Mit kell tudni a vegetarianizmusról?
Nem nagyon értem a kérdést, mit akarsz tudni? :)
Egyél változatosan zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket, gabonákat, ezekből minden nap legyen az étrended en mindegyik lehetőleg. Nassolni jók az olajos magvak. Tésztákból, pékárúkból a legjobbak a teljes kiőrlésűek.
Tejtermékek helyett válaszd az egészségesebb, növényi alternatívákat, ezek sokkal gazdagabbak vitaminokban, ásványi anyagokban és nem tartalmazzák a tej káros összetevőit. Az alpró termékei nagyon jók, de házilag is könnyű növényi tejet, joghurtot, tejfölt, krémeket készíteni.
Köszi! :)
Azt szeretném tudni, hogy mit kell enni, hogy ne legyen hiánybetegség, de erre már válaszoltál is.
Nem a táplálkozás miatt lettem az, hanem sajnálom az állatokat.
Ha sajnálod az állatokat, szerintem is inkább a vegán lenne a megfelelő életmód számodra.
A tojás, tejtermékek előállítása rengeteg szenvedéssel jár az állatok számára, apró helyen, bezárva tartják őket, úgy, hogy napfényt se látnak, a tyúkok 1-2 évesen, a tehenek 3-4 évesen mennek a vágóhídra, amint a hozamuk csökken. A tehenektől elveszik a borjaikat az ellés után közvetlen, és lekötözve tartják őket egy apró ketrecben, ahol felállni sem tudnak, hogy puhább legyen a húsuk. 3-5 hónapos korukban mennek a vágóhídra. A hím csibéket egynaposan élve bedarálják, csak a tojókat tartják meg.... Ez mind a tojás-ill. tejtermelés miatt van.
Hiánybetegségektől nem kell tartani, én 15 évig voltam vegetáriánus és már egy jó ideje vegán vagyok. A vérképem tökéletes, 4-5 évente vagyok 2-3 napot beteg, míg mások a környezetemben évente ledöglenek 2-3 hétre... Egyébként vérképet mindig csináltatok fél évente, hogy tudjam mi a helyzet, ott az orvossal meg tudod beszélni, hogy minden rendben van-e.
Egyedül a B12-t kell pótolni, abból én a 70mikrogrammos kapszulát szedem egyszer egy héten, tehát az egy napra leosztva úgy a min. bevitel 2,5-szöröse, tehát bőven elég. A rossmannban szoktam venni.
A fehérje-és vashiánnyal fognak riogatni, arra oda se figyelj. Fehérje mindenben van, az olajos magvak, hüvelyesekben, gabonákban, algákban pl. kifejezetten nagy, sokszor a hússal azonos vagy nagyobb mennyiségben is. Itt egy-két jó kép ezzel kapcs.:
Egy átlagos felnőttnek 0,8-1g/testtömegkg. fehérjére van szüksége tehát 60 kilósan pl. 50-60g fehérje az ideális.
Én reggelire legszívesebben gabonákat, gabonatejeket, gabonajoghurtokat és gyümölcsöket eszek (zab, amaránt, köles, szója, rizs, chia, lenmag stb.), tízóraira/uzsonnára gyümi és/vagy olajos mag, ebédre főleg zöldségek, hüvelyesek, saláták vacsorára ami a főétel meg nagyon változó, ilyenkor van néha tofu, szejtán, tempeh is. A hüvelyeseket mindig keverem, nem csak egyfélét eszem.
Egyébként kesuból és élesztőpehelyből pl. remek sajt-alternatívákat lehet készíteni amik sokkal finomabbak, mint a boltik, és egészségesebbek is.
Köszönöm szépen a kimerítő válaszod, nagyon sokat segítettél! Őszintén szólva, nem gondoltam, hogy a tejet és a tojást is ilyen barbár körülmények között gyártják, szóval arról nem akartam lemondani, de így nem jöhet szóba!
Lényegében ez a videó nyitotta fel a szemem:
https://www.youtube.com/watch?v=FT0hQpRn638
Annyi segítséget kérnék még, hogy elég édesszájú vagyok, vannak-e olyan receptek, amik nem tartalmaznak ilyen dolgokat?
78%-os a kérdés nem az volt, téged sajnál-e valaki.
A házi tojásnál, tejnél is leölik az állatot, amint csökken a hozam, és levágják, elveszik az utódjaikat, valamint a borjak helyett az ember issza meg a tejet. A tényen nem változtat az, hogy kap egy simit a Riska esténként, meg nem lógatják fel és úgy vágják le, hanem érzéstelenítik vagy elaltatják...
Kérdező: nézd meg a what the health című filmet is pl., nagyon informatív ezzel kapcsolatban.
Bármilyen süti elkészíthető tojás és tejtermék nélkül, házi csokit egyébként tudsz otthon is készíteni növényi tejből.
A vegyes táplálkozás amúgy pont hogy magába foglalja a vegánt is, hiszen több ételcsoportot fogyasztunk, és csak egyet zárunk ki: eszünk zöldségeket, gabonákat, hüvelyeseket, algákat, gyümölcsöket, leveleseket/salátaféléket, gumókat, fűszernövényeket, csíráztatott magvakat, növényi olajokat, olajos magvakat. Egyetlen csoportot zárunk ki: az állati élelmiszereket.
Ezen az étrenden az amerikai, kanadai és brit dietetikusok egyesülete szerint is tökéletes egészségben tud élni az ember bármely életkorban, a csecsemőkortól a terhességen át az időskorig.
A palacsinta nekem pont nem jön be vegán stílusban (nem is nevezem annak), kivéve a még kevésbé nempalacsinta nyersvegán gyümölcslap, na az szuper.
Rengeteg jó vegán édesség van.
Vega, vegán... Egyél változatosan, akkor nehezen lesz hiánybetegséged, mind a kismillió tápanyagot nem nézegetheted, de persze hasznos lehet tájékozódni, miben mi van. Vegánként szedj majd B12-t, egyesek bélflórája termel eleget, de másoké nem. A többit be lehet vinni növényekből is különösebb gond nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!