Miért van az, hogy sok vegetáriánus válogatás nélkül megeszi a sajtokat?
A sajtok legnagyobb részébe oltóenzim néven egy állati gyomrokból összeállított keveréket tesznek, ez adja meg a sajtok jellegzetes ízét. Természetesen helyettesíthető mikrobiológiai enzimmel, ami egyszerűbb gombákból áll, ezt a sajtok összetevőinél jelölik.
Miért néznek egyáltalán értetlenül az emberek, amikor azt hallják egy vega nem eszi meg, vagy nem esz meg minden sajtot? Ennyire nem tudják ők sem, mit esznek tulajdonképpen?
Én ezzel teljes mértékben tisztában vagyok, de ez akkor is spam és egy teljes más dolgot keversz a témája és oktalanul elkezdesz támadni. Próbáljunk a kérdésnél maradni, ami bár konkrétan nem is került még megválaszolásra, sikerült arra következtetnem, hogy nos igen, nem hogy a vegák, a húsevők sincsenek tisztában miből készül sajt, ugyanis nem csak tejből és még én vagyok fogalomzavarral meggyanúsítva... :D
De valóban, az állatok védésére csak a vegán életmód a helyes, a vegetáriánus inkább csak olyan átmenet.
Próbálok csak a kérdésre válaszolni és nem felidegesíteni magam a támadó hülyeségeken egyik oldalon sem..
Egyrészt a kérdező leírt állításokat az mind igaz, az oltó állati eredetű, és van vega "oltó"is. Az hogy valaki eszik-e eredeti sajtot vagy csak vega sajtot az szerintem attól függ miért lett vega. (a vegán ugye nem csak az oltó miatt nem eszik sajtot szóval róla ne beszéljünk többet, nem.eszik, pont.) Én például egész gyerekkoromban ettem és szerettem a húst és nem értettem valaki hogy tud vega lenni, aztán 3 éve kb elkezdtem kevesebb húst enni, nem kívántam épp egyik nap, és ebből az lett hogy tavaly őszig vega lettem rosszul voltam még a hús szagától is nem értettem mi történt de elvoltam nélküle nem ízlett és nem tetszett az illata se.. Aztán anyukám ősszel rávett hogy legalább halat egyek és azt pár alkalom után megszerettem. 8 hónappal később most kb két hete a csirkét is megkívántam és azóta vagy 3-4-szer ettem csirkét és fogok is még szerintem, de más -féle hust egyenlore nem kivanok, se zsírt (kiskoromban imádtam a zsiros kenyeret :) most nem esne jól, ennyi). Szóval én válogatás nélkül megettem és eszem a sajtokat, de például gumicukrot nem eszek, de nem az oltó miatt, hanem a zselatin állagú dolgokat alapból sosem szerettem (kocsonya, tortazsele, stb). A rokonom viszont már vagy 20 éve vega néha evett halat pár évig de többnyire azt sem és ő például csak saját készítésű sajtot evett vega oltóval(sajtkeszitesbol elt sokaig tegyuk hozza, most foallasu edesanya, es azota ravette magat a huseveste is a baba miatt amig szoptat aztan valoszinu megint abbahagyja). Szoval szerintem attolfugg ki miert nem eszik hust. Amugy nekem is volt benne valami undorodas attol hogy halott dolgot egyek meg, nem mintha a farol letepett alma nem volna "halott", ugyhogy nem értettem magam se de tenyleg undorodtam a haltól is most.megint szeretem és a csirke is jol esik. Lehet egy ev mulva ujra mindenevo leszek de az is lehet vegan nem ertem magam..:)
"Egyrészt a kérdező leírt állításokat az mind igaz, az oltó állati eredetű, és van vega "oltó"is. Az hogy valaki eszik-e eredeti sajtot vagy csak vega sajtot az szerintem attól függ miért lett vega."
Az oltó valóban halott állati eredetű, és kb. a félkemény sajtok felében megtalálható. A másik felében mikrobiológiai enzim van.
Akik tényleg erkölcsi-dietetikai okokból lettek laktovegetáriánusok, azok nem fogyasztanak semmilyen halott/megölt állatokból származó anyagokat (vér, zsír, zselatin stb.).
Arra eléggé jól rátapintott a kérdező, hogy az állati oltóval készült sajtok nincsenek ekképp "benne a köztudatban", ám a tájékozatlanság nem mentesít a következmények alól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!