A vegánok miért nem esznek mézet?
1. mert beledarálnak méheket is
2. mert semmi olyat nem eszünk, amihez az állatokat kihasználják - és az, hogy elvesszük a méhek saját tartalékát, igenis kihasználás
3. mert a méhészet szorítja vissza az őshonos porzó-méhfajok terjedését. [link]
Mert a veganok agybetegek egy kicsit...
Amúgy a méhészetet én még iskolában tanultam (erdészeti) nem pedig okj gyorstalpalón végeztem, mint ahogy az manapság divat...
A veganok elfogultak, hogy kihasználják az állatokat a mézért stb stb... azt viszont elfelejtik, hogy a mai vegyszerezett világban évről évre kevesebb méh van..
Mi méhészek, küzdünk azért, hogy szaporítani tudjuk a méheket és folyamatosan keressük kutatjuk nekik a jobbnál jobb területeket...
Javítjuk az életkörülményeiket... és nem nem mindenki füstöli őket pl... nekem pl egész életemben bevállt az én nem bántom őket ők sem engem... nagyon ritkán csípett meg 1-1 pedig volt amikor széttkaptam a kaptárat rövidujju pólóban... ha akarnak, meg is ölhetnek...
Forgatásokat és fényképészeket is kiszolgáltam már akik méhekkel befedett aktokat akartak, igazából csak rád kell rakni a királynőt, aztán pár percen bellül rajtad lesz a pártízezer fős tsaládocska...
És ha nem rúgkapálsz, nem csíp meg egy sem...
Azt felejtitek el, hogy a méhész a méhekből él és hasznos együttlétnek kell köztük lenni... ha nem szaporodnának, hanem elpusztulnának a "szegény kihasznált méhek" akkor a méhész tönkremenne...
+ ha kipusztulnak a méhek, 3 év múlva az ember is...
Mert ellopod a kajajukat.
Alap esetben a méhek nem masnak termelik a mézet hanem saját maguknak. Télire, amikor hideg van és nem járnak ki a kaptarbol meg az új jovevenyeknek.
Rengetek tapanyag van a mezben, kimondottan a meheknek, az emberekre nezve a tapanyagtartalom elenyeszo.
Amikor a méhészetekben kiporgetik a mezet, a legtöbb helyen nem figyelnek arra h maradjon is valami a mehikeknek. Mindent kristalycukor formajaban etetik vissza belejuk (ami ugye mereg) meg antibiotikumokkal tomik a kis bogarakat. Ez így mar az allatokra is karos meg az emberekre is.
Füstölés nincs jó hatassal az idegrendszerukre.
A kaptarakban nagyon gyakoriak az atkák, ezt altalaban hangyasavazassal oldjak meg ami sok mehben kart tesz. Szetmarja a kis testuket. :/
Igazából nagyon halasak lehetnenk a kis mehikeknek amiért az egész világon ők végzik a beborzast (a nem önbeporzó novenyeknel) Nélküli nem borulnanak viragba a fák és nem lenne termés sem. És itt nem csak a virágokat kene gondolni meg a gyümölcscsfakra, hanem olyan kulturno enyekre is akar mint a napraforgó, repce stb.
És sajnos eléggé ki vannak zsakmanyolva szegénykek, meg még a kajajukat is elveszik.. :/ plusz ossze vissza keresztezik a fajokat. Vannak olyan fajok amik teljese eletkeptelenek. Egyes új fajok meg nagyon vadak és az emberekre veszelyesek.
15-ös vagyok.
#16 te aztán nagyon érthetsz hozzá! Igaz nem ismerlek, nem tudom. ;)
Apám 20 éve meheszkedik. Kepzesekre is járunk, tanfolyamokra. Mi nem használjuk ki az allatokat! Nem fosztjuk ki őket! Gondjukat viseljük hogy porozzak a foldeket. Csak a felesleget porgetjuk ki. Nem antibiotikumozzuk őket abszolút. Helyette vitaminokat kapnak telen, jó minőségű kaptaruk van és rengeteg méz van meghagyva a jovevényeknek.
Nekem az nem tetszik amiket a nagy termelők csinalnak. Meg par bal fsz a környéken. Borzalmas. Sokan tudataban sincsenek hogy mennyit artanak a környezetüknek.
Én nem eszek mézet, és csak vegan szimpatizans vagyok, allatkinzas ellenes, de latom hogy mennyi méh tartó ember szarba se veszi a bogarkait.
Pl. atka irtás? Hagyjuk a hangyasavat 2 napig a kaptarak alatt, savazzunk szét 10 családot!
Fel kellene már fogni, hogy vagy 100 éve nincs "alapeset". Mindenhol kultúrnövények vannak, és a méhek folyamatos hordásra vannak programozva evolucionálisan. Ha egész évben csak 2-3 alkalommal van folyamatos hordás, összeomlik a család. Ezt ellensúlyozzák a méhészek a hordástalan időben való etetéskor, de nyilván senki nem várhatja el hogy ezt ingyen tegyük (a 100 évvel ezelőtt európában nem létezett betegségek - amelyek még így is hatalmas méhpusztulásokat eredményeznek - kezeléséről nem is beszélve) . Természetesen nem halnának ki a méhek, ha nem lennének méhészek, de annyira lecsökkenne a számuk, hogy összeomlana a mezőgazdaság. Szép dolog, ha nem akarja kihasználni valaki a méheket, de egyelőre nem áll rendelkezésünkre olyan technológia (valószínűleg soha nem is fog, mert felesleges) ami kiváltaná a munkájukat. Elő lehet hozakodni azzal, hogy más állatok is poroznak, egyszerűen nincsenek elegen, főleg nem koncentrálva egy adott helyen lévő adott növénykultúrára, szóval azokat is tenyészteni kellene (mondjuk poszméheket) hogy legalább ilyen számban álljanak rendelkezésre (vagy a csekélyebb porzóképességük miatt inkább legalább nagyobban) mint most a méhek, ami egyrészt borzalmas hatással lenne a gazdaságra, hiszen az államnak hatalmas támogatásokat kellene kiutalni, hogy az eddig méhporzással előállított növényeket termessze valaki, anélkül hogy nagymértékben növekedne a belőlük előállított termékek fogyasztói ára, másrészt azoknak a tenyésztése szintén ellentétes a vegán nézettel. Örülök, hogy van egy csomó unatkozó panelmaki, akinek semmi fogalma nincs se a mezőgazdaságról, se a nemzetgazdaságról, de utána kéne nézni, aztán ha eldöntötték (a tények ismeretében!) hogy melyik a fontosabb, a társadalom - viszonylagos - jóléte vagy az az alaptalan nonszensz hülyeség, ami a fejükben megszületett, AKKOR nyilatkozzanak, felvállalva, hogy szarnak a gazdákra, szarnak a méhészekre, szarnak a nemzetgazdaságra és szarnak a szegényekre. Talán fontosabb, hogy a szegényebb családok gyerekei meg tudjanak enni egy tányér sültkrumplit, mert nem kerül ötezer forintba egy liter olaj (süthetnék zsírban, dehát ugye veganizmus), mint hogy ne vegyünk el egy pár kiló, amúgyis többlet mézet a méhektől.
Félre ne értsen senki, teljesen meg tudom érteni, amikor az állatokat sajnálják, általában. Nem azért, mert egy nagyüzemben tartott disznónak olyan borzalmas élete lenne, mint ahogy azt mindenhol szajkózzák, pusztán a tény miatt, hogy nem élhet olyan életet, amilyet a Jóisten alapból tervezett neki (nem lehet családja például). Kérdés mondjuk, hogy ez a disznónak mennyire baj, vagy hogy tudja-e, de igazából a sajnálkozás szempontjából ez irreleváns. Ha van olyan nagyüzemi állattartás, ami, ha nehezen is, de kiiktatható lenne, és az ellen ágálnak, az hülyeség, de elfogadható hülyeség. A méhészet azonban nem ilyen, csak ha helyettesítik mással, ami ezerszer rosszabb lenne mindenféle szempontból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!