zavar, hogy divatba jott a vegansag akkor teged annyira nem is erdekel az allatok sorsa. Eddig az volt a baj, hogy nincs sok vegan, most, hogy sokan vannak az a baj.
Engem nem erdekel, hogy divatbol lettek azok, orulok neki mert igy tobb vegan termekek kerultek a boltokba illetve kevesen esznek hust. Ebben szerintem nincs semmi rossz. Igaz a vegansag nem csak a nem husevesrol szol. De ha mar csak hust nem esznek tobben mar azzal elorebb vagyunk! Es ezekbol a fiatalokbol majd sokan erdeklodobbek lesznek, ergo ezutan majd a sminkek jonnek amiket nem allatokon teszteltek... Es igy tovabb. Ennek csak orulni lehet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!