Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mit kell tudni a vegetarianizm...

Mit kell tudni a vegetarianizmusról?

Figyelt kérdés
A mai naptól vegetáriánus lettem, de nem tudok róla túl sok mindent. Mik a legfontosabb tudnivalók?

2017. aug. 26. 13:42
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
85%

Nem nagyon értem a kérdést, mit akarsz tudni? :)

Egyél változatosan zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket, gabonákat, ezekből minden nap legyen az étrended en mindegyik lehetőleg. Nassolni jók az olajos magvak. Tésztákból, pékárúkból a legjobbak a teljes kiőrlésűek.

Tejtermékek helyett válaszd az egészségesebb, növényi alternatívákat, ezek sokkal gazdagabbak vitaminokban, ásványi anyagokban és nem tartalmazzák a tej káros összetevőit. Az alpró termékei nagyon jók, de házilag is könnyű növényi tejet, joghurtot, tejfölt, krémeket készíteni.

2017. aug. 26. 13:51
 2/15 A kérdező kommentje:

Köszi! :)

Azt szeretném tudni, hogy mit kell enni, hogy ne legyen hiánybetegség, de erre már válaszoltál is.

Nem a táplálkozás miatt lettem az, hanem sajnálom az állatokat.

2017. aug. 26. 13:55
 3/15 anonim ***** válasza:
88%

Ha sajnálod az állatokat, szerintem is inkább a vegán lenne a megfelelő életmód számodra.

A tojás, tejtermékek előállítása rengeteg szenvedéssel jár az állatok számára, apró helyen, bezárva tartják őket, úgy, hogy napfényt se látnak, a tyúkok 1-2 évesen, a tehenek 3-4 évesen mennek a vágóhídra, amint a hozamuk csökken. A tehenektől elveszik a borjaikat az ellés után közvetlen, és lekötözve tartják őket egy apró ketrecben, ahol felállni sem tudnak, hogy puhább legyen a húsuk. 3-5 hónapos korukban mennek a vágóhídra. A hím csibéket egynaposan élve bedarálják, csak a tojókat tartják meg.... Ez mind a tojás-ill. tejtermelés miatt van.

Hiánybetegségektől nem kell tartani, én 15 évig voltam vegetáriánus és már egy jó ideje vegán vagyok. A vérképem tökéletes, 4-5 évente vagyok 2-3 napot beteg, míg mások a környezetemben évente ledöglenek 2-3 hétre... Egyébként vérképet mindig csináltatok fél évente, hogy tudjam mi a helyzet, ott az orvossal meg tudod beszélni, hogy minden rendben van-e.

Egyedül a B12-t kell pótolni, abból én a 70mikrogrammos kapszulát szedem egyszer egy héten, tehát az egy napra leosztva úgy a min. bevitel 2,5-szöröse, tehát bőven elég. A rossmannban szoktam venni.

A fehérje-és vashiánnyal fognak riogatni, arra oda se figyelj. Fehérje mindenben van, az olajos magvak, hüvelyesekben, gabonákban, algákban pl. kifejezetten nagy, sokszor a hússal azonos vagy nagyobb mennyiségben is. Itt egy-két jó kép ezzel kapcs.:

[link]

[link]

[link]

Egy átlagos felnőttnek 0,8-1g/testtömegkg. fehérjére van szüksége tehát 60 kilósan pl. 50-60g fehérje az ideális.

Én reggelire legszívesebben gabonákat, gabonatejeket, gabonajoghurtokat és gyümölcsöket eszek (zab, amaránt, köles, szója, rizs, chia, lenmag stb.), tízóraira/uzsonnára gyümi és/vagy olajos mag, ebédre főleg zöldségek, hüvelyesek, saláták vacsorára ami a főétel meg nagyon változó, ilyenkor van néha tofu, szejtán, tempeh is. A hüvelyeseket mindig keverem, nem csak egyfélét eszem.

Egyébként kesuból és élesztőpehelyből pl. remek sajt-alternatívákat lehet készíteni amik sokkal finomabbak, mint a boltik, és egészségesebbek is.

2017. aug. 26. 14:13
 4/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a kimerítő válaszod, nagyon sokat segítettél! Őszintén szólva, nem gondoltam, hogy a tejet és a tojást is ilyen barbár körülmények között gyártják, szóval arról nem akartam lemondani, de így nem jöhet szóba!

Lényegében ez a videó nyitotta fel a szemem:

https://www.youtube.com/watch?v=FT0hQpRn638

Annyi segítséget kérnék még, hogy elég édesszájú vagyok, vannak-e olyan receptek, amik nem tartalmaznak ilyen dolgokat?

2017. aug. 26. 14:26
 5/15 anonim ***** válasza:
9%
ihatsz házi tejet,házi tojás is van ahol nem ilyen körülmények között vannak az állatok..amugy én meg nem másokat(állatokat) nézem hanem magamat,hogy nekem mi a jo,engem se sajnál senki,és ez az élet rendje h az ember megeszi az állatot mivel évmilliok alatt ugy fejlődtünk hogy vegyes táplálkozásuak lettünk.
2017. aug. 26. 14:35
 6/15 anonim ***** válasza:
86%

78%-os a kérdés nem az volt, téged sajnál-e valaki.

A házi tojásnál, tejnél is leölik az állatot, amint csökken a hozam, és levágják, elveszik az utódjaikat, valamint a borjak helyett az ember issza meg a tejet. A tényen nem változtat az, hogy kap egy simit a Riska esténként, meg nem lógatják fel és úgy vágják le, hanem érzéstelenítik vagy elaltatják...

Kérdező: nézd meg a what the health című filmet is pl., nagyon informatív ezzel kapcsolatban.

Bármilyen süti elkészíthető tojás és tejtermék nélkül, házi csokit egyébként tudsz otthon is készíteni növényi tejből.

A vegyes táplálkozás amúgy pont hogy magába foglalja a vegánt is, hiszen több ételcsoportot fogyasztunk, és csak egyet zárunk ki: eszünk zöldségeket, gabonákat, hüvelyeseket, algákat, gyümölcsöket, leveleseket/salátaféléket, gumókat, fűszernövényeket, csíráztatott magvakat, növényi olajokat, olajos magvakat. Egyetlen csoportot zárunk ki: az állati élelmiszereket.

Ezen az étrenden az amerikai, kanadai és brit dietetikusok egyesülete szerint is tökéletes egészségben tud élni az ember bármely életkorban, a csecsemőkortól a terhességen át az időskorig.

2017. aug. 26. 14:45
 7/15 anonim ***** válasza:
82%

Na a lényeget elfelejtettem: vegán édességek :)

[link]

[link]

De még rengeteg oldal van, csak keress rá. A pinterest is tele receptekkel :)

2017. aug. 26. 14:47
 8/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Annak nagyon örülök, hogy van az édességek között palacsinta is, mert azt nagyon kedvelem. Nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent el lehet készíteni az állati alapanyagok nélkül, de nekem nagyon szimpatikus lett a vegán étrend, életmód!
2017. aug. 26. 14:53
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

A palacsinta nekem pont nem jön be vegán stílusban (nem is nevezem annak), kivéve a még kevésbé nempalacsinta nyersvegán gyümölcslap, na az szuper.

Rengeteg jó vegán édesség van.

Vega, vegán... Egyél változatosan, akkor nehezen lesz hiánybetegséged, mind a kismillió tápanyagot nem nézegetheted, de persze hasznos lehet tájékozódni, miben mi van. Vegánként szedj majd B12-t, egyesek bélflórája termel eleget, de másoké nem. A többit be lehet vinni növényekből is különösebb gond nélkül.

2017. aug. 26. 19:42
 10/15 anonim ***** válasza:
13%
Köszönöm,a vegyes táplálkozás azt jelenti hogy állati és növényi táplálékot is fogyasztunk.nem tudtok nekem semmi olyat mondani amitől változna a véleményem.Nem szeretem a növényi tejeket,kellett innom mikor tejmentes diétán voltam.Részetekről sajnos,de tulságosan is szeretem a húst és a tojást,tejtermékeket....
2017. aug. 26. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!