Csak szerintem nem korrekt, hogy azok az éttermek és ételfutár cégek, ahol csak vegán illetve húsmentes ételeket lehet kapni/rendelni drágábbak, mint a húst illetve állati eredetű alapanyagokat is felhasználó éttermek/ kiszállító cégek?
Az korrekt, hogy a tasakos macskakaja, ami tartalmaz 3-4% húst, az is ipari hulladék, a többi szemét, kilója 1200 Ft?
Az korrekt, hogy egy műanyag szatyor, amin valami neves divattervező cég neve van, félmillió?
Az korrekt, hogy az addiktív termékek ára 60-70% jövedéki adót tartalmaz?
Az korrekt, hogy egy budapesti panellakás 15 milla, egy szabolcsi családi házat meg 300 000-ért sem tudsz eladni?
Ne keress korrektséget az üzletben. Az árat soha nem az érték szabja meg, csupán csak a kereslet-kínálat.
"Az árat soha nem az érték szabja meg, csupán csak a kereslet-kínálat."
Tulajdonképpen minden annyi ér, amennyiért el tudod adni. A kereslet-kínálat szabja meg az értéket, nincs egy egyetemes értéke sem egy háznak, sem egy répának.
Persze, elő lehet állítani vegán menüt olcsón is, csak arra húznák a szájukat azok a vegánok, akik étterembe járnak, ha eléjük tenne valaki egy jó paprikás krumplit vagy tökfőzeléket cukkinifasírttal. Sokkal vonzóbban hangzik a kókusztejes chilis csicseriborsós curry spiralizált, kókuszolajban pirított cukkinispagettivel, majd gluténmentes egzotikusgyümölcsös "sajt"-tortával, nem?
Nem szerettem volna senkit megsérteni ezzel, csak egy példát adtam arra, hogy mit ítél meg az ember egy "jó" vegán ételnek. Rengeteg étel vegán egy étteremben, ahova járok, mert főként helyi, idényzöldségeket és gyümölcsöket használnak fel. De ugyanannyit kérnek a napi menüért ha hús van benne, mint ha nincs.
Nézz körül a gyakorin, hányan kérdezik, hogy két hétre kell ennivalót előteremtenie, ezek és ezek az alapanyagok vannak hozzá meg 5 ezer forint. Vagy valami hasonló. Ezek szerinted ugyanúgy finnyáskodnak majd a tejre, sajtra, tojásra, húsra, mint te? Hát nem!
Ha egy szegény ember azokat eszi, amit te felsoroltál, amúgy is olyan beteg lesz, hogy még! Vashiány meg egyéb hiánybetegségek fogják sújtani, ha csak meg nem veszi csilliárdokért a trendi étrendkiegészítőket meg vitaminokat, és csilliárd pénzes zöldséges vitaminitalokat.
Egy szegény család, ha teheti, leöl egy disznót, lefagyasztja, és azt eszi, vagy tart pár csirkét falun, és eszi a húsát, tojását, és jó étvággyal megeszi a gyereke a tejfölös főzeléket is, meg a tojást is.
Ez a vegán sza..rakodás kifejezetten a felsőközéposztálybeli hipszter hülyegyerekek hóbortja. Nekem magyarázhatod, hogy lehet vegán valaki szegényen is, de nem lesz az. Akinek hó végén már nincs mit enni, az hülye lesz nem megenni a székelykáposztából a húst, vagy a lecsóból a tojást, és kiönteni a tejet "etikai alapon". Ahol nincs mit enni hó végén, nem fogják a szemétbe dobni, meg finnyáskodva nézni az állati eredetű kajákat.
"Ezen a vegánok nem esznek paprikáskrumplit, mert van benne kolbász, és zsírral indul. A tökfőzelék szintén tabu a tejföl miatt, a cukkínifasírt is, mert tojás van benne. Nem csak a húst túrják ki a kajából, de mindent, ami állati eredetű."
Ezzel tisztában vagyok, de ahogy én csinálom, ezek az ételek mind vegánok. A paprikás krumpli kókuszolajjal indul, hagyma megy bele, pirospaprika, krumpli, víz és fűszerek. A tökfőzelékbe vagy növényi tejföl, vagy sima rántás kerül, a cukkinifasírtot pedig a chiamag vízbe áztatva, vagy nekem a szezámmag, illetve zab is tökéletesen összefogja, nem szükséges tojást tenni bele.
Egy liter kókuszzsír 1800 forint, két hónapra elég, pedig minden nap főzök. Olajból elhasználnék ennyi értékben, mivel az nem használható újra és általában több kell belőle, ráadásul az ízét sem szeretem. A chia mag tényleg nem olcsó, én 2800ért vettem egy nagy zacskóval, de az már hónapok óta megvan és a fele se fogyott el. De nem kötelező azt használni, az étolaj, a zab és a szezámmag is mind állati összetevő nélkül készült, s ezek relatíve olcsó termékek. A paprikás krumplimat meg pont ma toltuk be ebédre a családdal :)
Egyébként nem vagyok vegán, csak szeretek főzni és kreatív vagyok a konyhában. A paprikás krumpli ma köret volt, de ha vegán diétát követnék, nekem kitenne egy főételt.
Alapból NEM drága.
De ez attól is függ hogy mihez hasonlítjuk olyanokhoz akik húst hússal esznek meg kevés rizzsel nap mint nap és így párszáz forintból esznek. Vagy olyanokhoz akik esznek húst és minden mást is tehát végülis próbálnak egészséges étrenden élni nap mint nap. Mert ők ugyanúgy megveszik a sok zöldséget és egyebet.
Utóbbihoz képest mi drága a vega vagy vegán étrenden? Veszel 10 dkg barnarizst,zabot és csinálsz belőle 1 liter tejet. Zabpehelyből de sok másból is egyszerűen lehet tejfölt csinálni. Tojás helyett lenmag, tökéletesen működő "tojást" lehet belőle csinálni. Ha nem a boltban veszi meg az ember hanem otthon megcsinálja sok minden olcsóbb. Zöldség, gyümölcs akkor a legolcsóbb ha sajátot termeszt az ember de jó helyről véve nem drága a bio,vegyszermentes se.
Tény hogy vannak bioboltban nem épp olcsó pl. vegán szalámik és egyebek de nem azokon kell élni, az meg nem vág a földhöz senkit ha időnként,ritkán megvesz egyet-egyet.
Chia mag nem olcsó de nagyon egészséges, lehet venni pl. papayát is az se olcsó mert nem a szomszédból hozzák, ahol terem filléres dolog. De szintén nem azon él az ember nap mint nap. Ha az ember a chia magot pl. sűrítéshez vagy időnként puding készítéshez használja nem fogy el olyan hamar. Hasonló az útifű maghéj is, nem olcsó viszont sokáig elég mert egy kiskanálnak is látványos sűrítő,kocsonyásító hatása van. Ezeket nem kell hetente újra megvenni.
Édesítésre van pl. a szintén nem olcsó stevia csepp. Valamikor tavaly vettem még és most fogyott el.
Ha azt nézzük hogy az átlag ember veszi a sok colát, energiaitalt, édességet és egyebet míg egy vegán azt a pénzt másra költi akkor hol drága? Én pl. egy tescoban,sparban szinte SEMMIT nem tudok venni illetve nem szoktam venni, nem is járok oda.
Vitaminhiány? Aki tésztát eszik tésztával és hetente egyszer salátát annak van. Soha életembe nem szednék mesterséges vitaminokat és egyéb vackokat. Csak oda kell figyelni mibe mi van és az alapján enni. Eszek bolti kenyeret időnként(általában inkább sajátot szoktam csinálni) de eszek hozzá csomó zöldséget,csírát és főleg zöldeket, nem vagyok olyan mint az átlag ember hogy zöld "fúj vidd innen,mindjárt elhányom magam,nem vagyok kecske" és egyéb hülyeségek. Szoktunk menni a természetbe és egy tálcányi vadonnövő,egészséges zölddel szoktunk hazajönni amit meg is eszünk illetve szárítunk télre.
Az eredeti kérdésre válaszolva. Nem feltétlenül drága. Én Pestről rendelek időnkét kaját pedig Pest közelében se lakom. Mégis 800Ft összesen és egy nagy adag, vegán(olykor csak vega) főétel. Szomszédban lehet venni 500-800 forintért is normál menüt de az alapja ugyanaz mindegyiknek rizs vagy krumpli valamilyen formájú hússal. Zöldséget kb. akkor látni benne amikor borsó van a rizsben. A leves meg legtöbbször rengeteg lé párszem zöldség,kevés tészta. Megéri? annak aki csak enni akar de lesz@rja az egészségét annak meg esetleg.
Kedves "Ez a vegán sza..rakodás kifejezetten a felsőközéposztálybeli hipszter hülyegyerekek hóbortja".
Látszik hogy csak ahhoz szólsz hozzá amibe bele tudsz kötni. Drága a chia mag igen de szerepel mellette a szezámmag,zab és általam már a lenmag is amit lehet használni tojás helyett. Akinek nem telik chia magra veszi a többit és lám máris olcsó.
Jaj hát drága a kókuszolaj.... Nem kötelező azt használni. Egy kókuszolaj hónapokig elég mert csak a hagyma alá és egyéb helyekre kell (nálunk), nem rántunk ezt meg azt. Egy étolaj egy átlag családnál meg van eddig? Sőt én szoktam vízzel hígítani fele arányban a serpenyőben, ugyanúgy működik de még tovább elég az olaj.
Az csak téged jellemez hogy ott hagynád rohadni a húsmentes kaját. Isteni rakott káposztát tudok csinálni, hús nélkül ráadásul teljesen nyersen. Még a húsos rokonoknak is ízlik. De van hamburgerhúsom is szintén nyersen,hús nélkül de akkora a fehérjetartalma mint a húsos változatnak, a tápanyag tartalma meg sokkal jobb és nem méregdrága cuccokból készül hanem hétköznapiakból.
Én a Vegafutártól rendelek néha, de nekem nagyon kevés a nagy adag is, és ha kiadok egy ételért 990 forintot, lakjak már jól vele. :(
Szerintem sok vegyes táplálkozású rendelne, egyrészt, mert dívik a tudatos táplálkozás, másrészt nagyon finom ételeik vannak. Ami alapanyagokat használnak (mármint, amit eddig ettem) semmi különleges nincs benne, sem fűszer, sem egyéb extra vegán termék. Normális étel, hús nélkül, szóval nincs benne drága alapanyag. Ehhez képest szerintem sokba kerül.
"De van hamburgerhúsom is szintén nyersen,hús nélkül de akkora a fehérjetartalma mint a húsos változatnak, a tápanyag tartalma meg sokkal jobb és nem méregdrága cuccokból készül hanem hétköznapiakból."
Egészségedre, én maradok az Angusnél :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!