Vegán kérdések? Többi lent
Sziasztok! Elég sok kérdésem lenne, előtte utána olvastam, de még mindig nem értek 1-2 dolgot.
A vegánoknak ugye nem lehet húst, tojást, tejterméket, sajtot enni.
- Mivel helyettesítik ezeket? A tej helyett szójatejet, vagy kókusztejet lehet?
- Honnan érdemes ételt rendelni? ( Pest megyére)
- A kozmetikumoknál is érvényes ?
- Van olyan könnyen elkészíthető étel?
Előre is köszönöm a válaszokat
Szia! Ha az etikai vegánságotnézzük, akkor a helyettesítők tök jó dolgok. Tej helyett mandula"tej", rizstej, szójatej, kókusztej, mogyorótej, zabtej....., sajt helyett növényi "sajt" (pl Violife - bioboltban kapni), joghurt helyett kulturált szójakészítmény (meg se lehet különböztetni), tojás helyett sütikbe pl összeyomkodott banán, vagy lenmagból készült "tojás", hús helyett tofu, szójakocka, szejtán, tempeh... Ezek nagy része persze kényelmi termék, tökéletes vegán életet lehet élni nélkülük is, akár úgy, hogy nyers ételeket (zöldségek, gyümölcsök, magok) eszik az ember, akár úgy, hogy csak hétköznai növényekből főz.
Mondok pár olyan ételt, ami könnyen lehet vegán, és tök hétkönapi: gombapörkölt, szilvásgombóc, paradicsomos káposzta, zöldségleves, krumplistészta (tojásmentes tésztából, ami bármelyik boltban kapható), rántásos főzelékek, zöldségfasítok.
Az én kedvenc egyszerű kajám a csilisbab: hagymát dinsztelek olajon, csilit, borsot, sót adok hozzá, beleöntök leszűrt konzerv babot, fagyasztott kukoricát, paradicsomkonzervet, összekeverem, és kész is. A másik legkönnyebb vegán kaja a tészta paradicsomos zöldséges szósszal. Én reszelt sajt helyett pirított hagymát szoktam rászórni.
Aki az állatokért vegán, az csak vegán kozmetikumot vesz, amiben nincsenek állati eredet összetevők, és nem tesztelték őket állatokon.
Ott van a paprikáskrumpli is vagy a zöldségcurry... Sütiket is lehet készíteni, de ha már vegán édesség, akkor nekem többnyire az egyszerű és gyors s roppant finom nyersvegán édességek ugranak be (én a legegyszerűbbet szoktam készíteni, mazsola és dió összedarálva. az én kávé- és magdarálóm képes rá, előbb a mazsolát darálom ragacsos krémmé, aztán hozzá a darált dió, kakaóval is jó és simán is. de a mákos verzió is bejön nekem).
De elég egyszerű, bár egyes esetekben sok pucolást, darabolást igénylő ételek a sült zöldségek is...
A nyersvegán fasírtok nem mindenkinek jönnek be valamiért (a párom sokat bír, de azokat nem), szerintem csodásak. Reszelt zöldség (pl. cukkini és répa vagy cékla), kis olajos mag (darált len és dió, nagyon finom), fűszerek, opcionális aszalás...
Zöldséges rizs vagy köles, az is nagy jóság. De most nem írok kisregényt, nyilván kismillió vegán étel van s ezek közt szép számmal akad egyszerű is.
Sok helyettesítő van, sőt vegazsírt, vegán vajpótlékot, sajtpótlékot is lehet kapni, de ezek nélkül is meg lehet lenni, illetve ezek elkészíthetők saját kezűleg. A növényi tejek elég finomak, én ugyan nem vagyok vegán, de pl. rég nem iszom tejet, nem kellett pótlék, azért iszom kókusztejet, mert szeretem, előtte évekig nem volt semmi tejszerű az életemben. Annyi ételt lehet enni, nem feltétlenül kell pótolni a tejtermékeket. Némelyiket (pl. sajt) nem is lehet, legalábbis ízben semmiképp.
A tojás sem helyettesíthető, de a tésztaösszefogó szerepköre igen, írták már a banánt, lenmagot, de chia-magot is használnak ugyanerre a célra. S persze lehet bundázni vagy palacsintaszerűséget sütni tojás nélkül is.
Egy kis kiegészítés az elejére: a vegánok mézet sem esznek. Ha már méz: én ezt agave sziruppal helyettesítem, ami nagyon finom! Én általában mandulatejet, vagy zabtejet iszom. Véleményem szerint a mandula finomabb:) Nem helyettesítem a tojást semmiféle dologgal, egyszerűen vegán recepteket nézek, ezekben eleve nincsen állati eredetű dolog. Ha pedig rántottát csinálnék, készítek egy lenmagtojást. (1 ek. darált lenmagot elkeversz 3 ek. vízzel, 10 percig állni hagyod, majd mikor már zselés állaga lesz, használhatod is. Egyébként még csak nem is hasonlít az íze a tojáséhoz, hála égnek, de finom, szerintem ropiízű:D) Az etika miatt vegán étrendre áttérők a kozmetikumoknál is törekednek arra, hogy a terméknek ne legyen köze állathoz. A Lush biztosan vegán, de egyelőre én is keresek még vegán márkákat.
Rengeteg könnyen elkészíthető étel van. Hummusz, guacamole, egyszerűen tudsz párolni zöldséget, van kifejezetten ilyen pároló, amivel nagyon könnyű ételeket készíteni, én is így szoktam:) Ezenkívül te is kísérletezhetsz. Van 5 perces bögrés süti, ami isteni. Arra figyelj, hogy változatosan étkezz. Én nem nagyon mernék rendelni, csak a saját magam által elkészített ételeket eszem meg szívesen, azoknak tutira tudom az összetevőit. Írd be google vagy youtube keresőbe, hogy (easy) vegan recipes, vagy konkrét ételeket írj be, de inkább angolul, mert több receptet találsz úgy. Remélem tudtam segíteni:)
(16 éves vegán vagyok, szóval nem olyan tapasztalt a főzésben, de nagyon sok mindent el tudok már készíteni:)
Persze!
És a növények meg a kövek lelki válságával ki foglalkozik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!