Miért ítélnek el az émberek azért mert Vegetáriánus vagyok? Csak azért mert 14 éves vagyok?
Még tavasszal olvastam 2 tanulmányt is erről, elő fogom keresni a másikat is, de most csak ennyi, és ez is csak angol:
B12 Analogue in Soil
There is a one paragraph report often cited in vegan literature for showing that B12 is found in the soil. Robbins et al. (25) (1950, New York) used Euglena gracilis var. bacillari as a microbiological assay for vitamin B12 "or its physiological equivalent." A considerable proportion of bacteria and actinomycetes (molds) in the soil were found to synthesize B12 analogues. B12 analogues were also found in the roots of plants (.0002-.01 µg B12/g of fresh material). Some stems had some B12 analogue, but leaves and fruit generally did not. B12 analogue was also found in pond water and pond mud. There was no indication in the report as to how many different soils were tested, but the impression was that it was all in one local area. It is not known whether these B12 analogues were active for humans.
Lehet az oldalt nem találod a leghitelesebbnek, de ez egy korrekt összefoglaló.
#19 Hasznos tanulmány, jól árnyalja a képet.
Ugyanakkor hadd jegyezzem meg, hogy több ponton is éppen arról ír a szerző, hogy a növényi B12 vitamin források önmagukban véve nem elégségesek, vagy nem elég megbízhatóak. Továbbmegyek: a cikk konklúziója is azt az álláspontomat támasztja alá, hogy a vegán étrendet követők a növényi táplálékkal nem tudnak elegendő mennyiségű B12 vitamint bevinni.
A jelenlegi átlag talajminőség miatt sajna valóban előfordulhat. Viszont ez által az is bizonyítást nyert, hogy a növényi étrend valóban minden tápanyagot is vitamint tartalmaz (a koleszterin kivételével, amit úgyis a májunk termel).
Nos, mivel azt nem hinném, hogy egy megtermelt zöldséget, vagy éppen forrás vagy kútvizet betudnám -e vizsgáltatni úgy, hogy megnézzék tartalmaz -e b12-t.
Egy biztos módszer még lehet: a májunk maximum 3 évig tudja raktározni ezt a vitamint, ergo ha valaki már mondjuk 4-5 éve vegán, nem szed kiegészítőt, de természetes vízhez és terményekhez hozzáfér, és mégis van a vérébe elegendő b12 vitamin, akkor egyértelműen esszenciális mennyiséget tudott bevinni.
Talán én magam is jó példa leszek erre, bár még várnom kell vele jócskán, mert még csak december elején lesz 9 hónapja, hogy vegan vagyok.
Nem tudok mást tanácsolni, mint annyit, hogy óvatosan. Én a te helyedben is elmennék orvoshoz, egyeztetnék vele, hogy ezt az étrendet/életmódot választod, mire figyelj. Semmibe sem kerül. Lehet, hogy egy labor-vizsgálat sem árt (szerintem azt is el tudja intézni neked a doki), meg mondjuk fél év múlva megismétled. Látod, hogy mi javul, mi romlik, ha idejekorán elkapod, és változtatsz, akkor nem lehet gond.
Hogy értsd a szekpticizmusomt: Nem mindegy, hogy egy molekula olyan, mint a B12 (B12 analóg a cikkben), vagy tényleg B12, mert esetleg nem úgy, vagy nem olyan mértékben hasznpsul (lásd a D3 és D4 vitaminok közötti különbséget) A növények számára nem szükséges B12 vitamin, pláne nem olyan módon, mnint az állatok, így az ember számára. Ennek megfelelően, ha fel is halmozódnak bennk B12 analóg vegyületek, az egyáltalán nem biztos, hogy megbízható forrást jelent - erről is ír a cikk, amit idéztél.
Félre ne érts, nem támadom a vegán étrendet, ahogy korábban is írtam, ha a kérdés az lenne, hogy a húsevés ártalmas, akkor annak a kockázatairól írnék. Mivel azonban a veganizmus és vegetáriánus étrend kritikája a téma, ezért ebben az irányban érvelek.
Bocsánat, hogy szólok, de ennek az igazán izgalmas eszmecserének már rég nincs köze az eredeti kérdéshez.
Jelzem, magas is méltányolom a leírtakat, valóban hasznos ismeretek, de gyanítom, hogy nem a 14 éves kérdezőnek.
Egyrészt, mert még nagyon fiatal vagy, és próbálnak gondoskodni rólad (vagy helyetted gondolkodni). Más részt, sokan még mindig nem értik, hogy a vegánság nem azt jelenti, hogy csak salátát eszel. (Komolyan van, aki ezt hiszi.)
Harmadrészt, az emberek többsége úgy gondolja, hogy csak és kizárólag az az életvitel helyes, ahogy ő él, mindegy, hogy most vega vagy nem, csak főtt ételt evő vagy csak nyerset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!