Szeretnék vegán étrendre áttérni, nem a morális dolgok miatt, egyszerűen a saját egészségem miatt, milyen fehérjeforrások vannak még?
Ha egészség, megjegyzem: nem árt időnként kivizsgáltatnod magad (vérvétel, stb), mert nem feltétlenül tesz jót.Nem véletlenül van gumós zápfogunk, ami azt a célt szolgálja, hogy tudjunk húst is és minden mást is enni.Ez jellemző a mindenevőkre, mint mi vagyunk.A ragadozóknak tarajos, a növényevőknek meg redős.
Még valami: a legegészségesebb a vegyes, változatos táplálkozás.
A vitába nem megyek bele, értelmetlen és már kismilliószor értekeztem a témában, bár nem hiszem, hogy bárki véleményét megváltoztattam volna vele.
Nos, kérdező, a listádban lefedted a főbbeket, de akad még, csak azokban már nem lesz olyan sok.
Gabonák - a zab egész meggyőző s előnyösebb összetételű, mint a szinte csak szénhidrátot tartalmazó társai.
Zöldségek, amik nem hüvelyesek - itt is nagy a szórás, nézd meg a fehérjetartalmukat. Mivel a kalóriatartalmuk kicsi, rengeteget ehetsz belőlük s így már nem jelentéktelen a fehérjebevitel sem.
Gyümölcsök - nos, ezek már tényleg nem fontos fehérjeforrások (hacsak nem vagy extrém aktív, aki napi többezer kcalt gyümölcsből visz be... van ilyen ember), főleg a zömük nem, de pl. a málna zabpehely szinten mozog a makrotápanyagok arányát tekintve. Csak persze jóval drágább, de volt már a testépítés rovatban kérdés, hogy alapozhat-e a málna fehérjetartalmára :D
Kiegészítésnek azért ez sem mindenkinél mellékes mennyiség.
Speciel én az olajos magvak mellett a magliszteket is alkalmazom néha direkt a fehérje miatt (bár nem vagyok vegán. néha vannak növényi időszakaim), bár más tápanyagokban is jók tudnak lenni. A tökmagliszt nagyobbik fele fehérje...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!