Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mivel tudnátok meggyőzni a...

Mivel tudnátok meggyőzni a vegánság mellett?

Figyelt kérdés
Bevallom, kipróbáltam, és úgy érzem lenne is bennem egy hajlam, hogy csináljam, de mégsem bírtam hosszútávon. De nem akartam itt feladni, talán csak nem volt ami eléggé motiváljon, ezért kérdezlek titeket, akik évek, esetleg évtizedek óta csináljátok, ti hogy bírjátok? Hogy kezdtétek? Nem hiányzik a hús?
2017. nov. 8. 21:26
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

"Akik hosszútávon tartják a vegán étrendet, azok nem hobbiból csinálják, mint te akarod, hanem meggyőződésből."

Éppen az volt a kérdésem, hogy mivel tudnátok meggyőzni?

"Te túl értelmes vagy ahhoz, hogy vegán legyél."

Ez azért szerintem túlzás...

"Egyáltalán nem ez a természet rendje, hogy az ember állatok millióit öli le csakhogy ehessen húst."

Ha így írod, valóban nem az. De ha azért ölünk le milliónyi állatot, hogy milliónyi ember ehessen, akkor már rögtön természetesnek hangzik.

2017. nov. 9. 14:22
 12/33 anonim ***** válasza:
81%
A két szónak valóban közös gyökere van, de nem ugyanazt jelentik. A meggyőződés egy olyan dolog, ami meghatározza, hogy ki vagy te, mi vagy te, mint ember. Ha meggyőznek valamiről, az azt jelenti, hogy rámutatnak arra, hogy egy adott dolog a te alapvető értékeiddel (meggyőződéseiddel) összhangban van. A meggyőződéseid hosszú-hosszú évek alatt változnak, esetleg terápiában. Nem kampányszerűen érvek hatására.
2017. nov. 9. 14:29
 13/33 anonim ***** válasza:
67%

"Ha így írod, valóban nem az. De ha azért ölünk le milliónyi állatot, hogy milliónyi ember ehessen, akkor már rögtön természetesnek hangzik."

Viszont vedd figyelembe, hogy a hús"termeléssel" jóval több vizet pazarolnak, mint ha csak növénytermesztés lenne. Valamint az állatoknak adott táplálék nem "térül vissza" a húsával, mivel az állatnak is számos létfenntartó funkcióját kell fedeznie a bevitt táplálékkal. Nem párhuzamosan csak dagad a jószág a bevitt táplálékkal. Nézz utána, hogy hány kg húshoz hány kg növényi táplálékot kell elfogyasztania pl. egy sertésnek. Pedig azt a sok növényi táplálékot el lehetne juttatni pl. a szegényebb országban levőknek. Nyilván kapnak olyan takarmányt az állatok, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan, de azokon a termőterületeken is lehetne inkább ember számára fogyasztható gabonát termeszteni.

Szóval az, hogy akik megengedhetik maguknak, hogy húst egyenek, igazából másoktól elveszik a lehetőséget, hogy elég táplálékot vegyenek magukhoz.

Szerintem így is mérlegeld a kérdést, ha az állatok szenvedésének csökkentése nem elég motiváció neked, hanem csak az emberek jólétét tartod szem előtt. Tudom, hogy MOST levágják azt az állatot, akiből én nem eszek. Az, hogy egyre több ember tegye le a húst, egy lassú folyamat. De kellenek olyanok, akik elkezdik.

2017. nov. 9. 15:30
 14/33 A kérdező kommentje:

"A két szónak valóban közös gyökere van, de nem ugyanazt jelentik."

Jogos. Ebbe még így sosem gondoltam bele, de azt hiszem, igazad van.

"Szóval az, hogy akik megengedhetik maguknak, hogy húst egyenek, igazából másoktól elveszik a lehetőséget, hogy elég táplálékot vegyenek magukhoz. "

Igen, ebben van valami. Viszont ugyanezt meg lehet célozni másféle módokon is.

Az elosztás módosításával például. Sokak szerint gyakorlatilag ma is lenne elég étel mindenki számára, csak épp míg a szegényebb országokban hiány van, a gazdagabb régiókban pedig több táplálék végzi a szemétben, mint az emberek gyomrában.

Vagy a termelés hatékonyságának növelése. A GMO technológiának komoly jövője lehet ezen a területen, egyszerűbben, szélesebb körben termeszthető növények, amelyek több termést hoznak. Akár takarmánynak, akár emberi fogyasztásra szánják, mindenképp nyerünk vele.

2017. nov. 9. 18:25
 15/33 anonim ***** válasza:
100%
Milliónyi ember ehet növényit is! És lám, nem halnak éhen.
2017. nov. 9. 18:35
 16/33 anonim ***** válasza:
74%

Miért kellene meggyőzni? Hány éves vagy? Öt?

Vegán akarsz lenni vagy nem?

2017. nov. 9. 18:36
 17/33 anonim ***** válasza:
90%
Két éve vagyok vegán. Mikor még csak kacérkodtam a gondolattal, én is feltettem itt egy hasonló kérdést. Emlékeim szerint csupa eltántorító válasz érkezett, hogy milyen egészségtelen, meg hogy az állatok arra vannak, hogy megegyék őket, a növények is éreznek, szóval a szokásos duma, de valahogy egyik ellenérv se volt az igazi. Végül azért lettem vegán, mert nem volt feloldhatatlan érvem a hús (tej, tojás, méz) evése mellett. Az ízét tudom pótolni, a megszokott ételek helyét pillanatok alatt új fogások vették át, kis átgondolással nem is költünk többet, mint előtte, és némi utánajárással úgy érzem, hogy a teljes értékű (egészséges) táplálkozás is megvan (időközben kihordtam egy egészséges terhességet három jó vérképpel, és egy makk egészséges kislányom született). Nekem fontosak voltak azok a dolgok, amik a vegánság mellet szólnak (állatok és a környezet védelme, egészségügyi előnyök stb..), annyira, hogy kipróbáljam, és egyre jobban meggyőződtem róla, hogy nekem ez működik. Tény, hogy volt vele meló, utánanézni a tápanyagoknak, új dolgokat tanulni a főzésben, rengetegszer elmondani a rokonoknak, hogy tudok mit csinálok...De cserébe ott a tudat, hogy miattam már nem ölnek állatokat. Nincs olyan érvem, amivel azt igazolni tudnám, hiszen a húsevésre ugyanúgy nincs szükségem, mint pl egy bőr cipőre se.
2017. nov. 9. 19:41
 18/33 anonim ***** válasza:
80%

Neked kell meggyőznöd magad, azt hiszem. De írtak már érveket. Nagyon költséges a hústermelés (sokkal több föld, energia, víz kell hozzá, s túl sok az ember), brutális az ipari állattartás, ésatöbbi.

Az egészségesség az nem ezen múlik s mindenkinek más a jó. Én nem vagyok vegán, de még lehetek, de hogy erősen szénhidrátszegényen fogok enni egész életemben, az igen bizonyos, mivel csak az jó számomra. Egy tipikus vegán étrenden hamar lerobbannék, pedig alapvetően egészséges vagyok.

Hús nélkül remekül lehet élni, s hidd el, van, akinek sokkal, de sokkal jobban esik sosem enni húst, mint minden második héten. A hús nem egy egyetemes jó, amit elhagyni áldozat. Van, akinek az, gondolom, azok ritkán lesznek vegák s akkor is szenvednek kicsit miatta, nem pedig megkönnyebbülnek. S itt még morális dolgokra sem kell gondolni, alapból nem bírja mindenki a húst, illetve sokan nem szeretik.

Életmódváltás után pedig egyre könnyebben megy a dolog, feltéve, hogy nem zársz ki valamit, ami neked iszonyúan fontos.

Nekem necces lenne vegánnak lenni, de mivel megmaradnának a zöldségek és az olajos magvak, meglennék, feltéve, hogy össze tudnám hozni a szükséges tápanyagokat (ami mások tapasztalatai alapján megy erősen szénhidrátszegény vegán étrenden is). Kimaradna egy csomó étel (a drasztikus életmódváltásaimkor ezzel sokszor szembesültem :)), de maradna elég.

A kezdő drasztikus életmódváltók sokszor olyanok miatt szenvednek, ami a veteránoknak a világon semmi problémát nem okoz, akár soha nem is okozott...

2017. nov. 9. 20:02
 19/33 anonim ***** válasza:
85%

" Egyáltalán nem ez a természet rendje, hogy az ember állatok millióit öli le csakhogy ehessen húst."

Az legyen milliárdjai.

Egyébként mi nem tudunk meggyőzni. Egy ilyen döntést saját magadnak kell meghoznod.

2017. nov. 9. 20:58
 20/33 anonim ***** válasza:
64%

3 éve vagyok vegán, azelőtt 6-7 évig nagyjából vegetariánus voltam, néha közösségi húsevő is, és ezalatt nem tartottam gondnak állati dolgok vásárlását. A vegánságról a 6-7 év utolsó talán két évében hallottam egyáltalán de mindig is túl extrémnek tartottam (párommal egyetértésben) ahhoz hogy valaha vegán legyek.

És akkor 3 éve, soksok halasztás után egy szuszra végignéztem az Earthlings c. dokumentumfilmet (addigra a Forks over Knives meg Cowspiracy klasszikus vegán dokfilmeken már túl voltam). Olyan hatással volt rám, hogy ahogy vége lett, azonnal kimentem a konyhába és minden állati tartalmú terméket kivétel nélkül kidobtam a kukába a hűtőből és a kamrából és 3 éve semmi állatit nem vettem tudatosan (egy doboz tejet leszámítva jófejségből rokonoknak miután már évek óta ölre menő konfliktusok voltak a vegánságunk miatt, és ezzel a tettel mintha minden meg is oldódott volna... fura...) és a ruhatáramat is lecseréltem (megint egy kivétel: megtartottam a régi bőr övemet mert semmi jó alternatívát nem találtam, de ha tönkremegy, biztos valami vászon bénaságot veszek már. Nem értem miért nem divat a műbőr övből ha minden másból van).

Szóval nekem ez volt a meggyőző momentum. Próbáld ki, hátha téged is meggyőz.

Kezdhetsz növényi étrendet az egészségedért vagy a környezetért, de szerintem akkor leszel igazi meggyőződéses vegán ha egyszer úgy igazán sikerül az állatok helyébe helyezni magad és átérezni amit ők érezhetnek, sikerül valóban együttérezni velük, felfogni és szembenézni azzal a ténnyel hogy eddigi életed során ebben részt vettél, hozzájárultál, majd ezt elfogadod, rájössz hogy a tudatlanságod miatt volt az egész, és akkor valószínűleg eljön az elhatározás hogy ebben soha többet nem akarsz részt venni.

Nekem ilyen volt a folyamat, szerintem másoknál is valami hasonló.

Azóta amúgy nagyon megváltozott az ízlésem kaja terén. Azelőtt sajt addikt voltam, a gorgonzolától a pálpusztaiig minden sajtért rajongtam. Most ha elmegyek egy sajtpult mellett szó szerint öklendezni kezdek. Ami azelőtt mennyei illat volt, most pont olyan szagúnak tűnik mint ami szerintem természetesen kell hogy legyen: valami romlott, rothadó váladék szag. Ma leginkább egy tűző napon rothadó kuka jut eszembe róla. Az hogy ez régen jó illat volt most már világos számomra hogy csak tanult dolog volt. A halszaggal is hasonló élményeim vannak.

A húsnak a látványa is olyan mint amilyennek szerintem ösztön szerint lennie kéne: riasztó, kicsit rémítő és undort is kelt valamennyire.

Itt is van kivétel: köményes sült grillcsirkeszagra még mindig összefut a számban a nyál, de nincs indíttatásom arra hogy meg is egyem. Elég csak rágondolnom arra hogy szegény állattal mit kellett művelni mire ilyen szagot áraszt, és inkább a köményre meg az asszociálódott gyerekkori emlékekre fogom a reakciómat.

2017. nov. 9. 23:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!